25 Μαΐ 2024

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΑΘΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 204, Νοέμβριος 2023

      Στη σειρά «Προκλήσεις του Μέλλοντος» των εκδόσεων Παπαδόπουλος, κυκλοφόρησε η επίκαιρη (είναι νωπές οι απειλές του Β. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων) μελέτη του Π. Οικονόμου «Το Τελευταίο Λάθος». Αναφέρεται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς και τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για τον άνθρωπο και τον πλανήτη μια τέτοια εξέλιξη. Η καταστροφή που θα επέλθει θα είναι τόσο απόλυτη, που θα μετατρέψει την πυροδότηση των πυρηνικών στην τελευταία πράξη που ανθρώπου πάνω στη Γη. «…ένας πυρηνικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας, στον οποίο θα εμπλέκονται χώρες με στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις, θα προκαλέσει αναμφισβήτητα, πολλά εκατομμύρια θανάτους και τραυματισμούς, πέρα από τις απώλειες που θα προκύψουν από τις μελλοντικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature, κάνει λόγο για πέντε δις. νεκρούς» (!!!)

     Μέχρι τώρα, ο έλεγχος και οι αποφάσεις για τη χρήση η μη των πυρηνικών, επαφίενται στον ανθρώπινο παράγοντα που μπορεί να σταθμίσει τα δεδομένα και να πράξει αναλόγως. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 1983. Ο αντισυνταγματάρχης Πετρόφ, έκανε τη βάρδια του στο Δορυφορικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ξαφνικά το σύστημα ενεργοποιήθηκε δείχνοντας αμερικανική επίθεση με πέντε διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους! Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ο Πετρόφ θα έπρεπε να ενημερώσει την ηγεσία της χώρας, που θα διέταζε αντεπίθεση. Όμως σταθμίζοντας σωστά τα δεδομένα, έκρινε ότι μια επίθεση από αμερικανικής πλευράς θα ήταν μαζικότερη, αν ήθελε να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα. Γι’ αυτό δεν έκανε το μοιραίο τηλεφώνημα. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα σημάδια στο ραντάρ, ήταν αντανάκλαση ηλιακών ακτινών στα σύννεφα.

     Η ενέργεια του Πετρόφ, αποσόβησε μια καταστροφή. Τι θα συμβεί όμως στο μέλλον; Ο έλεγχος περνά σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στις… μηχανές. «…τρεις αναδυόμενες τεχνολογίες-η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές και ο κυβερνοχώρος-αυξάνουν την πιθανότητα οι πολεμικές αντιπαραθέσεις που εκκινούν με συμβατικά όπλα, να κλιμακωθούν εκούσια ή ακούσια σε έναν πυρηνικό πόλεμο».

     Ο Δρ. πυρηνικής Φυσικής Π. Οικονόμου, βασιζόμενος στην τεράστια εμπειρία του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση: καθολικός, ολοκληρωτικός πυρηνικός αφοπλισμός. «Η άμεση και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των ανταγωνιστικών πυρηνικών δυνάμεων, με στόχο τον γενικό και πλήρη παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, είναι η μόνη λύση στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση της Εγγυημένης  Παγκόσμιας Καταστροφής […] Ο παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν μπορεί να είναι ούτε γρήγορος ούτε φθηνός στόχος. Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα στις πλάτες των υπεύθυνων ηγετών των πέντε υπερδυνάμεων. Είναι το υπέρτατο καθήκον τους, προτού συμβεί το τελευταίο λάθος».

     Εξαιρετική, εμπεριστατωμένη μελέτη, που βασισμένη σε αξιόπιστα στοιχεία, παρουσιάζει με σαφήνεια το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση και τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η τεράστια καταστροφή.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου