23 Δεκ 2015

Η ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ/ ΑΛΛΟΥ, ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ                 ΛΟΥΚΙΑ ΔΕΡΒΗ
Σελ. 102, Οκτώβριος 2015           Σελ. 94, Νοέμβριος 2015
Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ

     Δύο πολύ καλές συλλογές διηγημάτων, κυκλοφόρησαν πριν από ελάχιστες εβδομάδες από τις εκδόσεις Μελάνι. Αν και είναι διαφορετικού ύφους και θεματολογίας, αποφάσισα να τις παρουσιάσω μαζί. Δεν ήθελα να επιλέξω μια από τις δύο, γιατί όποια κι αν επέλεγα, θα αδικούσα την άλλη.
     Η συλλογή του Στάθη Κοψαχείλη, αποτελείται από δώδεκα διηγήματα, κάποια από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ τα υπόλοιπα, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Τα περισσότερα είναι βιωματικά. Περιγράφουν τις αναμνήσεις του συγγραφέα, από τα παιδικά του χρόνια, στα χωριά του Ολύμπου, αλλά και από τις περιοχές στις οποίες υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός. Τον μαγεύει η φύση, τα βουνά και η ζωή εκεί. Εξ’ ου και ο τίτλος της συλλογής. «Η δρακοντιά ή φιδόχορτο είναι μια πολυετής πόα, που φύεται σε σκιερούς και υγρούς τόπους, φράχτες, χαντάκια, χαράδρες ή στις άκρες αγροτικών δρόμων. Έχει έμμισχα μεγάλα φύλλα, λογχοειδή, στιλπνά και βαθυπράσινα, συχνά κατάστικτα από πορφυρές και μαύρες κηλίδες».
     Η εξαιρετική γραφή, χωρίς τις «δήθεν» και λογοτεχνίζουσες φιοριτούρες που χρησιμοποιούν σε καταχρηστικό βαθμό κάποιοι ομότεχνοι του Σ. Κοψαχείλη και η με μοναδικό τρόπο σκιαγράφηση ανθρώπων, χαρακτήρων, συμπεριφορών, τρόπων και τόπων, χαρίζουν στον αναγνώστη στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης και τον κάνουν να επιστρέφει ξανά και ξανά στο βιβλίο.
     Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τη συλλογή των 12 διηγημάτων με τίτλο «Αλλού, Στο Πουθενά», της Λ. Δέρβη. Κι εδώ η γραφή είναι συναρπαστική. Κι εδώ καταφέρνει η συγγραφέας μέσα στις λίγες γραμμές της μικρής φόρμας, να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο χαρακτήρες και συμπεριφορές. Το μόνο που διαφέρει είναι η θεματολογία. Το τοπίο είναι αστικό. Οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι της πόλης. Αλλά και –εξ ανάγκης- κοσμοπολίτες. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, κυρίως λόγω ανέχειας και φτώχειας και προσπαθούν να κάνουν μια καινούρια αρχή, σε νέο τόπο. Να ξεκινήσουν από το «μηδέν» και να πιάσουν από μια νέα άκρη το νήμα της ζωής τους. Όπως και ο χρόνος εξέλιξης των ιστοριών είναι διαφορετικός. Πιο κοντά στη σημερινή εποχή.
     Δύο εξαιρετικές συλλογές, που θα σας κρατήσουν απολαυστική συντροφιά και που θα τοποθετήσετε σε εύκολα προσβάσιμο ράφι της βιβλιοθήκης σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου