10 Αυγ 2021

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 356, Απρίλιος 2021

 

     Το μυθιστόρημα που παρουσιάζω σήμερα, είναι το τρίτο του Γ. Μαρτινίδη. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω διαβάσει-ακόμη-τα δύο προηγούμενα, αλλά θα σας πω ότι αυτό με ενθουσίασε!

     Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, είναι ένας 35χρονος άντρας που ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών και διδακτορικού στην Ιστορία. Όμως φυτοζωεί απασχολούμενος σε κακοπληρωμένες δουλειές στο Πανεπιστήμιο. Η υποχρέωση που νιώθει να στηρίζει οικονομικά αλλά και ηθικά την πρώην σύζυγό του Βασιλική η οποία πάσχει εδώ και χρόνια από ψυχολογικά προβλήματα («Η Βασιλική κουβαλούσε στο σώμα και στην ψυχή της τις ουλές από τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος της»), επιτείνει τις επιπτώσεις της κακής οικονομικής του κατάστασης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ηθικό του να είναι χαμηλό και να ζει σε μια γκρίζα καθημερινότητα.

     Προσπαθώντας να «χτίσει» ένα όνομα και μια καριέρα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και να βελτιώσει τα οικονομικά του, δέχεται να αναλάβει να αναπληρώσει ένα κενό που δημιουργήθηκε ξαφνικά, στο διδακτικό προσωπικό ενός επαρχιακού ΤΕΙ. «…με ειδοποίησαν χθες από το ΤΕΙ Καστοριάς ότι ξαφνικά προέκυψε ένα κενό γιατί ο κάτοχος της θέσης του επιστημονικού συνεργάτη στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών είχε ένα ξαφνικό ατύχημα».

     Όταν πηγαίνει στην Καστοριά, μαθαίνει ότι το «ατύχημα» του καθηγητή Κοσκινά, ήταν …αυτοκτονία! Ακόμη, ακούει περίεργες φήμες σχετικά με κάποιες πτυχές της ζωής του προκατόχου του. Μόλις τακτοποιεί τις λεπτομέρειες της εγκατάστασης και των διδακτικών καθηκόντων, αποφασίζει να ερευνήσει για την ορθότητα όσων άκουσε, υπακούοντας σε μια έντονη εσωτερική παρόρμηση. «Μπορεί να μου θυμίζει τον εαυτό μου με κάποιον τρόπο και νιώθω ότι βρίσκομαι στη θέση του. Ένας προβληματισμένος άνθρωπος, ούτε νέος πια, ούτε μεσήλικας ακόμα, που προσπαθεί να προσανατολιστεί σε μια κοινωνία που δεν τον καταλαβαίνει».

     Η παραμονή του στην Καστοριά (Πέμπτη- Παρασκευή) γίνεται πιο ευχάριστη και αρχίζει να παρατείνεται και το σαββατοκύριακο, όταν γνωρίζει την Ελπίδα. Η οποία είναι μια όμορφη, συνομήλική του φαρμακοποιός, που του ξαναθυμίζει την όμορφη πλευρά των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλλα. Κάτι που ο Στέφανος είχε «ξεχάσει» ότι υπάρχει, από τον καιρό που είχε εμπλακεί στον μίζερο κόσμο της αρρωστημένης σχέσης του με την πρώην σύζυγό του. Ακόμα τον ξεναγεί στις ομορφιές της περιοχής, αλλά και τον βοηθά στις έρευνές του με όποιον τρόπο μπορεί, αφού συμμερίζεται τους προβληματισμούς του σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη με στον Περικλή Κοσκινά.

     Όμως ο Στέφανος θα μάθει-με τον χειρότερο γι’ αυτόν τρόπο-ότι ακόμα και τα πιο όμορφα μέρη, κρύβουν μυστικά και παλιές ιστορίες, που καλό είναι να παραμένουν στο σκοτάδι και να μην έρχονται στο φως…

     Το «Στη Θέση Ενός Νεκρού» είναι ένα εξαιρετικά γραμμένο ψυχολογικό θρίλερ. Έχει εμπνευσμένο, καλοδουλεμένο μύθο και εξαιρετικά δομημένους χαρακτήρες. Ακόμα, σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ο συγγραφέας φροντίζει να βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί. Τον θέτει μπροστά σε διλλήματα και ερωτήματα για την ρατσιστική-σεξιστική βία, την οικογένεια, τις συγγενικές σχέσεις, την φασιστική νοοτροπία μέρους της κοινωνίας, την μη αποδοχή του «διαφορετικού» και ιδιαίτερα στο θέμα του σεξουαλικού προσδιορισμού, τις πρακτικές του καθηγητικού κατεστημένου στα ΑΕΙ, την έλλειψη ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες και άλλα ζητήματα που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο και «ανήσυχο» άνθρωπο της εποχής μας. Ιδανική αναγνωστική επιλογή! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου