23 Αυγ 2016

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
MARIA STEPNOVA
Μετάφραση: ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις: Ε. Ο. ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 508, Μάρτιος 2016

     Μια σημαντική περίοδο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία, καλύπτει το μυθιστόρημα της Μ. Στεπνόβα. Ξεκινά τα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, περνάει στη Σοβιετική περίοδο και καταλήγει τα πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Η αφήγηση της ιστορίας του βιβλίου, περνάει μέσα από την αφήγηση της ζωής τριών γυναικών που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για τον Λάζαρο Λιντ.
     Ποιος είναι όμως ο Λίντ; «Εμφανίστηκε στη Μόσχα από το πουθενά, θαρρείς και ο θεός τον έφερε στη ζωή ακριβώς στο κατώφλι του Δεύτερου Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, ένα πρωινό του Νοεμβρίου του 1918 που έτριζε από την παγωνιά». Η παρουσία του εκεί, είχε να κάνει-σύμφωνα με όσα υποστήριξε- με κάποιες απορίες του, σχετικά με μια θεωρία του καθηγητή Μαθηματικών Τσαλντόνοφ. Όμως η εμφάνισή του ταίριαζε περισσότερο σε ζητιάνο. «Το σώμα του Λιντ ήταν τόσο ταπεινωτικά μικρό, εύθραυστο και νευρώδες όταν εμφανίστηκε στο Δεύτερο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας τον Νοέμβριο του 1918, ώστε ο ξεπαγιασμένος νεαρός στρατιώτης με τα πεταχτά αυτιά που στεκόταν φρουρός στην είσοδο τον είχε περάσει αρχικά για χαμίνι: Τα κουρέλια του ήταν πραγματικά εντυπωσιακά, θαρρείς και τα είχε πάρει από το βεστιάριο του Αυτοκρατορικού Θεάτρου Μάλι».
     Ο Τσαλντόνοφ δέχτηκε να τον δει. Έμπειρος και ευφυής καθώς ήταν, αντιλήφθηκε ότι είχε απέναντί του μια πραγματική ιδιοφυΐα. Τον ενέταξε στο προσωπικό του Πανεπιστημίου και η ζωή του Λιντ, άλλαξε για πάντα. Γυναίκες στη ζωή του είχε πολλές. Τρεις όμως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Πρώτα η Μαρούσια. Η σύζυγος του μέντορά του, με την οποία ο Λιντ ήταν βαθιά ερωτευμένος, χωρίς να τολμήσει να εκφράσει τα αισθήματά του, εκτός από μια δύσκολη νύχτα. Η προσπάθειά του όμως αυτή, θα πέσει στο κενό. Η δεύτερη ήταν η σύζυγος του, η πολύ όμορφη Γκαλίνα Πέτροβνα, την οποία ο Λιντ ερωτεύτηκε μόλις την πρωτοαντίκρισε και την παντρεύτηκε χωρίς τη θέλησή της, όταν εκείνη ήταν 18 ετών και αυτός 60!! Και η τρίτη ήταν η εγγονή του Λίντοτσκα, ένα έξυπνο αλλά και με ιδιόρρυθμη συμπεριφορά κορίτσι.
     Η συγγραφέας αφηγούμενη την πορεία της ζωής των τριών γυναικών, από τη Μόσχα στην (φανταστική) πόλη Ενσκ και πάλι πίσω στη Μόσχα, την περίοδο που αναφέρω πιο πάνω, μας δίνει το πλέγμα των σχέσεων που διέπουν τα μέλη της οικογένειας Λιντ, που λόγω της εξαίρετης του διάνοιας, αποτέλεσε μοναδικό επιστημονικό κεφάλαιο για τη Ρωσία. Παράλληλα στο υπόβαθρο, περνάν οι επιτυχίες και οι παθογένειες των καθεστώτων στα οποία έζησαν οι Λιντ και ο περίγυρός τους.

     Το βιβλίο παρακολουθεί τις ψυχολογικές διαδρομές των ηρώων με εξαιρετική διορατικότητα και επειδή είναι καλογραμμένο, με «εικόνες» κινηματογραφικής δύναμης και πολύ χιούμορ, αποτελεί πολύ καλή αναγνωστική επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου