7 Αυγ 2016

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

PHILIP KERR
Μετάφραση ΙΛΑΕΙΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 405, Νοέμβριος 2015

     Ο Φ. Κερ, είναι περισσότερο γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, για τα βιβλία που έχει γράψει με κεντρικό χαρακτήρα στον Μπένι Γκούντερ. Το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά χωρίς να περιγράφει κάποια περιπέτεια του γερμανού ντετέκτιβ.
     Τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα και τα πρώτα του 21ου, οι προσπάθειες των αρχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, (το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1992 και η ορολογία είναι εκείνης της εποχής) που ήταν υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επικεντρώθηκαν περισσότερο στην πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς κι όχι τόσο στην εκ των υστέρων καταστολή. Στον αγώνα αυτό κατά της εγκληματικότητας, χρησιμοποιήθηκε κάθε πρόσφορο μέσο. Ένα από αυτά ήταν και η ιατρική επιστήμη και ειδικά η νευρολογία. Κάθε έρευνα που αφορά τον εγκέφαλο, διαβάζεται και αναλύεται προσεκτικά κι όπου είναι απαραίτητο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, χρηματοδοτείται κι άλλο. Σε μια τέτοια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες που δεν έχουν την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «μέσος κοιλιακός πυρήνας» (ΜΚΠ), είναι πολύ πιο επιθετικοί από τους υπόλοιπους. Ο αριθμός αυτών των ανδρών είναι, ευτυχώς μικρός. «Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί τέσσερα εκατομμύρια άντρες. Από αυτούς μόνο το 0,003% (εκατόν είκοσι άντρες) προέκυψαν αρνητικοί στον ΜΚΠ. Από αυτούς μόνο το 30% (τριάντα έξι άντρες) ήταν στη φυλακή ή είχαν κάποιο ποινικό μητρώο».
     Η έρευνα των δολοφονιών έχει πολύ υψηλό κόστος και οι αρχές αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα «σκαναρίσματος» του εγκεφάλου, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο στο οποίο θα υπάρχουν τα στοιχεία όσων δεν έχουν ΜΚΠ (αρνητικοί ΜΚΠ), ώστε αφού εντοπιστούν να παρακολουθούνται από ψυχιάτρους που με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με συνεδρίες, θα προσπαθούν να διατηρούν την επιθετικότητά τους σε καταστολή. Λόγω του ότι τα στοιχεία της εγκληματικότητας είναι υψηλά στη Βρετανία, αποφασίζεται να ξεκινήσει από εκεί υπό πλήρη μυστικότητα, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Το πρόγραμμα πήρε το όνομα Λομπρόζο, από τον γιατρό, εγκληματολόγο Τσέζαρε Λομπρόζο, που ήταν ο πρώτος που προσπάθησε κάπου στο 1870-80, να συσχετίσει ανατομικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, με το έγκλημα.
     Τα πλήρη στοιχεία των «αρνητικών» θα τα γνωρίζει μόνο ο υπολογιστής που υποστηρίζει το πρόγραμμα, ο οποίος δίνει και ψευδώνυμα στους «αρνητικούς». Ψευδώνυμα… φιλοσόφων! Μόνο στην περίπτωση που το όνομα του «αρνητικού» θα εμφανίζεται σε αστυνομική έρευνα και μόνο τότε, ο υπολογιστής θα αποκαλύπτει ότι ο υπό εξέταση είναι «αρνητικός» και θα δίνει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
     Ενώ η εχεμύθεια που παρέχει το πρόγραμμα φαίνεται εξασφαλισμένη, αρχίζουν να δολοφονούνται «αρνητικοί», με τον ίδιο πάντα τρόπο. Έξι σφαίρες στο κεφάλι, ριγμένες από κοντά με αεροβόλο όπλο. Φαίνεται ότι κάποιος μπόρεσε και μπήκε στο αρχείο, αυτοανακηρύχθηκε θεός και προστάτης της κοινωνίας  και αποφάσισε να την απαλλάξει από τους δυνητικά «επικίνδυνους κακοποιούς». 
     Την έρευνα, που πρέπει να είναι ενδελεχής, διακριτική και όσο το δυνατό πιο σύντομη, για να μη διαταραχθεί η συνέχιση του προγράμματος αλλά και να μη διαρρεύσει στον Τύπο, αναλαμβάνει η όμορφη, σκληρή και ευφυής ντετέκτιβ της New Scotland Yard, Ιζαντόρα Τζέικ Τζέικοβιτς. Η οποία θα ριχτεί στο κυνήγι και παρά τις αντιξοότητες, δεν θα εγκαταλείψει την έρευνα πριν καταφέρει να σταματήσει τον επικίνδυνο, διαταραγμένο δολοφόνο.

     Ένα απολαυστικό «διαφορετικό» μυθιστόρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις, που αν και γράφτηκε είκοσι πέντε χρόνια πριν, είναι τόσο προφητικό και μοιάζει τόσο σημερινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου