19 Μαρ 2023

ΦΙΔΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

PIERRE LEMAITRE
Μετάφραση ΚΛΑΙΡ ΝΕΒΕ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 334, Σεπτέμβριος 2022

 
     Ο Πιερ Λεμέτρ, ξεκίνησε τη συγγραφική του πορεία, γράφοντας αστυνομικά μυθιστορήματα. Έγραψε συνολικά έξη, τέσσερα από τα οποία αποτελούν την τετραλογία με ήρωα τον σπιθαμιαίο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν. Στη συνέχεια, εντελώς ξαφνικά, στράφηκε σε άλλου είδους μυθιστορήματα, -ιστορικά τα χαρακτηρίζει ο ίδιος- με την υπέροχη τριλογία που έχει γενικό τίτλο «Τα Παιδιά Της Καταστροφής».

     Αυτή η στροφή σε διαφορετική θεματολογία, παραξένεψε τους αναγνώστες του. «Συχνά αναγνώστες με ρωτούν «αν θα επιστρέψω μια μέρα στο αστυνομικό, στο νουάρ μυθιστόρημα». Συνήθως απαντώ ότι είναι μάλλον απίθανο, πράγμα που σημαίνει πως είμαι απολύτως σίγουρος πως όχι. Αυτό που μου αφήνει μια δυσάρεστη αίσθηση είναι πως έφυγα χωρίς προειδοποίηση. Πως εντέλει δεν αποχαιρέτησα κανέναν, πράγμα που δεν είναι στον τύπο μου».

     Έτσι-για να «αποζημιώσει» τους αναγνώστες του, οι οποίοι τον είδαν να αλλάζει θεματολογία- ανέσυρε από το συρτάρι του ένα νουάρ μυθιστόρημα που είχε γράψει παλιότερα και το οποίο δεν είχε ποτέ σταλεί σε εκδότη. «Λίγο αφότου το ολοκλήρωσα, ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Όταν τελείωσε, τίποτα δεν ήταν πια ακριβώς όπως πριν. Αυτό το μυθιστόρημα ήταν πλέον πολύ μακριά μου. Μπήκε σε ένα συρτάρι και δεν ξαναβγήκε ποτέ αποκεί». Μέχρι σήμερα…

     Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο… μακρινό (από άποψη τεχνολογικής εξέλιξης) 1985. «Στις ευτυχισμένες εποχές με τους τηλεφωνικούς θαλάμους και τους οδικούς χάρτες, όπου ο συγγραφέας δεν είχε λόγο να φοβάται ότι το κινητό τηλέφωνο, το GPS, τα κοινωνικά δίκτυα, οι κάμερες παρακολούθησης, η φωνητική αναγνώριση, το  DNA, τα αποθηκευμένα ψηφιακά αρχεία κλπ, θα μπορούσαν να καταστήσουν την ιστορία του μη αληθοφανή».

     Κεντρικός χαρακτήρας, είναι η Ματίντ Περέν. «Είναι εξήντα τριών ετών, κοντή, φαρδιά και βαριά. Κοιτάζοντας το πρόσωπό της, μαντεύει κανείς ότι κάποτε ήταν όμορφη. Πολύ όμορφη μάλιστα. Ορισμένες φωτογραφίες που χρονολογούνται  από τον πόλεμο, δείχνουν μια νεαρή κοπέλα με εκπληκτική χάρη, λυγερό κορμί, ξανθά μαλλιά που πλαισιώνουν ένα πρόσωπο γελαστό και τρομερά αισθησιακό. Σήμερα, φυσικά, όλα έχουν διπλασιαστεί, το σαγόνι, το στήθος, ο πισινός, αλλά έχει ακόμη εκείνα τα γαλανά μάτια, τα λεπτά χείλη και κάτι το αρμονικό στο πρόσωπο που παραμένει, κατάλοιπο της παλιάς της ομορφιάς».

     Κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι αυτή η μάλλον δυσκίνητη 63χρονη χήρα του γιατρού Περέν, παρασημοφορημένη ηρωίδα της αντίστασης, είναι μια ανελέητη, ψυχρή δολοφόνος. Ότι είναι επίλεκτο μέλος μιας οργάνωσης, που εκτελεί συμβόλαια θανάτου! Ότι συνεχίζει την δραστηριότητα που είχε στον πόλεμο, όταν εκπαιδεύτηκε στα όπλα, έδειξε ιδιαίτερη έφεση στις δύσκολες κι επικίνδυνες αποστολές κι εκτελούσε άμεσα και χωρίς ερωτήσεις ή αντιρρήσεις, τις εντολές των ανωτέρων της.

     Όμως τώρα τελευταία κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η Ματίλντ αγνοεί τις διαταγές, παραμελεί τις απαραίτητες προφυλάξεις, στη διάρκεια της εκτέλεσης των αποστολών χρησιμοποιεί αχρείαστη βία, μέχρι που μπερδεύει τους στόχους. Με λίγα λόγια γίνεται επικίνδυνη και κάποιος πρέπει να τη σταματήσει. Με δεδομένες όμως τις ικανότητές της, είναι εύκολο κάτι τέτοιο;

     Με το εξαιρετικό «Φίδι Με Κεφαλαία», ο Λεμέτρ, αποζημιώνει τους αναγνώστες, προτιμούσαν τη νουάρ συγγραφική του πλευρά. Χτίζει μια μοναδική πλοκή με συνεχείς ανατροπές, δημιουργεί πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες και διανθίζει το μυθιστόρημα με πινελιές χιούμορ, που αποφορτίζουν τον αναγνώστη και τον κάνουν να ξεχνά το αίμα που ρέει. Ένα μυθιστόρημα που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου πριν φτάσεις στο τέλος, όπου ο συγγραφέας επιφυλάσσει στους αναγνώστες την κορυφαία ανατροπή!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου