6 Ιαν 2023

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 244, Οκτώβριος 2022

      Το πρώτο μυθιστόρημα του σκηνοθέτη των γνωστών ταινιών «5 Λεπτά Ακόμα» και «Όλα Θα Πάνε Καλά» Γ. Ξανθόπουλου, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

     Το φθινόπωρο του 1986, ο Διονύσης Έξαρχος υπηρετεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Έχει μόλις προαχθεί σε υπαστυνόμο Α!. Έχοντας περάσει ένα αρκετά έντονο λόγω πληθώρας υποθέσεων χρονικό διάστημα, αποφάσισε να πάρει άδεια μιας εβδομάδας. Κατεύθυνση η Πελοπόννησος. Στη μηχανή του, μια Yamaha XT, έχει φορτωμένη τη μικρή σκηνή του, με σκοπό να διανυκτερεύει όπου του κάνει κέφι. 

     Όμως τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα είχε σχεδιάσει. Πλησιάζοντας στο (επινοημένο) χωριό Συράγγελο της Μάνης, σταμάτησε για να βοηθήσει τον οδηγό ενός αγροτικού αυτοκινήτου, που είχε πάθει λάστιχο. Οδηγός ήταν ο Αργύρης Πάτρας κι επιβάτες η γυναίκα του Ρούλα και η μοναχοκόρη τους Σοφία. Κι ενώ το αυτοκίνητο διορθώθηκε με τη χρήση της ρεζέρβας, ο Διονύσης διαπίστωσε ότι είχε το ίδιο πρόβλημα και η μηχανή του. Αναγκάστηκε έτσι, να διανυκτερεύσει στο Συράγγελο, χωρίς όμως να αποκαλύψει την ταυτότητά και το επάγγελμά του. «Το Συράγγελο ήταν χτισμένο σε μια πλαγιά που κατέληγε στη θάλασσα. Ο κεντρικός δρόμος ήταν ελαφρά κατηφορικός και το χωριό, κατ’ εκτίμηση του Διονύση δεν πρέπει να είχε αναλογικά με την έκτασή του πάνω από διακόσιους κατοίκους. Παλαιότερα θα είχε περισσότερους, αλλά πολλές μονοκατοικίες ήταν παμπάλαιες και ερειπωμένες. Κάποιες δεν είχαν ούτε στέγη, μονάχα οι τοίχοι είχαν μείνει όρθιοι και τα άδεια παράθυρα έμοιαζαν με τρύπες σε μάτια κρανίου». Το χωριό είναι ολοφάνερο ότι βρίσκεται σε μαρασμό, όπως άλλωστε και πολλά χωριά σε όλη τη χώρα.

     Όταν την επόμενη μέρα ανακαλύπτεται το πτώμα του Αργύρη Πάτρα σε ένα αγρόκτημα , όλοι υποθέτουν ότι αυτοκτόνησε. Στο χωριό ήταν γνωστή η οικονομική καταστροφή που είχε υποστεί λόγω αναπάντεχων για την περιοχή φυσικών φαινομένων. Μετά από αυτό, η συμπεριφορά ενός μέχρι τότε αξιοσέβαστου και σοβαρού ανθρώπου, έγινε αλλοπρόσαλλη. Το έμπειρο μάτι του Διονύση όμως, θα διακρίνει στοιχεία στον τόπο του συμβάντος, που θα τον κάνουν να υποψιαστεί δολοφονία. Ζητά –και παίρνει- από τον διευθυντή του την άδεια να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Παράλληλα αναπτύσσει μια πιο στενή σχέση με την κόρη του θύματος, την όμορφη Σοφία, που ο πατέρας της, κρατούσε απομονωμένη. Είναι «το τελευταίο κορίτσι» του χωριού, αφού όλοι οι άλλοι νέοι έχουν φύγει!

     Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, όταν δύο άτομα που εμπλέκονταν δολοφονούνται…

     Το μυθιστόρημα «Το Τελευταίο Κορίτσι», παρά το γεγονός ότι αφηγείται μια ιστορία εγκλημάτων, ο χαρακτηρισμός «αστυνομικό» θα το αδικήσει! Και αυτό, επειδή με «όχημα» μια ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει σασπένς κι αγωνιώδη εξέλιξη, ο συγγραφέας περιγράφει με μοναδική ακρίβεια, την ασφυκτική, κλειστοφοβική, καταπιεστική, ανδροκρατούμενη μικρή κοινωνία, ενός χωριού του 1986 στη Μάνη και τις σχέσεις που διέπουν τους κατοίκους. Όπου όλοι γνωρίζουν τα πάντα για όλους και η ιδιωτικότητα είναι μια έννοια άγνωστη. Μια κοινωνία από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει η Σοφία, αποφασισμένη να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα απαιτηθεί. Εξίσου εξαιρετική είναι η περιγραφή των διλημμάτων που θέτει ο έρωτας στον ευάλωτο, νεαρό υπαστυνόμο Έξαρχο, που θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να τον οδηγήσουν στο να απεμπολήσει την προοπτική μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας.

     Ένα πολύ ενδιαφέρον (αλλά και ευκολοδιάβαστο) μυθιστόρημα!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου