11 Ιαν 2022

ΤΟ ΚΟΥΤΙ

CAMILLA LACKBERG/HENRIK FEXEUS
Μετάφραση ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΑΤΣΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 702, Δεκέμβριος 2021

 

     Με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα επιστρέφει στα εκδοτικά δρώμενα η C. Lackberg. Αυτήν την φορά, ενώνει τις δυνάμεις της με αυτές του γνωστού στη Σουηδία πνευματιστή, H. Fexeus. Το μυθιστόρημα «Το Κουτί», είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με πρωταγωνιστές την αστυνόμο Μίνα Νταμπίρι και τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ.

     Οι περαστικοί δίπλα από το μεγάλο λούνα παρκ της Στοκχόλμης «Γκρένα Λουντ», βρίσκονται ένα πρωινό μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί που το διαπερνούν σπαθιά, βρίσκεται το πτώμα μιας γυναίκας. Πρόκειται για το γνωστό «μαγικό» κόλπο που πήγε στραβά ή για μια ειδεχθή δολοφονία;

     Τις έρευνες αναλαμβάνει μια ειδική ομάδα της αστυνομίας της Στοκχόλμης, αλλά πολύ νωρίς βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τότε η αστυνόμος Μίνα Νταμπίρι, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει μια ρηξικέλευθη λύση: να ζητήσει τη βοήθεια του διάσημου πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ, τον οποίο αποφάσισε να επισκεφθεί στο θέατρο όπου έδινε τις παραστάσεις του. «Ο λόγος που βρισκόταν εκεί ήταν το πτώμα που ανακαλύφθηκε μέσα στο κουτί. Ένα πτώμα που ακόμη δεν είχαν καταφέρει να εξακριβώσουν την ταυτότητά του. Βρισκόταν εκεί επειδή η έρευνα είχε βαλτώσει. Οι συνηθισμένες μέθοδοι δεν είχαν αποδώσει καρπούς. Μαζί με την προϊσταμένη της, την Τζούλια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελαν να διαλευκάνουν την υπόθεση, έπρεπε να εφαρμόσουν ριζοσπαστικές μεθόδους». Η Μίνα, καταφέρνει να εξάψει την περιέργεια του Βίνσεντ και να τον πείσει να βοηθήσει στις έρευνες.

     Όταν ο Βίνσεντ θα εντοπίσει τον ρωμαϊκό αριθμό τρία χαραγμένο στο εσωτερικό του μηρού του θύματος, θα συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα, κυνηγούν έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο πρέπει να σταματήσουν πριν αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων.

     Η Μίνα και ο Βίνσεντ, έχουν προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς. («Καμιά φορά ένιωθε ότι, όταν στο σχολείο τους δίδασκαν κοινωνική ευελιξία, εκείνος απουσίαζε…»). Η πρώτη είναι μανιακή με την καθαριότητα. Τρέμει τα μικρόβια, αλλά και κάθε είδους ρύπο! «Έξω από το παράθυρο ήταν κατακαλόκαιρο και ο ήλιος έλαμπε. Το δωμάτιο έβραζε από τη ζέστη, όμως εκείνη αρνούνταν να ανοίξει το παράθυρο. Ήξερε ότι ο αέρας δεν θα έφερνε μόνο δροσιά, αλλά και γύρη, καυσαέρια, σωματίδια ασφάλτου, καπνό από τσιγάρα και άλλες βρωμιές από τον δρόμο. Πολύ θα ήθελε να φορέσει βιοχημική στολή, αλλά σίγουρα κανείς δεν θα το εκτιμούσε». Ο δεύτερος πάσχει από μία μορφή του συνδρόμου Άσπεργκερ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

     Ακόμη και οι δύο έχουν σκοτεινά μυστικά στο παρελθόν τους. Ειδικά το παρελθόν του Βίνσεντ, φαίνεται ότι συνδέεται με την υπόθεση! «Με κάποιον τρόπο όλα γίνονταν γι’ αυτόν. Πάντα όλα γίνονταν γι’ αυτόν. Χωρίς να καταλαβαίνει πως».

     Οι έρευνες, αποκαλύπτουν ότι τα θύματα τελικά είναι τρία. «Τρία θύματα. Τρεις άνθρωποι που δολοφονήθηκαν από το ίδιο άτομο. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχαν επιλεγεί τυχαία. Τα θύματα ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Έπρεπε να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Όμως μετά τον Ρόμπερτ, το απόλυτο τίποτα. Κανένας νέος φόνος, καμιά ομολογία, τίποτα απολύτως. Δεν μπορεί να τελείωσε. Το ήξερε ότι δεν τελείωσε». Η Μίνα και ο Βίνσεντ, ξέρουν ότι πρέπει να βιαστούν. Να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που άφησε ο δολοφόνος στη σκηνή του κάθε φόνου. Πρέπει να μπουν στο μυαλό του. Να καταλάβουν πως σκέφτεται, μήπως και μπορέσουν να τον σταματήσουν…

     Η Lackberg και ο Fexeus, έγραψαν ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, που τα έχει… όλα! Σασπένς, αγωνία, εξαιρετικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες, ο καθένας με τα προτερήματα και τις ιδιαιτερότητές του, ανατροπές και μια τέλεια περιγραφή των μηχανισμών της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ακόμη έχει ένα ξεχωριστό ερευνητικό δίδυμο, τους Μίνα Νταμπίρι και Βίνστεντ Βάλντερ. Οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους και τα «κολλήματά» τους μπορεί να εκνευρίζουν κάποιες φορές, αλλά παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείς παρά να τους συμπαθήσεις.

     Θα περιμένω με αγωνία τη συνέχεια!        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου