12 Ιουλ 2016

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑ

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑ
     Γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στη Ρώμη. Ειδικεύτηκε στην κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γράφει από τα φοιτητικά της χρόνια. Έργα της. «Γνωριμία… με το Ζαγόρι» (Εφύρα, 2010), «Τα Θεριά Της Μεσογείου» (Ωκεανίδα, 2014) και «Ο Μεγάλος Σοφός» (Ωκεανίδα, 2015)

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το βιβλίο σας;
     Η αγάπη μου για τα βιβλία.

Το έργο σας περιλαμβάνει πολλά ιστορικά στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Φλωρεντίας. Απαιτήθηκε έρευνα και πόσο καιρό διήρκεσε;
     Απαιτήθηκε έρευνα, διήρκεσε αρκετό καιρό και ήταν μια υπέροχη αναζήτηση. Το βιβλίο ξεκινά το 1450 μΧ. έπρεπε να διαβάσω συγγράμματα που ήταν δύσκολο να βρεθούν, αλλά και να διασταυρώσω τις πηγές ειδικά για τη ζωή του Λαυρέντιου των Μεδίκων, του Ιανού Λάσκαρη, της μονής Στουδίου. Δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα για παράδειγμα η συνταγή μαγειρικής που περιγράφει ο Θεόδωρος είναι αυθεντική βυζαντινή, η ερμηνεία του ονείρου προέρχεται από τα ονειροκριτικά του Αρτεμίδωρου, τα ρούχα που φορούν, τα σπίτια τους, όλα συνθέτουν ένα κάδρο. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να μάθει ο αναγνώστης λεπτομέρειες της καθημερινή ζωής των ανθρώπων της εποχής ώστε να μπορέσει να μπει στο κλίμα και να καταλάβει τις αντιδράσεις και τις επιλογές τους. 

Θα χαρακτηρίζατε το μυθιστόρημά σας, ιστορικό;
     Δεν ξέρω, δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Έγραψα μια ιστορία για μια ιδιαίτερα σημαντική εποχή. Η αναγέννηση, το πέρασμα από το σκοτάδι των προκαταλήψεων στο φως είναι για μένα σημαντικό. Η αναβίωση της αρχαίας Αθήνας στην πόλη της Φλωρεντίας είναι σημαντικό.

Θέλετε να μεταφέρετε κάποιο μήνυμα με το αυτό και ποιο είναι αυτό;
     Πολλά από τα μηνύματα του βιβλίου είναι διαχρονικά. Η αγάπη για τα βιβλία, η πίστη σε αξίες, ο έρωτας που δεν βλέπει ασχήμια, η δύναμη του όχλου, η επίδραση των ηγετών στον λαό που τον ωθεί σε αποτρόπαιες πράξεις όπως να κάψει βιβλία, ο φανατισμός, η ανατροπή της τάξης πραγμάτων.

Ο κεντρικός σας ήρωας, είναι ιστορικό πρόσωπο ή σε αυτόν προσωποποιείτε όλους τους λόγιους που μετά την Άλωση κατέφυγαν στη Δύση;
     Ο Θεόδωρος είναι ένας φανταστικός ήρωας. Η δική του πορεία ζωής έχει κοινά με τη φυγή των λογίων της Πόλης προς στη Δύση.

Πόσο μέσα είστε στο βιβλίο σας;
     Ποιο μέσα δεν γίνεται.

Δεν είστε καινούρια συγγραφέας, αλλά θα ήθελα να μας πείτε ποια ήταν τα συναισθήματα που νοιώσατε, όταν πήρατε τυπωμένο το πρώτο σας έργο;
     Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω το πρωτόγνωρο εκείνο συναίσθημα. Ήταν η τέλεια στιγμή.

Τι συμβαίνει στους ήρωες των βιβλίων σας, όταν τελειώνει η συγγραφή;
     Είμαστε μια μεγάλη πολύχρωμη παρέα! Συνεχίζω να τους κουβαλώ μαζί μου, είναι κομμάτια μου. Έχω περάσει μαζί τους ώρες πολλές, τους αγαπώ, τους πονάω, είναι οι άνθρωποι μου. τους σκεφτόμουν ακόμη κι όταν δεν έγραφα. Είμαι τυχερή μέσα από τους ήρωες ζω πολλές ζωές, ταξιδεύω νοητά, γίνομαι κομμάτι της κάθε εποχής που περιγράφω.

Ποιος είναι ο πρώτος αναγνώστης των κειμένων σας;
     Δεν είναι αναγνώστης αλλά ακροατής. Μου αρέσει να διαβάζω κομμάτια που γράφω στον άντρα μου, ίσως γιατί θέλω να τα ακούσω κι εγώ, να ολοκληρωθεί το συναίσθημα.

Γράφοντας, έχετε ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό σας;
     Η συγγραφή είναι ανακάλυψη και αποκάλυψη.

Υπήρξε κάτι στη διάρκεια της συγγραφής που σας ανέτρεψε κάποια πεποίθηση;
     Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα έγραφα βιβλία. Είμαι γιατρός και ήμουν πεπεισμένη ότι θα ασχολούμουν αποκλειστικά με αυτό που σπούδασα. Έκανα λάθος κι αυτή η ανατροπή με χαροποιεί ιδιαίτερα.  

Σας αρέσει να συνομιλείτε με τους αναγνώστες σας;
     Το θεωρώ απαραίτητο και το επιδιώκω μιας και αυτοί είναι οι αποδέκτες όσων γράφω. Οι αναγνώστες είναι εκείνοι που αναδεικνύουν το έργο ενός συγγραφέα. Χαίρομαι πολύ όταν κάποιος μου λέει, ξέρετε μου το πρότεινε ένας φίλος να το διαβάσω και είχε δίκιο που επέμενε ή έμαθα ιστορία μέσα από το βιβλίο σας. 

Σε συζητήσεις με αναγνώστες, έτυχε να σας «υποδείξουν» πτυχές του έργου σας, που εσείς δεν είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν;
     Η συγγραφή είναι μια τέχνη. Η δική μου άποψη περι τέχνης είναι ότι το βασικό της έργο είναι η δημιουργία συναισθημάτων. Δεν έχει σημασία εάν είναι θετικά ή αρνητικά, εκείνο που έχει σημασία είναι να αναδυθούν. Όταν κοιτάς έναν πίνακα ζωγραφικής, όταν ακούς μουσική, ενεργοποιούνται μαγικοί μηχανισμοί που στον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικοί. Άρα ο αναγνώστης θα ανακαλύψει δικά του κομμάτια, θα δημιουργήσει τη δική του άποψη, θα πάει τον ήρωα εκεί που ο ίδιος θέλει, θα δει διαφορετικές πλευρές, θα κάνει την προσωπική του κριτική. Θα διαλέξει με ποιον ήρωα ταυτίζεται, ποιον συμπονάει, ποιον αντιπαθεί. Κι έτσι θα φτάσουμε στο ζητούμενο, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της φαντασίας.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θεωρείτε ότι σας επηρέασε;
     Είναι πολλοί οι δημιουργοί που με έχουν επηρεάσει και δεν είναι μόνο συγγραφείς αλλά και ποιητές.

Είναι εύκολη ή δύσκολη διαδικασία η συγγραφή και τι είναι το γράψιμο για σας;
     Η συγγραφή είναι ένα μέσο έκφρασης, μια προσωπική στάση ζωής, ένα βήμα όπου ο συγγραφέας εκφράζει τις θέσεις του. Λες αυτά που θες, αδειάζεις, πας παρακάτω. Είναι μια ψυχοθεραπεία που συνεχώς εξελίσσεται. Στο έργο πολλών συγγραφέων αντικατοπτρίζεται η ωριμότητα τους, οι εμπειρίες τους, η εξέλιξή τους ως προσωπικότητες.  Για μένα η συγγραφή όπως έχω ξαναπεί είναι ένας έρωτας που εξελίσσεται σε αγάπη. Σε κάθε τέτοιου τύπου σχέσεις υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, εύκολες και δύσκολες.

Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου