6 Σεπ 2023

ΤΟ ΓΚΟΛΕΜ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 341, Ιούνιος 2023

      Μετά την τριλογία με πρωταγωνίστρια την ξεχωριστή αστυνόμο Στέλλα Άνταμς (βλ. παρουσίαση 8 Μαΐου 2021 ) και το μυθιστόρημα «Η Τελευταία Θυσία» (παρουσίαση 13 Οκτωβρίου 2022), η Κ. Τσιλιγγερίδου, επιστρέφει μ’ ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην πόλη που γεννήθηκε: την Πράγα.

     Η Αγκάτα Γέσενσκα, είναι από τις πιο γνωστές συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών της Τσεχίας. Τα βιβλία της γίνονται best seller μόλις κυκλοφορήσουν, το αναγνωστικό κοινό την λατρεύει και στις παρουσιάσεις της, γίνεται το αδιαχώρητο. Ζει μια πλούσια κι άνετη ζωή στην Πράγα με τα ποσοστά που εισπράττει από τις πωλήσεις των βιβλίων της, σε μια πανέμορφη μοντέρνα μονοκατοικία στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη. Παράλληλα, διδάσκει σε μια μικρή ομάδα ενήλικων «μαθητών», στη Σχολή Δημιουργικής Γραφής Τσάπεκ. Ανάμεσα τους και η πιο νεαρή απ’ όλους, η Ζούζκα Φαμπιάνοβα, που εκτός από το ότι είναι η αγαπημένη της μαθήτρια, έχει συνάψει μαζί της ερωτικό δεσμό.

     Όμως ξαφνικά όλα φαίνεται να αλλάζουν. Κάποιος, για άγνωστους λόγους, θα βάλει την στο στόχαστρο και θα βαλθεί να καταστρέψει αυτή την ευτυχισμένη ζωή. Θ’ αρχίσει να αναπαριστά άγρια εγκλήματα που περιγράφονται στα βιβλία της-τα οποία φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά-στοχεύοντας σε αγαπημένα της πρόσωπα, με τελικό και απώτερο στόχο την ίδια, για την οποία επιφυλάσσει τον βίαιο φόνο από το έβδομο και τελευταίο στη σειρά βιβλίο της. «Είμαστε στο μικροσκόπιο ενός τρελού αναγνώστη-έτσι δεν είναι; Κάποιος αναγνώστης αστυνομικής λογοτεχνίας έχει βάλει στο μάτι μια συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας και κάνει μικρά εγκλήματα εμπνεόμενος από τα βιβλία της. Με τη σειρά […] Είναι σαν τα πράγματα που γράφω […] Απλώς αυτός σκέφτηκε να τα βγάλει από τις σελίδες και να τα τρίψει στη μούρη μου. Με μισεί».

     Έτσι η Αγκάτα με την αγαπημένη της Ζούζκα αλλά και τη βοήθεια ενός κάπως ιδιόρρυθμου («διαγνωσμένου» στα όρια του αυτισμού όπως αποκαλύπτει ο ίδιος) και ευφυούς αστυνομικού, θα αποδυθούν στην αναζήτηση του επίδοξου δολοφόνου στους δρόμους και τα σοκάκια της βροχερής, φθινοπωρινής και πανέμορφης Πράγας.

     Το μυθιστόρημα «Το Γκόλεμ Της Πράγας», είναι ένα αγωνιώδες θρίλερ, που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιβλίο του συγκεκριμένου είδους. Αυτό όμως που ξεχειλίζει είναι η αγάπη για την Πράγα και τους μυστηριακούς θρύλους που την περιβάλλουν!      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου