28 Αυγ 2020

ΕΠΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

ELIZABETH KAY
Μετάφραση ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 465, Απρίλιος 2020

 

     Με ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, κάνει τη γνωριμία της με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό η Ε. Κέι από τη Βρετανία.

     Είναι η ιστορία δύο κοριτσιών της Μάρνι Γκρέγκορι και της Τζέιν Μπάξτερ, που είναι αχώριστες από τη στιγμή της γνωριμίας τους. Η Τζέιν βρέθηκε σε ένα καινούριο σχολείο στο Λονδίνο, όπου δεν γνώριζε κανέναν.«Με είχε πιάσει άγχος, επειδή δεν ήξερα κανέναν και προετοιμαζόμουν ψυχολογικά να περάσω μόνη κι έρημη το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας. Κοιτούσα καλά-καλά τις παρέες και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι, ούτως ή άλλως, δεν ήθελα να ανήκω σε καμία από αυτές».

     Τότε γνώρισε τη Μάρνι. Που της φέρθηκε με καλοσύνη και δέχτηκε με φιλική διάθεση αυτό το άγνωστο κορίτσι. Για την Τζέιν που είχε προβλήματα, δεν δημιουργούσε εύκολα σχέσεις και δεν έβρισκε την αγάπη και την προσοχή στην οικογένειά της, η συμπεριφορά αυτή, αποτέλεσε μια όαση στην έρημο των –όπως τις προσλάμβανε-ανθρώπινων σχέσεων. «Κάποιος μπορεί να υποστήριζε ότι επρόκειτο για μια φιλία λόγω των περιστάσεων, ότι θα είχα δεχτεί την όποια ευγένεια, στοργή, αγάπη που προσφερόταν».

     Όμως με την πάροδο των ετών, αυτή η φιλία και η πλήρης προσκόλληση της Τζέιν, εξελίσσεται σε εμμονή. Θέλει τη φίλη της αποκλειστικά για την ίδια. Χώρισαν μόνο όταν χρειάστηκε να μετακομίσουν σε διαφορετικές πόλεις για να σπουδάσουν. «Ξαναβρεθήκαμε τρία χρόνια μετά. Και τότε ήμαστε καλύτερα από ποτέ, μια συμπαγής ομάδα κόντρα σε έναν κόσμο που έμοιαζε μπερδεμένος».

     Όταν η Τζέιν γνώρισε και παντρεύτηκε τον Τζόναθαν, τα αισθήματά της απέναντι στη Μάρνι δεν άλλαξαν, αν και ο σύζυγός της, κατάφερε να της προσφέρει ένα μέρος από όσα το οικογενειακό περιβάλλον της είχε στερήσει. Ήταν άτυχη όμως, γιατί τον έχασε σε πολύ λίγο καιρό σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τότε στη ζωή της φίλης της, μπήκε ο Τσαρλς. Ένας άντρας με τον οποίο η Μάρνι αποφάσισε να κάνει οικογένεια. Η Τζέιν αισθάνθηκε απειλή. Είδε όλο το οικοδόμημα πάνω στο οποίο είχε στήσει τη ζωή της έτοιμο να καταρρεύσει. Και θεωρεί υπεύθυνο γι’ αυτό τον Τσάρλς. «Τον μισούσα. Τον μισούσα μ’ έναν απόλυτο, φλογερό, βιβλικό τρόπο». Τον θεωρεί υπεύθυνο για την ενδεχόμενη απώλεια της φιλίας της με την Μαρνι κι όσα αυτή της προσφέρει. «Ιδού ορισμένα πράγματα που διαθέτεις όταν έχεις άλλους ανθρώπους στη ζωή σου, πράγματα που εγώ πλέον δεν έχω: το σταθερό καθησυχαστικό, αρμονικό μουρμουρητό κάποιου, κάπου, που νοιάζεται για σένα. Την ακαριαία αντίδρασή του σε αυτό που έχει συμβεί, τη δυνατότητα να του αφηγηθείς εκ νέου την ιστορία και να γελάσετε, όταν κάτι πάει στραβά, το να μπορείς να τηλεφωνήσεις σε αυτόν τον κάποιο από την άκρη του δρόμου, το νοσοκομείο, το πίσω κάθισμα ενός περιπολικού, τη γνώση ότι ποτέ δεν θα κείτεσαι νεκρός στο κρεβάτι σου για πολύ, επειδή κάπου κάποιος σε ψάχνει. Τι να την κάνεις τη ζωή αν δεν έχεις αυτά τα πράγματα; Χωρίς την αγάπη, το γέλιο, τη φιλία και την ελπίδα; Δεν θέλω να ξέρω. Δεν θέλω να ζήσω αυτή τη ζωή. Γι’ αυτό επιλέγω-ακούγεται θαρραλέο, φαντάζει θαρραλέο- να βάλω ξανά αυτά τα πράγματα στη ζωή μου, με οποιοδήποτε τίμημα, και να δώσω ξανά το νόημα που της αξίζει. Δεν πρόκειται να ζήσω άλλο έτσι. Κι αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα πρέπει ν’ αλλάξουν».

     Κι έτσι αρχίζουν τα ψέματα… ώσπου στο τέλος θα έλθει και η αποκαλυπτική αλήθεια!

     Το «Επτά Ψέματα» είναι ένα πολύ καλογραμμένο, συναρπαστικό, ευφυές ψυχολογικό θρίλερ, που αφηγείται με μοναδικό τρόπο το τι συμβαίνει, όταν μια φιλία μεταλλάσσεται σε εμμονή. Καταπληκτική γραφή, πρωτότυπη ιδέα, σασπένς και μια καταβύθιση στον ψυχισμό μιας γυναίκας που αφού ποτέ δεν γνώρισε την αποδοχή και την αγάπη στο οικογενειακό της περιβάλλον, «προβάλλει» όλες τις ελλείψεις της στη μία και μοναδική φίλη της ζωής της και «ζητάει» από εκείνη να τις καλύψει, με κάθε κόστος και μη υπολογίζοντας τις συνέπειες. Ξεκινήστε να το διαβάζετε μια μέρα που δεν θα έχετε κάποια επείγουσα δουλειά, γιατί δύσκολα θα το αφήσετε από τα χέρια σας!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου