20 Ιουλ 2020

ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ

ΚΥΒΕΛΗ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 571, Φεβρουάριος 2020

     Μετά το μυθιστόρημά του «Ιστορία Χωρίς Όνομα» (https://bibliodiktis.blogspot.com/2018/05/blog-post_6.html ), στο οποίο αφηγείται την δραματική ερωτική ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, ένας ακόμη θυελλώδης έρωτας, αποτελεί την έμπνευση του Σ. Δάνδολου, για το μυθιστόρημά του «Φλόγα Και Άνεμος». Ο έρωτας, (και ο γάμος στη συνέχεια) της μεγάλης ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλης Αδριανού, με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον πολιτικό που δέσποζε με την παρουσία του για πολλά χρόνια στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, αποδίδεται εξαιρετικά με μυθιστορηματικό τρόπο. Ως μυθιστόρημα προτείνει να εκλάβουμε το βιβλίο του κι ο ίδιος ο συγγραφέας. «Παρά την ασφυκτική παρουσία της Ιστορίας σε καθεμία από τις σελίδες του, το «Φλόγα Και Άνεμος» δεν είναι ούτε η καλλιτεχνική βιογραφία της Κυβέλης Αδριανού, ούτε ασφαλώς η πολιτική βιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Είναι μυθιστόρημα και πρέπει να διαβαστεί ως μυθιστόρημα».
     Η αφήγηση ξεκινά από το 1968, όταν ο ογδοντάχρονος Παπανδρέου, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Καστρί από την χουντική κυβέρνηση, μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση λόγω προβλημάτων στο στομάχι. Η Κυβέλη, που έχει αποσυρθεί εδώ κι ένα χρόνο από τη σκηνή, παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της υγείας του. Αν και ζουν σε διάσταση εδώ και χρόνια, δεν πήραν ποτέ διαζύγιο. Είναι ερωτευμένοι και πιστεύουν και οι δύο ότι κάποια στιγμή θα ξανασμίξουν και θα πεθάνουν μαζί. «Έπειτα από όλα όσα είχαν συμβεί ανάμεσά τους στα τριάντα χρόνια που κράτησε η θύελλα της κοινής τους ζωής, εκείνη εξακολουθούσε να παραλύει από δυνατό χτυποκάρδι κάθε φορά που τον αντίκριζε».
     Η Κυβέλη αναπολεί τη γνωριμία τους το 1920 στη Χίο κι όσα χρειάστηκε και οι δύο να υπερβούν για να βρίσκονται μαζί.
«Ναι, το 1920, όλοι οι οιωνοί ήταν εναντίον μας, συλλογίστηκε.
Εκείνος ήταν παντρεμένος και με μικρό παιδί (ούτε ενάμιση χρόνο ζωής δεν είχε συμπληρώσει ο Ανδρέας).
Εκείνη ήταν παντρεμένη δεύτερη φορά και είχε τρία παιδιά.
Εκείνος ήταν πολιτικός.
Εκείνη ήταν καλλιτέχνις.
Εκείνος ήταν ένας ανερχόμενος πολιτικός.
Εκείνη ήταν η πιο διάσημη ηθοποιός της Ελλάδας.
Εκείνος δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τη σύζυγό του (ούτε καν στο θέατρο).
Εκείνη έφτανε στη Χίο έχοντας υποκύψει στις πιέσεις του Κώστα Θεοδωρίδη, του συζύγου της.
Εκείνος στα τριάντα δύο του, δε γύρευε σκάνδαλα που θα αμαύρωναν τη δημόσια εικόνα του.
Εκείνη στα τριάντα δύο της, είχε ήδη ένα σκάνδαλο στο ενεργητικό της.
Να όμως που τα καταφέραμε, είπε μέσα της. Ήμασταν τόσο τρελοί και οι δύο, που μπορέσαμε να νικήσουμε τους οιωνούς και να κάνουμε όλο τον κόσμο δικό μας».
     Μέσα από τις αναμνήσεις της, αναστοχάζεται τη θυελλώδη κοινή ζωή τους, αντάξια δύο ιδιαίτερων προσωπικοτήτων, μέχρι την ημέρα της κηδείας του Παπανδρέου, το φθινόπωρο του 1968, που ήταν και η πρώτη μαζική συγκέντρωση μετά την επιβολή της δικτατορίας. Μια διαδήλωση που θεωρείται η πρώτη αντίδραση στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά ανοργάνωτη όπως ήταν, διαλύθηκε εύκολα από τις δυνάμεις της χούντας.
     Γύρω από τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας, κινούνται πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα, πραγματικά και φανταστικά, που οι μοίρα τους συνδέεται με την πορεία της Κυβέλης και του Παπανδρέου. Ο Φώντας Λαμπρόπουλος και η γυναίκα του, ο Αλέξανδρος Κροντηράς, η Βαλεντίνη Ποταμιάνου, ο Σπύρος, η Αγάπη και άλλοι. Η σύνδεση αυτή, άμεση ή έμμεση, θα σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή τους και θα την αλλάξει, πολλές φορές κατά δραματικό τρόπο.
     Το «Φλόγα Και Άνεμος» είναι ένα πολύ καλογραμμένο μυθιστόρημα, που αφηγείται με μοναδικό τρόπο το πάθος αλλά και τα πάθη της εκρηκτικής ερωτικής σχέσης δύο τόσο ιδιαίτερων και δυναμικών προσωπικοτήτων, που ζουν όλα τα συναισθήματά τους στα άκρα! Αυτήν την παθιασμένη σχέση, καταφέρνει να αποδώσει με εξαιρετικό τρόπο ο Σ. Δάνδολος, χαρίζοντάς μας ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου