20 Ιουν 2021

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ANDY

 
THOMAS HARDER
Μετάφραση ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΟΥΛΑ
Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Σελ. 432, Μάρτιος 2021

      Ο T. Χάρντερ είναι Δανός ιστορικός, συγγραφέας και μεταφραστής, ο οποίος έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία για την ιστορική έρευνα που πραγματοποιεί, καθώς και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο. Το βιβλίο του «Ο Πόλεμος Του Andy», είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία με την οποία επιχειρεί να αποτίσει φόρο τιμής στον συμπατριώτη του

Andres Lassen, ο οποίος έδρασε τον Β! παγκόσμιο πόλεμο και λόγω των εξαιρετικών πράξεών του, θεωρείται ήρωας. Όπως είπε ένας συμπολεμιστής του, «Ήταν ένας θαυμάσιος άντρας να έχεις στο πλευρό σου αν βρισκόσουν στριμωγμένος στον τοίχο. Η ψυχραιμία και το θάρρος του την ώρα της μάχης ήταν απαράμιλλα…».

     Όταν η Δανία, τον Απρίλιο του 1940 δέχθηκε εισβολή από τον γερμανικό στρατό, παραδόθηκε σχεδόν αμαχητί. Μόνο μια ομάδα εθνοφρουρών που βρίσκονταν γύρω από το παλάτι του τότε βασιλιά Χριστιανού Ι προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά η αντίσταση κάμφθηκε γρήγορα. Οι υπόλοιποι 6.000 στρατιώτες που υπηρετούσαν (+ οι 8.000 έφεδροι), δεν έριξαν ούτε έναν πυροβολισμό!  

     Εκείνη την εποχή ο Lassen, που ήταν είκοσι ετών (γεν. 22/9/1920) και παρότι μεγάλωσε σε αγρόκτημα, εργαζόταν σε δανέζικο τάνκερ που εκτελούσε δρομολόγια στον Περσικό Κόλπο. Μόλις έγινε γνωστή η κατάληψη-παράδοση της Δανίας, ανέκυψε θέμα για το τι θα πρέπει να πράξει το πλήρωμα και ποια θα είναι η τύχη του πλοίου. Τελικά μετά από παλινωδίες κυρίως των αξιωματικών, το πλήρωμα αποφάσισε να παραδώσει το πλοίο στους Βρετανούς. Στη λήψη αυτής της απόφασης, πρωτοστάτησε ο Lassen, ο οποίος στη συνέχεια, αποφάσισε να καταταγεί στον βρετανικό στρατό. «Με την κατάληψη της Δανίας από τους Γερμανούς ο Lassen, δεν έβλεπε πια τον πόλεμο, όπως άλλοτε, από κάποια απόσταση, αλλά ως βαθιά προσωπικό θέμα. Ήθελε να αγωνιστεί για την ελευθερία και την τιμή της πατρίδας του και πίστευε αδιαμφισβήτητα ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν υπό την βρετανική σημαία. Ήταν περήφανος που ήταν «έξοχος πυροβολητής» και ικανός ναυτικός, αλλά θα προτιμούσε να πολεμήσει στην ξηρά».   

     Από πολύ νεαρή ηλικία, είχε δείξει ότι είναι ατίθασος, ανυπάκουος και δεν μπορεί να ακολουθήσει κανόνες. Αλλά κι ότι είναι εξαιρετικός κυνηγός, άριστος σκοπευτής κι ατρόμητος. «Ο φόβος απλούστατα δεν υπήρχε στη φύση του». Αυτές του οι ικανότητες, δεν πέρασαν απαρατήρητες και γρήγορα εντάχθηκε στις διάφορες ομάδες ειδικών δυνάμεων και κομάντο που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οι Βρετανοί. Έτσι μετά την κατάλληλη εκπαίδευση υπηρέτησε στην SOE (Special Operations Executive), στην Καταδρομική Δύναμη Μικρής Κλίμακας (SSRF), την Special Air Service (SAS) και την Special Boat Service (SBS). Με τις μονάδες αυτές, συμμετείχε σε δεκάδες επικίνδυνες επιχειρήσεις, δείχνοντας μεγάλες πολεμικές ικανότητες, απαράμιλλο θάρρος, απίστευτη γενναιότητα και ότι είναι φτιαγμένος από στόφα ηγέτη. Έκανε τους συμπολεμιστές του να τον ακολουθούν στις πιο παράτολμες ενέργειες και να αισθάνονται πιο σίγουροι για την αίσια έκβαση, όταν βρισκόταν κι εκείνος μαζί τους σε κάποια αποστολή. Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν στην Ελλάδα (Κρήτη, Σύμη, Ρόδο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ). Έχασε τη ζωή του τον Απρίλιο του 1945, δηλ. λίγο πριν από τη λήξη του πολέμου, σε επιχειρήσεις στην Ιταλία.

     Το βιβλίο «Ο Πόλεμος Του Andy», είναι μια καταπληκτική βιογραφία, που γράφτηκε μετά από επίπονη και δύσκολη έρευνα σε μεγάλο όγκο υλικού. Παράλληλα όμως είναι και μια ρεαλιστική, συναρπαστική περιγραφή των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε ο Lassen, δοσμένη από την εξαιρετική πένα του Χάρντερ. Οι σκηνές των μαχών είναι τόσο «ζωντανές» και καλογραμμένες, που δημιουργούν την αίσθηση στον αναγνώστη ότι δεν διαβάζει βιβλίο, αλλά παρακολουθεί κινηματογραφική ταινία. Μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην Ελλάδα, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη. Το κείμενο του βιβλίου συμπληρώνεται από φωτογραφίες, χάρτες κι εκτενή βιβλιογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου