25 Ιαν 2022

Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 430, Νοέμβριος 2021


  Ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ο Σ. Δάνδολος. Έχει τίτλο «Η Δίκη Που Άλλαξε Τον Κόσμο» και αναφέρεται στη δίκη του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο και τον ρόλο που έπαιξε σε αυτήν η σύζυγος του ρωμαίου Έπαρχου της Ιουδαίας, Κλαυδία Πρόκλα.

     Το έργο δεν είναι θρησκευτικό, όπως διευκρινίζει κι ο συγγραφέας του. «Το βιβλίο αυτό δε διεκδικεί δάφνες θρησκευτικού πονήματος, μήτε αποτελεί ιστορικό δοκίμιο για την εποχή που περιγράφει. Είναι μυθιστόρημα και πρέπει να διαβαστεί ως μυθιστόρημα. Δεδομένου ότι ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για τη ζωή του Πόντιου Πιλάτου, και κατ’ επέκταση της Κλαυδίας Πρόκλας, ένα ευρύ μέρος της σύνθεσης βασίστηκε στη διαίσθηση και την επινόηση, δηλαδή στη μυθοπλασία».

     Η Κλαυδία Πρόκλα (που κάποιους αιώνες αργότερα, ανακηρύχτηκε αγία της Καθολικής εκκλησίας), είναι η «πρωταγωνίστρια» της ιστορίας. «Είναι η σύζυγος του πιο ισχυρού άντρα σε ακτίνα εκατοντάδων μιλίων. Ωστόσο, τούτο το μεσημέρι νιώθει εντελώς αβοήθητη και μόνη. Κι έτσι, αντί να βρίσκεται στο αίθριο και να απολαμβάνει τον ανοιξιάτικο ήλιο που έλαμπε όλη μέρα, έχει απομονωθεί σε αυτή την απόμερη γωνία του Πύργου, προσπαθώντας να συνέλθει από όσα έζησε τις προηγούμενες ώρες». Κι αυτό που έζησε, ήταν ότι είδε τον ίδιο της τον σύζυγο, που μπορεί να ήταν σκληρός αλλά ήταν δίκαιος, να επικυρώνει την καταδίκη σε θάνατο ενός αθώου. Ο Γάιος Πόντιος Πιλάτος, παγιδεύτηκε από τα τεχνάσματα των αρχιερέων και αναγκάστηκε να στείλει στον σταυρό τον Ιησού, αν και γνώριζε ότι είναι αθώος κι ότι η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, βγήκε μετά από μια παρωδία δίκης. Οι αρχιερείς του Ναού, ήθελαν να τελειώνουν μια για πάντα με αυτόν τον ξυπόλητο ξυλουργό που απειλούσε την εξουσία τους και τα προνόμια που απέρρεαν από αυτή. 

     Η απόφαση αυτή που αναγκάστηκε να λάβει,  σημάδεψε βαθιά τον Πιλάτο και τον άλλαξε ολοκληρωτικά. Σημάδεψε όμως και την Πρόκλα η οποία πριν λίγες μέρες είχε παρακολουθήσει ένα κήρυγμα του Ιησού και γοητεύτηκε από όσα άκουσε. Πίεσε κι αυτή με τον τρόπο της τον σύζυγό της να απαλλάξει τον Ιησού, αλλά επειδή δεν κατάφερε να αλλάξει την απόφασή του, πίστευε ότι δεν προσπάθησε αρκετά.  «Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις τύψεις που τη βασανίζουν για κείνον τον παράλογο θάνατο, τη βαριά ευθύνη που νιώθει για ότι καλλιέργησε στην ψυχή του άντρα της […] “Εγώ ευθύνομαι καλέ μου. Εγώ που κάποτε σου είπα ότι αυτός είναι διαφορετικός. Πως θα μπορούσες να ξεχάσεις ότι με έκανε να βλέπω τη ζωή με άλλα ματιά; Και πως θα μπορούσες να μην βασανίζεσαι τώρα, με τόση ανθρωπιά που κρύβεις μέσα σου;”».

     Το μυθιστόρημα, παρακολουθεί την πορεία του Πιλάτου και της Πρόκλας στην Ιουδαία και περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανάκλησή του Έπαρχου στη Ρώμη, τη λογοδοσία του στη Σύγκλητο και στη συνέχεια την αποπομπή του. Ακόμη δίνει με μοναδικό τρόπο την επίδραση του γεγονότος της σταύρωσης στον ψυχισμό του ζευγαριού και περιγράφει την πορεία της αρμονικής μέχρι τότε σχέσης τους και του ευτυχισμένου γάμου τους.  

     Ο Στέφανος Δάνδολος, βασισμένος σε ψήγματα πληροφοριών που υπάρχουν για τη ζωή της κεντρικής του ηρωίδας, γράφει με μαεστρία ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που «αποκαλύπτει» ένα «άγνωστο γεγονός» που θα μπορούσε να έχει συμβεί την τραγική εκείνη μέρα που άλλαξε τον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου