25 Σεπ 2020

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ

SANDRONE DAZIERI
Μετάφραση ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελ. 554, Μάιος 2020

 

     Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Σ. Ντατσιέρι κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Έχει τίτλο «Ο Άγγελος» κι έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές όπως και το πρώτο, το «Σκότωσε Τον Πατέρα». Την αστυνομική υποδιευθύντρια του Γ! Τμήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Κολόμπα Καζέλλι και τον ιδιόρρυθμο και με πολλά ψυχολογικά προβλήματα Ντάντε Τόρρε.

     Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα τρένο υψηλής ταχύτητας σταμάτησε σε αποβάθρα του κεντρικού σταθμού της Ρώμης, προερχόμενο από το Μιλάνο. «Μπήκε στο σταθμό Τέρμινι, σταμάτησε στην αποβάθρα 7, αδειάζοντας στην πλατφόρμα καμιά πενηνταριά επιβάτες με λιγοστές αποσκευές και κουρασμένα πρόσωπα […] Από το βαγόνι της διακεκριμένης θέσης περιέργως δε βγήκε κανένας-οι υδραυλικές πόρτες παρέμειναν κλειστές-και ένας νυσταγμένος προϊστάμενος αμαξοστοιχίας το άνοιξε απ’ έξω και ανέβηκε για να ελέγξει αν υπήρχε κανείς που τον είχε πάρει ο ύπνος. Ήταν κακή ιδέα». Λίγο αργότερα, ο προϊστάμενος βρέθηκε νεκρός από έναν αστυνομικό της Σιδηροδρομικής Αστυνομίας στο διάδρομο ανάμεσα στα βαγόνια. Μάλλον από έμφραγμα όπως έδειχνε η στάση του πτώματος. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ενεργειών, ειδοποιήθηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο για τα περαιτέρω. Στη συνέχεια ανέλαβε η αστυνομία να κάνει μια αυτοψία και στο σημείο στάλθηκε η Καζέλλι. «…μια γυναίκα που είχε επιστρέψει στην υπηρεσία μετά από μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και μια σειρά από αναποδιές που επί μήνες είχαν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων σε όλα τα τοκ σόου. Ονομαζόταν Κολόμπα Καζέλλι και αργότερα κάποιοι θα θεωρούσαν την άφιξή της εκεί μεγάλη τύχη. Όχι εκείνη».

     Η πρώτη της εκτίμηση ήταν ότι όντως επρόκειτο για έμφραγμα κι «ενώ ρωτούσε το Κέντρο αν έφταναν ο ιατροδικαστής και ο δικαστής που είχαν υπηρεσία, της φάνηκε ότι κάτι ακουγόταν. Κρατώντας την ανάσα της, έπιασε τον ήχο από τουλάχιστον μισή ντουζίνα κινητά που χτυπούσαν όλα μαζί, σε μια κακοφωνία από τρίλιες και δονήσεις. Ερχόταν πίσω απ’ την πόρτα του πολυτελούς κουπέ, εκείνου με τις πολυθρόνες από πραγματικό δέρμα και τα προμαγειρεμένα γεύματα με την υπογραφή ενός τηλεοπτικού σεφ. Μέσα απ’ τις οθόνες των κινητών που δονούνταν, προβάλλοντας μακριές σκιές. Δεν ήταν δυνατόν να ήταν όλα συσκευές που ξεχάστηκαν και η μόνη εξήγηση που της ήρθε στο μυαλό έμοιαζε πολύ τερατώδης για να είναι αληθινή. Αλλά ήταν, η Κολόμπα το κατάλαβε όταν άνοιξε τη συρόμενη πόρτα και τη χτύπησε η μπόχα του αίματος και των περιττωμάτων. Οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης ήταν όλοι νεκροί».

     Όπως ήταν φυσικό, η κινητοποίηση ήταν άμεση και μεγάλη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιβάτες δηλητηριάστηκαν με αέριο που διοχετεύτηκε μέσω του συστήματος κλιματισμού. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια της ισλαμικής τρομοκρατίας. Σύντομα παρουσιάζεται ένα βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο εμφανίζονται δύο άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπα ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό του ISIS.  

     Όλα αυτά είναι υπερβολικά «τακτοποιημένα» για να είναι αληθινά. Η Κολόμπα πιστεύει ότι κάτι δεν κολλάει χωρίς όμως να μπορεί να το εντοπίσει. Αποφασίζει τότε να απευθυνθεί στον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, «διαβάζοντας» τις απειροελάχιστες κινήσεις του σώματος, τον Ντάντε Τόρρε. Οι δύο τους δεν έχουν μιλήσει για μήνες. Από τότε που εκείνος, μετά τον θάνατο του ανθρώπου που τον κρατούσε φυλακισμένο, χάθηκε πίσω από τα φαντάσματά του. Τώρα, με μεγάλο το αίσθημα ενοχής γιατί η ίδια δεν έκανε καμιά προσπάθεια προσέγγισης, η Κολόμπα τον καλεί σε βοήθεια. Αυτός βλέπει το βίντεο και κάνει κάποιες διαπιστώσεις: «Έχουν ελλιπή παιδεία, χαμηλό εισόδημα, όπως συνάγεται από τα φτηνιάρικα ρούχα τους […] Και υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό […] Κάθε θρησκεία έχει τις χαρακτηριστικές κινήσεις της […] Ένας πιστός δεν πρέπει να πολυσκέφτεται πως λειτουργεί ενώ προσεύχεται, είναι αυτόματη η κίνηση. Και οι αυτόματες κινήσεις τείνουν να επαναλαμβάνονται και εκτός πλαισίου […] Αυτοί εξύμνησαν τον Αλλάχ, τον προφήτη και τον χαλίφη, αλλά ήταν άκαμπτοι σαν να είχαν καταπιεί μπαστούνι. Όχι ότι αυτολογόκριναν τις ενστικτώδεις κινήσεις τους. Απλώς είναι ψεύτικοι όπως τα χρήματα στη Μονόπολη. Δεν ξέρω γιατί τους επέλεξε ο αρχηγός τους, όχι βέβαια για την πίστη τους. Και αυτό με κάνει να αμφιβάλλω και για την πίστη του αρχηγού τους».

     Αυτές οι διαπιστώσεις, δεν γίνονται αποδεκτές από την πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας. Η αμοιβαία καχυποψία, το παρελθόν, αλλά και η παρούσα ψυχολογική κατάσταση του Ντάντε συντελεί σε αυτό. Οπότε η Κολόμπα πρέπει να πάει για μια ακόμη φορά κόντρα σε όλους για να βρει τη λύση. Σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή έχει έρθει σε σύγκρουση με κάποιους στην Αντιτρομοκρατική που έχει αναλάβει την υπόθεση, την θέτουν εντελώς στο περιθώριο. Αυτή όμως είναι πολύ πεισματάρα για να εγκαταλείψει εύκολα κι αμαχητί…

     Το αστυνομικό-ψυχολογικό μυθιστόρημα «Ο Άγγελος» είναι εξαιρετικό. Συναρπαστικό, καλογραμμένο, με σασπένς. με δόσεις χιούμορ και μια ευφάνταστη ιστορία, που φτάνει μέχρι την εποχή του Ψυχρού πολέμου και τα ψυχολογικά πειράματα που διεξάγονταν σε Ανατολή και Δύση. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια. Όπως φαίνεται από το φινάλε του βιβλίου, μια ακόμη περιπέτεια με τους δύο πολύ ξεχωριστούς μυθιστορηματικούς χαρακτήρες, την υποδιευθύντρια Κολόμπα Καζέλλι και τον ιδιόρρυθμο, κλειστοφοβικό, αγοραφοβικό-απόλυτα δικαιολογημένα λόγω των περιπετειών του-αλλά συμπαθή και ευφυέστατο Ντάντε Τόρρε, είναι στα σκαριά!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου