8 Ιουν 2010

Ο ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ANDREW NICOLL
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


     Με ένα τρυφερό μυθιστόρημα, που μιλά για την αγάπη και τη δύναμή της, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας ο άγγλος συγγραφέας Α. Νίκολ. "Έχω μάθει πως δεν υπάρχει τόση αγάπη στον κόσμο ώστε να τη σπαταλάμε. Ούτε σταγόνα δεν επιτρέπεται να πηγαίνει χαμένη. Αν είμαστε τυχεροί και τη βρούμε, ανεξάρτητα από που θα τη βρούμε, πρέπει να τη φυλάξουμε και να την απολαύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. μέχρι και το τελευταίο φιλί."
     Σε κάποια χώρα της Βαλτικής -που δεν κατονομάζεται, αλλά που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε χώρα της γης, βρίσκεται η πόλη Ντοτ, που σημαίνει τελεία, δηλ. ένα ελάχιστο σημείο στο χάρτη. Στην άσημη αυτή πόλη, δήμαρχος είναι ο Τάιμπο Κρόβιτς, ένας μοναχικός εργένης, που όλοι γνωρίζουν με το προσωνύμιο "Καλός". Στο γραφείο του, έχει συνεργάτιδα την Αγάθη Στόπακ, μια όμορφη νέα γυναίκα που όμως είχε μια ατυχία. Έχασε το μωρό της από ξαφνική ασθένεια, λίγο μετά τη γέννησή του. Αυτό το γεγονός επηρεάζει τόσο πολύ τον άντρα της, που αλλάζει ριζικά συμπεριφορά και από τότε η σχέση της πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. "Είσαι χήρα Αγάθη. Ο Στόπακ πέθανε. Ο άντρας που παντρεύτηκες έχει πεθάνει. Έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Μόνο το πιοτό τον κρατάει στη ζωή. Τρέφεται με μπύρα και βότκα, όπως ο βρικόλακας τρέφεται με αίμα και όσο τα πίνει αυτά, δεν του χρειάζεται τίποτε άλλο".
     Ο Καλός Δήμαρχος είναι ερωτευμένος με την Αγάθη και αυτή με το Δήμαρχο, χωρίς να τολμά να αποκαλύψει ο ένας στον άλλο τα αισθήματά του. "Ξεγελούσαν ο ένας τον άλλο κάθε μέρα με χίλιους διαφορετικούς τρόπους., χωρίς κανένας από τους δύο να τολμάει να παραδεχτεί αυτό που του έλειπε, χωρίς κανένας από τους δύο να τολμάει να πει τον πόνο του, απρόθυμοι και οι δύο να εξομολογηθούν την αλήθεια της ζωής τους. Κόντευαν, παραλίγο, να ξεγελάσουν και τους εαυτούς τους".
     Ώσπου κάποια καλοκαιρινή μέρα που η Αγάθη θα βγει να απολαύσει το γεύμα της στο διάλειμμα της δουλειάς της, στο πάρκο μπροστά από το Δημαρχείο, θα ρίξει κατά λάθος το σκεύος με το φαγητό της σ' ένα συντριβάνι. Ο Καλός Δήμαρχος, (που κάθε μέρα την παρακολουθεί αθέατος στη διάρκεια του διαλείμματος), θα βρει την ευκαιρία να την καλέσει να φάνε μαζί. Κάτι που επαναλαμβάνεται από τότε κάθε μέρα, αφού τους δίνει τη χαρά να βρίσκονται συνεχώς μαζί. Μέχρι που η ατολμία του Καλού Δημάρχου, αλλάζει τα δεδομένα...
     Ο Νίκολ, έγραψε ένα τρυφερό, αξιαγάπητο, ευαίσθητο μυθιστόρημα, με δόσεις χιούμορ και με ήρωες που σε κάνουν να τους συμπαθήσεις αμέσως. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί γιατί είναι καλογραμμένο και πρωτότυπο. Συγκαταλέγεται σε αυτά που τους τελευταίους μήνες δεν ήθελα να αφήσω από τα χέρια μου. Απλά εξαιρετικό!!!
     Ο Άντριου Νίκολ, ύστερα από ένα διάστημα που εργάστηκε ως...ξυλοκόπος, αφιέρωσε τη ζωή του στην αρθρογραφία. Διηγήματά του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά κι εφημερίδες. Ζει στη Σκωτία, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
     Είχα τη χαρά να τον παρακολουθήσω στην παρουσίαση του βιβλίου του, που έγινε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, στην οποία εξομολογήθηκε ότι το έγραψε στο...τρένο, πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά του. Επίσης αφηγήθηκε τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε ψάχνοντας εκδότη, για να καταλήξει τελικά σ' ένα μικρό εκδοτικό οίκο, αφού οι μεγάλοι απέρριψαν το έργο του. Οι ίδιοι εκδοτικοί οίκοι, μετά την επιτυχία του "Καλού Δημάρχου" του προσφέρουν "γη και ύδωρ" για να αναλάβουν την έκδοση του νέου του μυθιστορήματος. Έχει τη μορφή του "αγαθού γίγαντα" (είναι ψηλός και εύσωμος) και είναι άνθρωπος με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου