20 Ιαν 2023

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ

J.L. HORST/T. ENGER
Μετάφραση ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 446, Σεπτέμβριος 2022

      Το μυθιστόρημα «Πίσω Από Τον Καπνό» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο πολυγραφότατων νορβηγών συγγραφέων.

     Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2018, ο χώρος ανάμεσα στο Δημαρχείο του Όσλο και του λιμανιού είναι γεμάτος κόσμο που συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους. Ξαφνικά μια δυνατή έκρηξη συντάραξε την περιοχή. «Ένα εκτυφλωτικό φως έλουσε ξαφνικά τους πάντες και τα πάντα. Μια βίαιη έκρηξη συντάραξε τη γη κάτω από τα πόδια της. Το ωστικό κύμα την έριξε κατάχαμα. Συντρίμμια έσκιζαν τον αέρα. Κουλουριάστηκε στο έδαφος, καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια της και προσπάθησε να καταλάβει τι είχε συμβεί».

     Ο κόσμος προσπαθεί πανικόβλητος να απομακρυνθεί από το σημείο της έκρηξης. Η πρώτη σκέψη όλων πάει όπως είναι φυσικό σε τρομοκρατική ενέργεια. «Το Όσλο για άλλη μια φορά, είχε δεχτεί επίθεση, επτάμισι χρόνια από την προηγούμενη, όταν εξερράγη μια βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο […] σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Ήταν γνωστό τοις πάσι πως οι Νορβηγοί λάτρευαν τα πάρτι, κι έτσι συχνά της περνούσε από το μυαλό πως η πρωτεύουσα αποτελούσε εύκολο στόχο για τρομοκράτες».

     Από τους πρώτους που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος ήταν ο επιθεωρητής Αλεξάντερ Μπλιξ και η συνεργάτιδά του Σοφία Κόβιτς. Συνέβαλαν μάλιστα καθοριστικά στην ανάσυρση μιας σοβαρά τραυματισμένης γυναίκας από το νερό. Οι αρχές και οι υπηρεσίες κινητοποιούνται. Παρά το γεγονός ότι είναι μια μέρα γιορτής, όλοι βρίσκονται στη θέση τους και οι συσκέψεις ακολουθούν η μία την άλλη. Εκτός από την Αστυνομία και την Υπηρεσία Ασφαλείας συμμετέχουν «Ο αρχηγός της Ομάδας Εκτάκτου Ανάγκης και οι επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών». Ένας ανώτατος αξιωματικός συνοψίζει τα συμπεράσματα που βγήκαν μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων πληροφοριών. «Τα μεσάνυχτα ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων στην πλατεία ανάμεσα στο δημαρχείο του Όσλο και το λιμάνι. Με βάση όσα γνωρίζουμε προς το παρόν, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι: δύο άντρες και δυο γυναίκες. Άλλη μια γυναίκα έχει υποστεί τραύματα που απειλούν τη ζωή της. Δώδεκα άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά και, μέχρι αυτή τη στιγμή, άλλα δεκαεπτά βρίσκονται στο νοσοκομείο και περιθάλπονται για λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς. Δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα οι νεκροί. Ούτε υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει πως τα θύματα ήταν κάτι περισσότερο από αθώοι που βρίσκονταν απλώς στο σημείο».

     Όταν όμως γίνονται γνωστά τα ονόματα των θυμάτων και των τραυματιών, ένα όνομα χτυπά ένα καμπανάκι στο μυαλό του Μπλιξ. Η βαριά τραυματισμένη γυναίκα, φέρεται να είναι η Ρουθ-Κριστίνε, μητέρα της Πατρίτσια Ίζακσεν, που το 2009 είχε απαχθεί σε ηλικία 16 μηνών και δεν βρέθηκε ποτέ. «Η νταντά της δέχτηκε επίθεση στον δρόμο για το σπίτι, αφού πήρε την Πατρίτσια από τον παιδικό σταθμό. Την ξυλοκόπησαν κι έπειτα την παράτησαν μέσα σε κάτι θάμνους. Ο δράστης εξαφανίστηκε μαζί με το παιδικό καροτσάκι. Η νταντά δεν θυμόταν το παραμικρό από την επίθεση. Δεν μπορούσε να περιγράψει τον δράστη».

     Το αστυνομικό του ένστικτο, του λέει πως η βομβιστική επίθεση συνδέεται με αυτήν της απαγωγής. Αν και όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της τρομοκρατικής ενέργειας και κανείς δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του, αρχίζει να ερευνά τα γεγονότα, βλέποντας τα, υπό το νέο πρίσμα της σύνδεσης των υποθέσεων…

     Το «Πίσω Από Τον Καπνό» είναι ένα καλογραμμένο θρίλερ. Με έντονα στοιχεία σασπένς, κινηματογραφικές σκηνές, ανατροπές, καλοφτιαγμένους χαρακτήρες και μια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου