30 Σεπ 2023

ΠΑΡΑΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ

HARALD LUDERS
Μετάφραση ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΚΨΜ
Σελ. 526, Μάιος 2023

      Ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ, του γερμανού συγγραφέα Χ. Λούντερς κυκλοφόρησε πρόσφατα.

     Όπως και το προηγούμενο που έχει τίτλο «Ζοφερή Εξουσία» (παρουσίαση Φεβρουάριος 2023), αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, στην οποία δεν είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει το πρώτο βιβλίο για να καταλάβεις το επόμενο. Κάθε βιβλίο διαβάζεται αυτοτελώς. Η τριλογία έχει θέμα την ανεξέλεγκτη πολλές φορές δράση των μυστικών υπηρεσιών και τη σύνδεσή τους με εξτρεμιστικές ακροδεξιές-φασιστικές ομάδες.

     Αυτό που συνδέει τα βιβλία, είναι ο κεντρικός τους χαρακτήρας, που είναι ο δημοσιογράφος Μιτς Μπέργκερ, ο οποίος βρίσκεται και πάλι σε μια φάση ανεργίας. Οι κατά καιρούς έρευνες που κάνει, οδηγούν σε σημαντικές αποκαλύψεις κι εκτινάσσουν την κυκλοφορία των εντύπων που τις δημοσιεύουν. Αυτός όμως δεν μπορεί να στεριώσει σε μια δουλειά, λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Κάτι που έχει φυσικά σοβαρές επιπτώσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό.

     Να όμως που ένα περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας, θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του. «Αυτή τη φορά ο Μιτς παίζει εντός έδρας. Το περιοδικό θέλει ένα μεγάλο άρθρο για την περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φραγκφούρτης, για μια συνοικία που αυτήν την εποχή ζει μεγάλες δόξες. Οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει στο Θεό, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών από όλο τον κόσμο». Οι οδηγίες που παίρνει από τον αρχισυντάκτη σχετικά με τη στόχευση του άρθρου που αφορά «μια μεγάλη γειτονιά με ειρηνική πολυπολιτισμική συνύπαρξη-αν όχι συνύπαρξη τουλάχιστον ανεκτικότητα» είναι οι εξής: «Θέλω να μάθω πως κυλάει η ζωή εκεί, δηλαδή πως τα πάνε μεταξύ τους οι άνθρωποι, οι Τούρκοι έμποροι με τους νεοφερμένους χίπστερ, οι επισκέπτες του τζαμιού με τα τζάνκια, οι πόρνες με όσους υπερήλικες εναπέμειναν στην περιοχή. Άλλαξε τίποτε από τότε που ήρθαν οι πρόσφυγες; Και μετά θα διηγηθείτε στους αναγνώστες μας τι πρόκειται να συμβεί, άμα πάνε και πέσουν σε μια τέτοια περιοχή κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις». Κι ακριβώς επειδή η συντριπτική μερίδα των εμπόρων της περιοχής είναι Τούρκοι, ο αρχισυντάκτης τον υποχρεώνει να συνεργαστεί με έναν νεότερο δημοσιογράφο, τον τουρκικής καταγωγής, δεύτερης γενιάς μετανάστη, Ενίς Τσίτογλου. Κάτι που δεν πολυαρέσει στον Μπέργκερ, αλλά δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, αν θέλει να πάρει τη δουλειά.

     Ενώ οι δύο συνεργάτες αρχίζουν να μελετούν τα δημοσιεύματα και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την περιοχή πριν βγουν για έρευνα στους δρόμους, σημειώνεται μια επίθεση στο χώρο που χρησιμοποιείται για τζαμί. Ένας άντρας εισέβαλε με πυροβόλο όπλο. Σκότωσε έξη και τραυμάτισε πολλούς. Η αστυνομία σύντομα παίρνει μια ανώνυμη πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα του άνδρα που έκανε την επίθεση. Πρόκειται για έναν ξενοφοβικό μεθύστακα που μένει εκεί κοντά. Ο Μπέργκερ έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μπορούσε να οργανώσει και να εκτελέσει μια τόσο σοβαρή ενέργεια.

     Η πόλη παρακολουθεί «μουδιασμένη» τις εξελίξεις. Τότε μια ομάδα νεαρών θερμοκέφαλων μουσουλμάνων αποφασίζει να εκδικηθεί κι επιτίθεται με μολότοφ κατά μιας εκκλησίας με αποτέλεσμα έναν νεκρό. Η Φραγκφούρτη κινδυνεύει να μετατραπεί σε εμπόλεμη περιοχή. «Ξέρω πολλούς κυνικούς που θα πουν ότι τώρα ισοφαρίστηκε το σκορ, έγινε 1-1, τη μια σκοτώθηκαν μουσουλμάνοι, τώρα μουσουλμάνοι είναι οι δράστες. Αυτοί κι εμείς, εσείς εναντίον μας, αυτό επιζητούν. Κατ’ ουσίαν αυτό θέλουν: να διασπαστεί η κοινωνία, να διαλύσουν τη συνοχή, και να σκεφτεί κανείς ότι ισλαμιστές και ναζί είναι μία από τα ίδια, χρειάζεται ο ένας τον άλλο. «Ισοπαλία», σου λέει ο άλλος, το βλακεία κι αυτή! Αν θέλει κανείς να ξέρει πόσο τελικά είναι το ματς, θα ‘πρεπε να πει ότι η Φραγκφούρτη χάνει 2-0».

     Ένα εκπληκτικό πολιτικό θρίλερ, που παρουσιάζει ανάγλυφα το πώς διάφορα συμφέροντα εκμεταλλεύονται την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς κι επιδιώξεις.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου