31 Ιαν 2016

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΞΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

MICHEL FABER
Μετάφραση ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις Ε.Ο. ΛΙΒΑΝΗ
Σελ. 667, 2014

     Ένα ακόμη βιβλίο, μετά αυτό που κυκλοφόρησε με τίτλο «Το Άλικο Και Το Λευκό» του Μ. Φέιμπερ, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.
     Ο Πίτερ Λι, είναι πάστορας σε μια εκκλησία του Λονδίνου. Ζει με τη γυναίκα του Μπία, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο και τον γάτο τους. Ο Πίτερ έχει… προϊστορία. Από μικρός ήταν ατίθασος και υπήρξε αλκοολικός και εξαρτημένος από ουσίες στα άγρια χρόνια της πρώτης του νεότητας. Ακόμη, λόγω της ικανότητας που είχε να χειραγωγεί τους ανθρώπους, με μικρές απάτες, αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά-μικρά συνήθως-από όποιον μπορούσε, ενώ επιδίδονταν και σε κλοπές και διαρρήξεις. Αυτή η παραβατική του συμπεριφορά όμως, τον έφερε στο δρόμο της Μπία. Σε μια καταδίωξη από την αστυνομία, έσπασε τους αστραγάλους του. Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, είχε βάρδια η Μπία. Η οποία είδε «κάτι» σ’ αυτόν τον μάλλον απελπισμένο νεαρό και με κόπο και προσπάθεια, κατάφερε να τον συνετίσει και αργότερα, όταν ξέμπλεξε με τον Νόμο, δέχτηκε να τον παντρευτεί.
     Όταν ο Πίτερ και η Μπία είδαν μια αγγελία της αμερικανικής εταιρείας USIC, που πρόσφερε δουλειά με πολύ καλές αποδοχές, ανταποκρίθηκαν γιατί τους χρειαζόταν τα χρήματα για να βελτιώσουν το σπίτι τους, αλλά και για αγαθοεργίες. Η USIC, είχε αναπτύξει μια τεχνολογία (το Άλμα), με την οποία μπορούσε να στείλει ανθρώπους σε μακρινές αποστάσεις στο διάστημα, σε ελάχιστο χρόνο. (Όλα αυτά «ποιητική αδεία», αφού ξέρουμε ότι σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, τέτοια ταξίδια δεν γίνονται).  Σε έναν πλανήτη, εγκατέστησε μια βάση. Στον πλανήτη αυτό, ζούσε ένας εξωγήινος πληθυσμός, που παρείχε διευκολύνσεις στους ανθρώπους της βάσης, κυρίως στον τομέα της διατροφής, αλλά κρατώντας παράλληλα τις αποστάσεις, αφού ερχόταν σε ελάχιστη επαφή. Ανάμεσα στους ανθρώπους της βάσης, βρισκόταν κι ένας ιερέας, που κατόρθωσε να έρθει σε επαφή με τον πληθυσμό αυτό και να προσηλυτίσει κάποιους στο χριστιανισμό!  Όταν ο ιερέας αυτός εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι προσήλυτοι, ζήτησαν νέο ιερέα. Η USIC, για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός της βάσης, έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημά τους. Έτσι μετά από μια σειρά εξαντλητικών συνεντεύξεων-εξετάσεων, επελέγη ο Πίτερ, για να ταξιδέψει στο διάστημα και να βρει το νέο του ποίμνιο (αλλά χωρίς τη Μπία η οποία «κόπηκε» λόγω κόστους από το ταξίδι). Ο Πίτερ βρισκόταν «…ένα βήμα πριν γνωρίσει ένα εντελώς πρωτόγνωρο είδος ανθρώπων, σε μια συνάντηση που επέλεξε γι’ αυτόν ο Θεός. Ότι ήταν γραφτό να συμβεί θα ήταν σίγουρα ανεκτίμητο και θαυμάσιο».
     Κι όντως, ο Πίτερ ταξίδεψε στον πλανήτη αυτόν (που είχε ατμόσφαιρα σαν τη γήινη, μόνο που ήταν λίγο πιο υγρή και ζεστή) και ήρθε σε επαφή με τους «Οάσιους», όπως ονόμασε τον πληθυσμό αυτό. Μια συνάντηση που θα ανατρέψει πολλές από τις  βεβαιότητές του και θα του αλλάξει τη ζωή.
     Ένα συναρπαστικό και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, που εκτός από τον καλογραμμένο μύθο, θίγει πολλά θέματα, όπως η οικολογία, η κλιματική αλλαγή, η επαπειλούμενη καταστροφή της Γης, η πίστη, η συντροφικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας κ. ά. Θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου