18 Οκτ 2023

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΤΣΙΟΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 341, Σεπτέμβριος 2023

      Έχω γράψει και παλιότερα ότι παρακολουθώ τη συγγραφική πορεία του Γ. Δάμτσιου από την αρχή. Από τότε που εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα. Έχω διαβάσει σχεδόν όλα του τα βιβλία. Κι έχω εξάρει την ευρηματικότητά του καθώς και τη δημιουργική και γόνιμη φαντασία του. Η οποία στο «Πίσω Από Τις Μάσκες», καλπάζει σαν άγριο άτι! Οι γρίφοι που βάζει στις αστυνομικές Αρχές-κι ως εκ τούτου στους αναγνώστες-είναι δύσκολο να λυθούν, με αποτέλεσμα όσο κρατάει η ανάγνωση το ενδιαφέρον να παραμένει στα ύψη. 

     Ένας άντρας, που αποκαλεί τον εαυτό του Παγιδευτή, απάγει νεαρές γυναίκες, φορώντας μια τρομακτική μάσκα. «Φορούσε μια μάσκα που κάλυπτε πλήρως το πρόσωπό του. Παρόλο που ουσιαστικά ήταν ότι πιο ουδέτερο είχε αντικρύσει σε ολόκληρη τη ζωή της, η όψη της ήταν εντελώς τρομακτική. Μονόχρωμη, σε μια απόχρωση που μέσα στο μισοσκόταδο έφερνε περισσότερο προς το γκρίζο, με τρύπες για το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Στρογγυλές και κατάμαυρες».

     Στις γυναίκες αυτές, θέτει ένα φοβερό δίλλημα. Πρέπει να επιλέξουν αν θα δολοφονηθούν οι ίδιες ή δύο άλλα πρόσωπα στη θέση τους. Πρόσωπα που μπορεί να ανήκουν και στο κοντινό τους περιβάλλον.

     Όλα ξεκίνησαν μια Κυριακή του Αυγούστου. «…σήμερα Κυριακή 7 Αυγούστου, στη μία και μισή το ξημέρωμα, δύο αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έλαβαν σήμα να πάνε να ελέγξουν ένα διαμέρισμα, στο πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, στην περιοχή της Τριανδρίας. Μια νεαρή που ζει μόλις δύο πόρτες παραδίπλα και επέστρεφε από τη βραδινή της έξοδο πρόσεξε ότι η πόρτα του εν λόγω διαμερίσματος ήταν ορθάνοιχτη και ανησύχησε. Πράγματι, λίγα λεπτά αργότερα, οι δύο αστυνομικοί που είχαν σπεύσει εκεί, εντόπισαν μια δολοφονημένη γυναίκα σε ένα από τα υπνοδωμάτια».

     Οι δυο αστυνομικοί αντίκρισαν ένα λουτρό αίματος. Η γυναίκα ήταν τόσο κατακρεουργημένη που δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί. Μάλιστα ο δολοφόνος, είχε βάψει τον ένα τοίχο του δωματίου με το αίμα της!! Όπως είναι φυσικό το ειδεχθές έγκλημα κινητοποιεί τόσο την Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, όσο και τα μέλη της άτυπης Ειδικής Μονάδας Εξιχνίασης Κακουργημάτων, την οποίας ηγείται ο αστυνόμος Μαρτέλος. Αυτός αντιλαμβανόμενος αμέσως τη σοβαρότητα του περιστατικού, καλεί σε βοήθεια τους δύο ιδιωτικούς ερευνητές που είναι γνωστοί σαν «Ευγενείς Άγριοι». Όμως αυτοί έχουν δικά τους θέματα να λύσουν. Για πρώτη φορά η σχέση τους περνά τόσο σοβαρή κρίση. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν είναι μικρή και αποσπασματική. Μέχρι που ο Παγιδευτής, βάζει στο στόχαστρο, αγαπημένα πρόσωπα του κοντινού τους περιβάλλοντος…

     Η σειρά των «Ευγενών Αγρίων», γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα από βιβλίο σε βιβλίο. Για μια ακόμη φορά, ο Γ. Δάμτσιος, εκπλήσσει ευχάριστα. Με την ξεχωριστή του ευρηματικότητα, τη φαντασία, την ικανότητα να δημιουργεί χαρακτήρες, να οδηγεί την πλοκή σε κορύφωση, την αγωνία στα ύψη και το σασπένς «στα κόκκινα», καθώς και με τον τρόπο που δομεί και αποτυπώνει αυτές τις ιστορίες. Το «Πίσω Από Τις Μάσκες» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που ο αναγνώστης δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του, πριν φτάσει στην τελευταία σελίδα. Αλλά ακόμη κι εκεί τον περιμένει μια αναπάντεχη έκπληξη και μια ανατροπή που προϊδεάζει για μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική συνέχεια! Την οποία θα περιμένουμε με πραγματικό ενδιαφέρον!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου