5 Ιουν 2021

LOCKDOWN

PETER MAY
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 363, Σεπτέμβριος 2020

 

     Προφητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το μυθιστόρημα «Lockdown» του P. May. Γράφτηκε το 2005, όταν η παγκόσμια κοινότητα ζούσε με τον φόβο ότι η επιδημία της γρίπης των πτηνών, που προήλθε από την Ασία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. «Εκείνο το διάστημα, οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι η γρίπη των πτηνών ή Η5Ν1, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη πανδημία γρίπης. Το 1918, η Ισπανική Γρίπη σκότωσε από είκοσι έως πενήντα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις έλεγαν ότι η γρίπη των πτηνών-με θνησιμότητα τα εξήντα τοις εκατό ή και παραπάνω-θα ξεπερνούσε κατά πολύ αυτόν τον αριθμό». Ευτυχώς για όλους μας, η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Το βιβλίο γράφτηκε σε έξη εβδομάδες, αλλά δεν έφτασε ποτέ στο τυπογραφείο. «Οι Βρετανοί εκδότες θεώρησαν ότι η εικόνα ενός Λονδίνου πολιορκημένου από τον αόρατο εχθρό του Η5Ν1 ήταν μη ρεαλιστική και δεν μπορούσε να συμβεί ποτέ […] και το Lockdown κατέληξε σε έναν φάκελο στο dropbox, όπου παρέμεινε από τότε…». Ήρθε όμως δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Covid-19 για να  τους διαψεύσει πανηγυρικά! Το βιβλίο έγινε τραγικά επίκαιρο. «Έτσι αυτή ήταν μια καλή στιγμή για να ανοίξω εκείνον τον παλιό φάκελο του dropbox και να βγάλω το παλιό μου βιβλίο για να το μοιραστώ με τους αναγνώστες μου-έστω και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα».

     Σε ένα Λονδίνο όπου τα πάντα είναι κλειστά, ο στρατός είναι πάνοπλος στους δρόμους για να αποτρέψει την κυκλοφορία των πολιτών, τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες, κυκλοφορούν ελάχιστα ειδικά εξουσιοδοτημένα ιδιωτικά οχήματα, υπάρχουν αυστηρά περιχαρακωμένες περιοχές όπου ο ιός Η5Ν1 δεν έχει ακόμη εισβάλλει και είναι αυστηρά φυλασσόμενες από ιδιωτικές εταιρείες και τις νύχτες επικρατεί μια απόκοσμη ησυχία και το βαθύ σκοτάδι, εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου.

     Αναμένεται να αρρωστήσει το εικοσιπέντε τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Από αυτούς το εβδομήντα ή ογδόντα τοις εκατό, δεν θα καταφέρουν να επιζήσουν. Ήδη οι θάνατοι που σημειώνονται είναι χιλιάδες καθημερινά. Οι νεκροί δεν θάβονται, αλλά αποτεφρώνονται ακόμα και σε παλιά βιομηχανικά κτίρια, που έχουν κλιβάνους. Για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, οι αρχές επιτάσσουν κάθε διαθέσιμο χώρο, για να κατασκευάσουν πρόχειρες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Σε μια τέτοια κατασκευή, οι εργαζόμενοι βρίσκουν έναν δερμάτινο σάκο με ανθρώπινα οστά. Ο επιθεωρητής Τζακ Μακνίλ που από τα highlands της Σκοτίας βρέθηκε να υπηρετεί στην αστυνομία του Λονδίνου και αναλαμβάνει την υπόθεση, δίνει εντολή να σταματήσουν οι εργασίες. Αυτό προκαλεί αμόκ στο Υπουργείο Υγείας και ζητούν την «κεφαλή του επί πίνακι». Παρ’ όλα αυτά, η Σήμανση θα ερευνήσει τον χώρο έστω και για λίγες μόνο ώρες.

     Σύμφωνα με την Έϊμι Γου, ειδική επιστήμονα της Εγκληματολογικής Επιστημονικής Υπηρεσίας, τα οστά ανήκουν σε ένα κορίτσι εννέα-δέκα ετών που πέθανε πρόσφατα. Κάποιος διαχώρισε τη σάρκα από τα οστά με κοφτερό εργαλείο. Ο Μακνίλ που μετά τον σάλο που ξέσπασε με την πρωτοβουλία του να σταματήσει τις εργασίες στο κτίριο που βρέθηκε ο σάκος έχει παραιτηθεί. Η παραίτησή του ισχύει μετά τη λήξη της βάρδιας του, το επόμενο πρωί.  Έτσι έχει λίγες ώρες στη διάθεσή του, για να ταυτοποιήσει το κορίτσι, να βρει ποιος ευθύνεται για το θάνατό του και να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη. «Κοιτάξτε. Όλοι σε αυτή τη χώρα δικαιούνται απονομή δικαιοσύνης. Νεκροί και ζωντανοί. Αυτή είναι η δουλειά μου. Να φροντίσω να απονεμηθεί δικαιοσύνη». Εκτός όμως από αυτή την αγχώδη αναζήτηση, πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις του ιού στην οικογένειά του, καθώς και την υποψία ότι έχει εκτεθεί και ο ίδιος.

     Το «Lockdown» είναι ένα καταιγιστικό αστυνομικό θρίλερ υψηλής κλάσης, που τα έχει… όλα! Συναρπαστική πλοκή, κινηματογραφικές καταδιώξεις (η δεκαπενταετής θητεία του May στη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων είναι εμφανής), αγωνία, σασπένς, και αποτυπώνει με ανατριχιαστική ακρίβεια τη ζοφερή ατμόσφαιρα του φόβου που προκαλεί ο αόρατος εχθρός στους κατοίκους της αγγλικής μητρόπολης, η οποία ισορροπεί σε επικίνδυνα εδάφη και κινδυνεύει κάθε στιγμή να κατρακυλήσει στο χάος και να οδηγηθεί σε ένα όργιο αναταραχών και βίας. Εξαιρετικό!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου