18 Νοε 2018

Ο ΔΥΤΗΣ

ΜΙΝΩΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ
Σελ. 243, Οκτώβριος 2018

     Το δεύτερο μυθιστόρημα του Μ. Ευσταθιάδη με «ήρωα» τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κρις Πάπας, κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες.
     Ο Κ. Πάπας (Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος), είναι ένας ελληνο-γερμανός ιδιωτικός ερευνητής, που δραστηριοποιείται στο Αμβούργο. Το «δραστηριοποιείται» χρησιμοποιείται καθ’ υπερβολήν, αφού οι υποθέσεις που αναλαμβάνει είναι λίγες και του αποφέρουν τα ελάχιστα που του επιτρέπουν απλώς να φυτοζωεί. Έχει για «βοηθό» την κυρία Κενό, της οποίας το διαμέρισμα βρίσκεται δίπλα στο χώρο που χρησιμοποιεί ως γραφείο και κατοικία. «Κυρία Κενό, Γαλλίδα χήρα από τον Γερμανό σύζυγό της, κάτοικος Αμβούργου για πέντε δεκαετίες. Κρίς Πάπας, Ελληνογερμανός εργένης, κάτοικος Αμβούργου για δύο δεκαετίες. Κυρία Κενό, η γοητευτικότερη βοηθός ντετέκτιβ του γαλαξία. Κρις Πάπας, ο φτηνότερος ντετέκτιβ της πόλης».
     Μια μέρα δέχεται την επίσκεψη ενός υπέργηρου άντρα. «Σταχτί φιδίσιο δέρμα, σιδηρόδρομοι ρυτίδων, δύο ξεφτισμένες γραμμές αντί για φρύδια και ούτε μια τρίχα πουθενά… Πόσων χρονών μπορεί να είναι; Εκατό; Παραπάνω;». Ο άντρας αυτός θέλει να του αναθέσει μια παρακολούθηση. «Κύριε Πάπας, θα ήθελα να παρακολουθήσετε μια κυρία. Ονομάζεται Εύα Ντέμπλινγκ και μένει εδώ στο Αμβούργο. Είναι σαράντα ενός ετών και εργάζεται ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο… Θα ήθελα να μην την αφήσετε από τα μάτια σας για σαράντα οκτώ ώρες. Αδιάκοπα». Ο Πάπας δέχεται το θεόσταλτο δώρο που του κάνει αυτός ο άντρας, που αποφεύγει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, και του δίνει μόνο τον αριθμό ενός κινητού τηλέφωνου για επικοινωνία.  Όμως στην πρώτη του προσπάθεια αποτυγχάνει οικτρά! Όταν τηλεφωνεί για να του επιστρέψει την προκαταβολή, ο άντρας του αναθέτει ξανά την ίδια αποστολή!
     Την επόμενη μέρα, δέχεται την επίσκεψη δύο ανδρών της αστυνομίας, οι οποίοι του ζητούν πληροφορίες για τον άγνωστο, υπέργηρο άντρα, ο οποίος  βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο. Ο Πάπας αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Όταν αργότερα μαθαίνει από φίλο του αστυνομικό ότι η γυναίκα που του ανατέθηκε να παρακολουθήσει αναχώρησε για το Αίγιο, χωρίς να διστάσει λεπτό, αποφασίζει να την ακολουθήσει στο τόπο από τον οποίο κατάγεται.
     Εκεί θα μπει σε έναν κυκεώνα γεγονότων και εξελίξεων, που ενώ αρχικά δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για ασύνδετες μεταξύ τους συμπτώσεις, στο τέλος αποδεικνύεται ότι μόνο τέτοιες δεν είναι. Πρόκειται για ιστορίες και πληγές παλιές, που ενώ εδράζονται στο παρελθόν, καθορίζουν, διαμορφώνουν και στοιχειώνουν το παρόν πολλών ανθρώπων και επηρεάζουν έντονα τον ψυχισμό τους. Τον οποίο, ο Μ. Ευσταθιάδης, με διεισδυτικότητα ανατέμνει και περιγράφει με ακρίβεια.
     Ο Μ. Ευσταθιάδης, με το μυθιστόρημά του «Το Δεύτερο Μέρος Της Νύχτας», δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια. Αυτές τις επαληθεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το νέο του μυθιστόρημα, «Ο Δύτης». Εξαιρετική γραφή, ευφάνταστη πλοκή, απρόσμενη  εξέλιξη με πολλές ανατροπές, κι ένας κεντρικός χαρακτήρας αξιαγάπητος. Ένα αξιοπρόσεκτο μυθιστόρημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου