19 Σεπ 2019

Η ΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

JEAN CRISTOPHE GRANZE
Μετάφραση ΤΙΝΑ ΠΛΥΤΑ
Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Σελ. 617, Ιούνιος 2019

     Το νέο μυθιστόρημα του Ζ. Κ. Γκρανζέ, ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.
     Διαδραματίζεται στο Παρίσι. Εκεί υπηρετεί ο αστυνόμος Στεφάν Κορσό, επικεφαλής της ομάδας 1 του Εγκληματολογικού. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2016, βρέθηκε να ερευνά μια φρικιαστική δολοφονία. Η ομάδα 3 που είχε αναλάβει αρχικά την έρευνα, δεν παρουσίασε πρόοδο στην εξιχνίαση της υπόθεσης, γι’ αυτό της αφαιρέθηκε και ανατέθηκε στην ομάδα 1. «…την Παρασκευή  17 Ιουνίου 2016, στα όρια του Κέντρου Διαλογής Απορριμμάτων της Πατέρν ντε Πεπλιέ, κοντά στην Πλας ντ’ Ιταλί, ειχε βρεθεί το πτώμα μιας αρτίστας του Σκουόνκ, της τριανταδυάχρονης Σοφί Σερές ή Νίνα Βις. Γυμνή, με τα χέρια και τα πόδια δεμένα με τα εσώρουχά της, η νεαρή γυναίκα είχε παραμορφωθεί με φρικτό τρόπο: ο δολοφόνος είχε κάνει το πρόσωπό της να παγώσει σε μια εξωφρενική κραυγή με το να σκίσει τις γωνίες των χειλιών της ως τα αυτιά και να της χώσει μια χοντρή πέτρα στο λαιμό για  να κρατήσει το στόμα ορθάνοικτο».
     Ο Κορσό συγκεντρώνει την ομάδα του και κάνει επιμερισμό εργασιών. Εξετάζουν εξονυχιστικά το παρελθόν και τον κύκλο γνωστών και φίλων του θύματος, καθώς και τους πελάτες του στριπ κλαμπ όπου εργαζόταν, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. «Λιγοστοί φίλοι, κανένας boyfriend, καθόλου οικογένεια». Παρά τις προτροπές του αστυνόμου «Πέφτουμε 500% σε αυτή την υπόθεση και οι τέσσερις, νύχτα-μέρα…», τα ευρήματα είναι πενιχρά και η έρευνα δείχνει να καρκινοβατεί. Σα να μην έφτανε αυτό, ένας δεύτερος πανομοιότυπος φόνος, με θύμα πάλι μια χορεύτρια του Σκουόνκ, έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα και νέους μπελάδες  στην Ομάδα 1 που νιώθει ότι βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο. Μέχρι τη στιγμή που θα δεχτεί την αναπάντεχη βοήθεια ενός πρώην αστυνομικού που ζει σαν ερημίτης, η μαρτυρία του οποίου βάζει την Ομάδα 1 στα ίχνη του Φιλίπ Σομπιεσκί, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για ένα φόνο που είχε πολλά κοινά στοιχεία με τις πρόσφατες δολοφονίες. Ο Σομπιεσκί, που έχει σκοτεινό παρελθόν και είναι διαβόητος για την έκφυλη και ακόλαστη ζωή του, μέσα στη φυλακή ανακάλυψε την κλίση του στη ζωγραφική. Όταν αποφυλακίστηκε, έγινε γνωστός χάρη στο ταλέντο και την ειδική θεματολογία του, αφού συχνά το θέμα του ήταν πόρνες, νταβατζήδες, τραβεστί, πρεζόνια και άλλοι άνθρωποι της νύχτας.
     Ο Κορσό, είναι σίγουρος ότι έχει βρει τον ένοχο, αλλά αυτός με νομικίστικα και άλλα τερτίπια, καταφέρνει διαρκώς να ξεγλιστρά.
     Το μυθιστόρημα «Η Γη Των Νεκρών», είναι ένα σκοτεινό, βίαιο και γεμάτο ανατροπές θρίλερ. Μάλιστα, ο μετρ των ανατροπών Γκρανζέ, μας επιφυλάσσει το καλύτερο για το τέλος: μια επική ανατροπή στις τελευταίες σελίδες, που αλλάζει άρδην όλες μας τις βεβαιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου