31 Αυγ 2023

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εκδόσεις ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Σελ. 233, Ιούνιος 2023

      Ο συγγραφέας του βιβλίου που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής του πανεπιστημίου της Βιέννης. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, υπήρξε διεθνής πυρηνικός επιθεωρητής για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και εμπειρογνώμονας στην αντιμετώπιση της πυρηνικής τρομοκρατίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του ΟΗΕ.

     Με την ιδιότητά του αυτή, ταξίδεψε σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα ταξίδια του αυτά, ήταν κάπως «διαφορετικά» από των άλλων ανθρώπων. «Είναι αρκετοί αυτοί που ταξιδεύουνε πολύ. Για άλλους λόγους ο καθένας. Πιλότοι, έμποροί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τουρίστες και άλλοι. Κανείς τους όμως δεν πάει τόσο συχνά, όπως εσύ, σε τόσα πολλά διαφορετικά μέρη. Κι ούτε κανείς τους μένει για πολύ καιρό στον ίδιο τόπο. Και το σπουδαιότερο, κανείς δεν συναντάει καθημερινά, όπως εσύ, τόσο πολλούς ντόπιους, απλούς μα και σημαντικούς ανθρώπους. Η περίπτωσή σου είναι σπάνια. Είσαι προνομιούχος».

     Στη διάρκεια των ταξιδιών του, που κρατούσαν μέχρι και περισσότερο από τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, αντιμετώπισε πολλά περιστατικά, τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όσο και στην καθημερινότητά του. Άλλα ευτράπελα, άλλα συγκινητικά, άλλα παράξενα. Αυτά τα αφηγούνταν στον πεθερό του, τον κυρ-Μανώλη, κάθε φορά που τον επισκέπτονταν στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ο κυρ-Μανώλης ήταν «άνθρωπος απλός, καλόψυχος και καλλιεργημένος που προπαντός διέθετε μια έμφυτη σοφία». Και ο οποίος με τις παρατηρήσεις του, συμπλήρωνε ή «ερμήνευε» αυτά που άκουγε από τον γαμπρό του.

     Αυτός ήταν ο πρώτος που προέτρεψε την Παντελή Οικονόμου να καταγράψει τα όσα έζησε και γιατί όχι, να τα εκδώσει. «Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει το πόσο ίδιοι, λίγοι κι αμοναχοί είμαστε όλοι μας στις γειτονιές του μικρού μας χωριού. Μια μικρούτσικη κουκίδα, τη γη μας, στο αχανές σύμπαν. Όλοι μας θα κερδίσουμε αν κατανοήσουμε τουτηνιά τη μεγάλη αλήθεια».

     Ο συγγραφέας υποσχέθηκε ότι κάποια στιγμή θα καταγράψει τις εμπειρίες του, για τις οποίες κρατούσε λεπτομερείς σημειώσεις, αλλά όλο το ανέβαλε. Μέχρι που το 2021, η 12χρονη τότε εγγονή του, τον προέτρεψε, με πιο επιτακτικό είναι η αλήθεια τρόπο, να καταπιαστεί επιτέλους με την συγγραφή.

     Έτσι γεννήθηκε αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο καταγράφονται συμβάντα, νοοτροπίες, συμπεριφορές, από μια 60χρονη διαδρομή στις γειτονιές του κόσμου. Ο συγγραφέας με ένα πιο εξομολογητικό ύφος απ’ ότι στο προηγούμενο βιβλίο του (Παγκόσμια Πυρηνική Απειλή- βλ. παρουσίαση Δεκέμβριος 2019), που ήταν πιο επιστημονικό, μας κάνει κοινωνούς των εμπειριών που αποκόμισε από τις επαφές του με άλλους λαούς, πολιτισμούς, αλλά και σπουδαίες και σημαντικές προσωπικότητες.

     Το βιβλίο είναι γραμμένο με μοναδικό τρόπο γραφής. Ο συγγραφέας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι «επαγγελματίας», έχει μεγάλη αφηγηματική ικανότητα και η διεισδυτικότητα με την οποία περιγράφει τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού είναι αξιοσημείωτη. Ακόμη, σε όλο το βιβλίο, διατρανώνει την ακράδαντη πίστη του, ότι παρά τις όποιες επιφανειακές διαφορές μας, οι άνθρωποι κατά βάθος είμαστε ίδιοι. Κλαίμε και γελάμε για τους ίδιους λόγους κι ότι θα ζήσουμε καλύτερα αν υποτάξουμε τα ζωώδη ένστικτά μας και προτάξουμε την κοινή μας λογική. Τέλος, θέλω να επισημάνω την εξαιρετική χρήση της γλώσσας και την επιμελημένη εκτύπωση!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου