29 Φεβ 2024

ΜΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

SONIA PURNELL
Μετάφραση: ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΑΡΒΙΡΗ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 386, Σεπτέμβριος 2023

   Την βιογραφία μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, περιλαμβάνει το βιβλίο της βρετανίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σ. Παρνέλ.

     Πρόκειται για τη Βιρτζίνια Χολ, η συμμετοχή της οποίας στον πόλεμο κατά των ναζί στη Γαλλία υπήρξε κομβικής σημασίας!

     Η Βιρτζίνια γεννήθηκε το 1906 στη Βαλτιμόρη. Μετά τις σπουδές της, υπέβαλε αίτηση στο State Department για να ακολουθήσει καριέρα διπλωμάτη. Όμως το κατεστημένο της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, δεν μπορούσε να δεχτεί μια γυναίκα στις τάξεις του. Η Βιρτζίνια προσελήφθη μεν, αλλά ως απλή γραμματέας.

     Η αρχική τοποθέτησή της ήταν στην Βαρσοβία. Το 1933, ζήτησε και πήρε μετάθεση στη Σμύρνη. Εκεί σε μια κυνηγετική εξόρμηση αυτοτραυματίστηκε στο αριστερό πόδι. Οι γιατροί για να αποφύγουν την γάγγραινα, αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι της, κάτω από το γόνατο. Όλο σχεδόν το 1934,το πέρασε στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να αναρρώσει, υποβαλλόμενη σε διορθωτικές επεμβάσεις και μαθαίνοντας να περπατά με το ειδικό προσθετικό μέλος που της τοποθετήθηκε. Το Νοέμβριο μετατέθηκε στη Βενετία και στη συνέχεια στην Εσθονία. Όμως ο κόσμος είχε μπει στον «αστερισμό» του πολέμου. Με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία, έφυγε για το Λονδίνο και στη συνέχεια πέρασε στη Γαλλία, όπου κατετάγη στο γαλλικό 9ο Σύνταγμα Πυροβολικού ως οδηγός ασθενοφόρου! Όταν κατέρρευσε το μέτωπο, διέφυγε στην Ισπανία. Επειδή είχε αμερικανικό διαβατήριο και η Αμερική δεν είχε μπει στον πόλεμο, μπορούσε να κινείται με σχετική άνεση. Στην Ισπανία την εντόπισε ο βρετανός μυστικός πράκτορας Τζορτζ Μπέλοουζ. Την προσέγγισε κι έπιασαν κουβέντα. Η Βιρτζίνια του διηγήθηκε τις περιπέτειές της στο γαλλικό μέτωπο και τις συνθήκες που επικρατούσαν στις δύο περιοχές της Γαλλίας. Στην Κατεχόμενη Ζώνη και την Μη Κατεχόμενη Ζώνη που κυβερνούσε με τις ευλογίες των Γερμανών, ο φασιστικής ιδεολογίας, στρατάρχης Πετέν. «Όπως άκουγε τη σκληρή αλλά παθιασμένη αφήγησή της, ο Μπέλοουζ θαύμασε το θάρρος της Βιρτζίνια, την παρατηρητικότητά της και, κυρίως, τη φλογερή επιθυμία της να βοηθήσει τους Γάλλους να αντεπιτεθούν. Εμπιστεύτηκε το ένστικτό του και πήρε την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του, μια απόφαση που θα ανανέωνε τις ελπίδες για οριστική νίκη των Συμμάχων στη Γαλλία.  Όταν αποχαιρέτησε τη Βιρτζίνια, της έδωσε το τηλέφωνο ενός «φίλου» στο Λονδίνο, που μπορούσε να τη βοηθήσει να βρει έναν αξιόλογο καινούριο ρόλο…».

     Ο ρόλος που εννοούσε ο Μπέλοουζ, ήταν η συμμετοχή της στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), μια αμφιλεγόμενη βρετανική μυστική υπηρεσία, την οποία ο Τσόρτσιλ «διέταξε προσωπικά «να βάλει φωτιά στην Ευρώπη» μέσω μιας πρωτοφανούς επίθεσης δολιοφθορών, υπονόμευσης και κατασκοπίας».

     Με την ένταξή της στο SOE, «η Βιρτζίνια θα γινόταν πρωτοπόρος σε έναν εντελώς καινούριο τύπο πολέμου: μια ερασιτέχνης ειδική στον αυτοσχεδιασμό θα ερχόταν αντιμέτωπη με την επαγγελματική βαναυσότητα της Γκεστάπο και της αστυνομίας του Βισί […] Ήταν γενικά αποδεκτό πως στο πεδίο είτε θα μάθαινε γρήγορα είτε θα πέθαινε. Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι συνάδελφοί της, θεωρούσαν όλες τις γυναίκες ανίκανες για μια τόσο απαιτητική κι επικίνδυνη δουλειά. Και ήταν στο χέρι της να επιβιώσει και να τους διαψεύσει». Κάτι που η πεισματάρα Βιρτζίνια κατέφερε με εντυπωσιακό τρόπο.

     Πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο. Μια εξαντλητική, αποκαλυπτική, συναρπαστική και απολαυστική βιογραφία μιας κάθε άλλο παρά ασήμαντης γυναίκας, η οποία έπαιξε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στη Γαλλία και που βοήθησε να γίνει πιο εύκολη η απόβαση στη Νορμανδία και η προέλαση στη συνέχεια των συμμαχικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη Ευρώπη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου