31 Αυγ 2019

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

MATS STRANDBERG
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 575, Απρίλιος 2019

     Στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού κινείται το μυθιστόρημα του σουηδού συγγραφέα M. Strandberg.
     Το Μπλάκ Καρίσμα, είναι ένα κρουαζιερόπλοιο, που πραγματοποιεί εικοσιτετράωρες κρουαζιέρες στη Βαλτική, κινούμενο μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας. «Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, όλο το χρόνο το Μπάλτικ Καρίσμα ακολουθεί την ίδια ρότα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σταματάει στο Όλαντ. Φτάνει στο Όμπου της Φινλανδίας στις εφτά το πρωί, όταν οι Σουηδοί επιβάτες είναι ακόμα ξαπλωμένοι και κοιμούνται και έπειτα από είκοσι τρείς ώρες δένει ξανά στο λιμάνι της Στοκχόλμης».
     Οι επιβάτες, που είναι κυρίως ενήλικοι, πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι με σκοπό να πιούν, να μεθύσουν και να ξεσαλώσουν. «Στη χώρα του πουθενά, που είναι η Βαλτική, οι αναστολές εγκαταλείπονται με τρόπο που δεν οφείλεται μόνο στο φτηνό αλκοόλ. Είναι σαν ν’ αλλάζουν ο χώρος και ο χρόνος. Παύουν να υφίστανται κοινωνικοί κώδικες και κανόνες».
     Το πλοίο, αν και δεν βρίσκεται πια στην πρώτη του νεότητα, δεν έχει το μέγεθος και την πολυτέλεια των σύγχρονων σκαφών και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο παλιά, εξακολουθεί να προσελκύει κόσμο. «Το υπό σουηδική σημαία Μπάλτικ Καρίσμα έχει κατασκευαστεί το 1989 στο Σπλιτ της Κροατίας. Έχει μήκος εκατόν εβδομήντα μέτρα, πλάτος είκοσι οκτώ και χώρο για περισσότερους από δύο χιλιάδες επιβάτες. Πάει όμως καιρός από τότε που όλες του οι θέσεις ήταν κλεισμένες. Σήμερα είναι Πέμπτη και επιβιβάζονται μόλις χίλιοι διακόσιοι επιβάτες». 
     Μαζί με τους συνηθισμένους επιβάτες όμως, επιβιβάζεται και μία αδιανόητη απειλή. Μια «μόλυνση» -όπως πιστεύεται αρχικά-που μεταμορφώνει όσους προσβάλλει για πάντα, σε πλάσματα χωρίς λογική και με ζωώδη ένστικτα. Επιβάτες και πλήρωμα, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή. Όταν μάλιστα καταλαβαίνουν ότι το πλοίο πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο και οι επικοινωνίες με την στεριά έχουν διακοπεί, ο πανικός εξαπλώνεται σαν τη φωτιά σε ξερά χόρτα! Μόνο μερικά μέλη του πληρώματος και ελάχιστοι επιβάτες θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και θα προσπαθήσουν να αντισταθούν.
     Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό στο είδος του, που διαβάζεται ευχάριστα και από όσους δεν είναι φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου