12 Σεπ 2023

UFORIA

ΠΑΝΟΣ ΚΕΡΑΜΕΥΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΠΗΓΗ
Σελ. 226, Απρίλιος 2023

      Σύμφωνα με την Wikipedia, «Ο όρος Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) ή Unidentified Flying Objects (UFO), αναφέρεται σε αντικείμενα που εμφανίζονται στον ουράνιο θόλο ή μερικές φορές και στο διάστημα και δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε γνωστά ανθρώπινα κατασκευάσματα ή σε αντίστοιχες δημιουργίες της φύσης».

     Αναφορές για θεάσεις τέτοιων αντικειμένων έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα ακόμη. Το 1948, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, για ευνόητους λόγους, (ο Ψυχρός πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει), συνέστησε ειδικό πρόγραμμα επίσημων αναφορών ΑΤΙΑ υπό το τίτλο Blue Book. Μέχρι το 1969 που το πρόγραμμα καταργήθηκε, υπήρχαν 12.620 αναφορές, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν απόλυτα πειστικές εξηγήσεις (φυσικά φαινόμενα, μετεωρολογικές συσκευές κλπ). Υπήρξαν όμως και ορισμένες που δεν εξηγήθηκαν ποτέ.

     Κι ενώ το ενδιαφέρον την κοινής γνώμης έφθινε λίγο-λίγο και ατόνησε, τον Απρίλιο του 2020, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση περί επισκέψεων από εξωγήινους πολιτισμούς, με τη δημοσιοποίηση βίντεο, στα οποία παρουσιάζονται τρεις περιπτώσεις ανεξήγητων φαινομένων.

     Το ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή, δεν έχει απαντηθεί με σιγουριά. Η NASA πιστεύει ότι μικροβιακή ζωή μπορεί να έχει αναπτυχθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης και σχεδιάζει επανδρωμένη πτήση για το 2025 που θα κάνει αντίστοιχες έρευνες. Υπάρχουν όμως εξωγήινοι πολιτισμοί; Κι αν υπάρχουν μπορούν να μας προσεγγίσουν; Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Sun, είναι πιθανό- υπό πολλές προϋποθέσεις- να υπάρχουν σε όλο το Σύμπαν, περίπου 4.500 εξωγήινες κοινωνίες! Όμως η κοντινότερη απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους πολιτισμούς είναι τα 1.933 έτη φωτός. Το έτος φωτός είναι μονάδα που μετρά απόσταση κι όχι χρόνο και είναι 9.460.730.472.580.800 μέτρα!!! Αποστάσεις τρομακτικές ακόμη και να τις φανταστεί κανείς, πόσο μάλλον να τις διανύσει, με όσο εξελιγμένη τεχνολογία κι αν διαθέτει.

     Οι συγγραφείς του βιβλίου «Uforia», αποφάσισαν να «παίξουν» με τις πιο διάσημες και γνωστές θεάσεις, από την Αρχαία Αίγυπτο, μέχρι τις μέρες μας. Αντλώντας έμπνευση από κάποιες από αυτές, γράφουν 30 μικρής έκτασης κείμενα, που προσεγγίζουν το φαινόμενο μυθοπλαστικά, με τη βοήθεια της φαντασίας και σε αρκετές περιπτώσεις διανθισμένα με λεπτό χιούμορ. «Αυτή η συλλογή διηγημάτων είναι ένα παιχνίδι. Πιστεύεις στους εξωγήινους; Τόλμα να πεις ναι. Τώρα είσαι συνωμοσιολόγος, στην καλύτερη περίπτωση ένας περίεργος.[…] Αν πάλι πεις όχι, τότε είσαι λίγο νάρκισσος. Είναι δυνατόν σε ολόκληρο το σύμπαν να είμαστε μόνοι μας; Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου».

     Έξυπνο βιβλίο, που προσεγγίζει με ανάλαφρο τρόπο και χιούμορ, ένα δύσκολο κι αμφιλεγόμενο ζήτημα για το οποίο υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου