30 Ιουν 2020

ΕΞΙ ΕΠΙ ΔΥΟ

ARNE DAHL
Μετάφραση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 484, Νοέμβριος 2019

     Ο σουηδός συγγραφέας Α. Νταλ, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο (τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες), χάρη στις επιτυχημένες σειρές αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστές τα μέλη της ομάδας Άλφα και της ομάδας Opcop.
     Τώρα ξεκινά μια νέα σειρά με πρωταγωνιστές τους Σαμ Μπέργερ και Μόλι Μπλουμ, οι οποίοι είναι πρώην αστυνομικοί που έφυγαν χωρίς τη θέλησή τους και με μάλλον ντροπιαστικό τρόπο από το αστυνομικό σώμα. Τόσο ο Σαμ όσο και η Μόλι, έχουν δει πολλά στην καριέρα τους, αλλά ξέρουν ότι η πραγματικότητα και όσα συμβαίνουν στο μυαλό των ανθρώπων μπορούν πάντοτε να εκπλήξουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο. «Εντάξει, έχουν δει πολλά τα μάτια μας και σαν ξεσκολισμένοι μπάτσοι ξέρουμε πως τίποτα απ’ όσα μπορούμε να φανταστούμε, έστω κι αν φτάσουμε τη φαντασία μας στα όριά της, δεν θα πλησιάσει ποτέ αυτό που έχει να προσφέρει η πραγματικότητα». Αλλά επειδή πιστεύουν ότι «η δουλειά του αστυνομικού ήταν να φέρνει την τάξη στο χάος, να βρίσκει τα σωστά νήματα που θα σχημάτιζαν ένα ορθολογικό κατανοητό μοτίβο […] Να βρίσκει την αλήθεια», αποφάσισαν να μην απομακρυνθούν από το χώρο κι από αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους και να γίνουν ιδιωτικοί ερευνητές. Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Επτά Μείον Ένα» κυκλοφόρησε το 2018. Το «Έξι Επί Δύο» είναι το δεύτερο.
     Η ιστορία, που εκτυλίσσεται από τις 12 ως τις 24 Νοεμβρίου, στον χιονισμένο και παγωμένο σουηδικό βορρά, ξεκινά όταν η αρχιεπιθεωρήτρια Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ της Εθνικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, λαμβάνει μια επιστολή που της κινεί το ενδιαφέρον. Αποστολέας είναι η Γέσικα Γιούνσον, από το Πόργιους, που θεωρείται από την τοπική αστυνομία ιδιόρρυθμη και διαταραγμένη. Η επιστολογράφος διατείνεται ότι κάποιος προσπαθεί να την δολοφονήσει και για να κάνει την Ρούσενβιστ να ενδιαφερθεί και να την προσέξει, κάνει μια αναφορά στην πρώτη υπόθεση που εκείνη ανέλαβε πριν οκτώ χρόνια, με συνεργάτη τον Σαμ Μπέργερ.
     Η Ρούσενκβιστ πράγματι ενδιαφέρεται, αλλά επειδή δεν έχει τη δικαιοδοσία  να χρησιμοποιήσει επίσημους ερευνητές της υπηρεσίας για να ερευνήσουν την υπόθεση, αποφασίζει να απευθυνθεί στον παλιό της συνεργάτη για να πάει να δει τι συμβαίνει, υποσχόμενη όση βοήθεια μπορεί να δώσει χωρίς βέβαια να γίνει αντιληπτή.
     Ο Σαμ και η Μόλι επισκέπτονται τη Γιούνσον στο σπίτι της κι ακούν με προσοχή όσα έχει να τους πει. Αποφασίζουν να ελέγξουν τους χώρους του σπιτιού, ξεκινώντας από το υπόγειο. Εκεί όμως βρίσκονται απέναντι σε μια έκπληξη, αφού δέχονται την επίθεση ενός άντρα. «Ο άντρας είναι έτοιμος με μια σχίζα στο χέρι κι επιτίθεται ήδη πριν κατεβάσει το πόμολο ο Μπέργερ. Δρα απίστευτα αποτελεσματικά, ο Μπέργερ και η Μπλουμ δεν έχουν καμία πιθανότητα. Η Γέσικα φωνάζει με όλη της τη δύναμη, καταπώς αποδεικνύεται, εκείνος τη δένει στην κουπαστή της σκάλας μ’ ένα δεματικό και μετά σέρνει τον Μπέργερ και την Μπλούμ στον τοίχο, δένει τον ένα σ’ ένα σώμα καλοριφέρ και την άλλη σε άλλο, όσο είναι ακόμα αναίσθητοι. Έπειτα κόβει το δεματικό της Γέσικα και τη σέρνει ανεβάζοντάς την πάνω στις σκάλες για το ισόγειο».
     Το «Έξι Επί Δύο» είναι ένα εξαιρετικό κι ατμοσφαιρικό θρίλερ, με πυρετώδη ρυθμό, όπου το ψέμα εναλλάσσεται με μισές αλήθειες και κρυμμένα μυστικά. Μια μάχη ενάντια στο χρόνο κι έναν σχεδόν αόρατο, πανούργο και αδίστακτο αντίπαλο, στα κινηματογραφικά δοσμένα, παγωμένα και καλυμμένα με χιόνι τοπία της Σουηδίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου