20 Αυγ 2021

ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Εκδόσεις ΠΗΓΗ
Σελ. 426, Ιούλιος 2016

 

     Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, δεν ανήκει στην πρόσφατη εκδοτική παραγωγή. Είναι σχετικά παλιότερο. Είναι όμως αξιόλογο και γι’ αυτό θέλησα να κάνω μια αναφορά σε αυτό.

     Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε μια «μεγάλη επαρχιακή πρωτεύουσα του νεοελληνικού βορρά», το 2013, ενώ η οικονομική κρίση, «δείχνει τα δόντια της». Ο Γρηγόρης Μπέης επιστρέφει στη γενέτειρά του. «Μετά τις εξαιρετικές σπουδές του επέστρεψε και ξεκίνησε να κάνει πράξη το όνειρό του. Να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης της κοινωνικής δικτύωσης». Είναι ένας άντρας που φαίνεται ότι έχει όλα εκείνα που δείχνουν ότι η επιτυχία γι’ αυτόν είναι μονόδρομος. Είναι νέος, όμορφος, με πρωτοποριακές ιδέες στον επιχειρηματικό τομέα, γιος βουλευτή και πρώην υπουργού που σημαίνει ότι έχει εύκολη πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας, με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και υποστηρικτής πολλών πολιτιστικών δράσεων.

     Ο άντρας αυτός, τον Μάρτιο του 2013, βρέθηκε δολοφονημένος. «Το πτώμα του βρέθηκε από εκδρομείς στο τέλος του μονοπατιού που οδηγεί στον καταρράκτη Λειβαδίτη, δύο ώρες περίπου μετά το θάνατό του […] Δέχθηκε μια σφαίρα στην καρδιά και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε ακαριαία». Η αδελφή του Αντιγόνη, μια γοητευτική αρχιτέκτονας αναθέτει στον ιδιωτικό ερευνητή Πέτρο Ριβέρη να βρει τι συνέβη στον αδελφό της, αφού οι έρευνες της αστυνομίας, δεν απέδωσαν κάποιο αξιόλογο στοιχείο.

     Ο Ριβέρης, που μόλις έχει εγκατασταθεί στην πόλη μετά από περιπλάνηση πολλών ετών σε ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, θα προσπαθήσει να βρει τον μίτο που θα τον οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα. Όπως το αν ο φόνος έχει σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μπέη. Ο οποίος είχε δημιουργήσει την Green Sea Network με άλλους τοπικούς επιχειρηματίες. «Με κάνει υπερήφανο το γεγονός ότι έχω δίπλα μου τους καλύτερους παράγοντες της τοπικής επιχειρηματικότητας. Είμαστε πρωτοπόροι, είμαστε καινοτόμοι, είμαστε δημιουργικοί!» Μήπως υπάρχουν λόγοι πιο προσωπικοί, αφού ο Μπέης έκανε μια ζωή μάλλον άστατη και προκλητική στον ερωτικό τομέα; Ποια είναι η εμπλοκή μιας ομάδας νεαρών επιστημόνων που επιχειρούν να βάλουν φρένο στα σχέδια του Μπέη, αντιδρούν έντονα και προσπαθούν ως αντίβαρο να δημιουργήσουν κάτι εντελώς διαφορετικό;

     Το noir μυθιστόρημα «Τα Μωρά Της Αθηνάς», μέσα από την ιστορία της εξιχνίασης ενός φόνου, αποτυπώνει τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που θέλουν να ωθήσουν τους εργαζόμενους –και κυρίως τους νέους- σε ένα καθεστώς ιδιότυπης εργασιακής δουλείας, έναν εργασιακό μεσαίωνα και το πώς οι νέοι επιστήμονες άκρως καταρτισμένοι και με περγαμηνές, βιώνουν και αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου