28 Απρ 2024

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


      Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Η διάρκειά του είναι από 8 Μαΐου έως 5 Ιουνίου. Όλον αυτόν τον μήνα, θα γίνουν δεκάδες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, που αφορούν την αστυνομική λογοτεχνία, . Πρώτες παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων ελλήνων και ξένων, σεμινάρια, ομιλίες, μαθήματα δημιουργικής γραφής, «παιχνίδια» μυστηρίου για παιδιά κι ενήλικες, συναυλίες και άλλα πολλά. Από αυτό το blog, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα δημοσιεύω το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ήδη την Παρασκευή 26 Απριλίου, έγινε ένα προφεστιβαλικό event με την παρουσία του πολύ γνωστού συγγραφέα Ian Rankin, ο οποίος μίλησε για το νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Με αυτήν την ευκαιρία, η κ. Ιωάννα Πετρίδου, εκ των βασικών διοργανωτών του Φεστιβάλ, είχε την καλοσύνη να απαντήσει σε μερικά ερωτήματα που της έθεσα, παρά το ιδιαιτέρως βεβαρυμμένο πρόγραμμά της.

      Πως προέκυψε η ιδέα ενός Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας;

      Διάβαζα ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και προσπαθούσα να πείσω τον κόσμο που έμπαινε στο βιβλιοπωλείο να εμπιστευτεί τους Έλληνες συγγραφείς.

Η απάντηση ήταν πάντα αρνητική, ήταν ελάχιστα τα άτομα, μόνο και μόνο επειδή με εμπιστεύονταν δοκίμασαν να διαβάσουν κάτι που δεν ήταν σκανδιναβικό ή πολύ γνωστό.

Και έτσι ένα χειμωνιάτικο απόγευμα πίνοντας καφέ με τον Γρηγόρη Αζαριάδη, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε ένα φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας για να προωθήσουμε αυτό που και οι δύο πιστεύαμε και αγαπούσαμε. 

      Υπάρχουν στην Ελλάδα, αντίστοιχα φεστιβάλ τέτοιου όγκου εκδηλώσεων, δράσεων και διάρκειας για άλλα είδη λογοτεχνίας;

     Εάν εξαιρέσουμε την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης πού είναι η μεγαλύτερη λογοτεχνική διοργάνωση στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα φεστιβάλ, ένα για τη λογοτεχνία του φανταστικού και ένα για τα κόμικ. 

Πολύ παλαιότερα και μεγαλύτερα φεστιβάλ από το Agatha. 

      Πως καλύπτεται το υψηλό κόστος που απαιτείται για την διοργάνωσή του;

     Η αλήθεια είναι ότι το κόστος είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να καλυφθεί. 

Έχουμε ζητήσει επιχορήγηση από το υπουργείο πολιτισμού και ελπίζουμε.

Επίσης τρέχει ένα crowd founding όπου μπορεί ο κόσμος να συνεισφέρει ώστε να γίνει βιώσιμο το φεστιβάλ και να συνεχίσει να υπάρχει. 

Είναι πολύ δύσκολο πάντως και είναι πολύ κρίμα που δεν υπάρχουν φορείς να το υποστηρίξουν. 

      Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, γνωρίζει ότι εκτός από οικονομική αρωγή, απαιτούνται και ατελείωτες εργατοώρες  ακόμη και χειρονακτικής προσωπικής εργασίας. Υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν;

     Νομίζω ότι αν σας έλεγα πόσες ώρες χρειάζονται για αυτή τη διοργάνωση δεν θα με πιστεύετε. 

Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν και κυρίως συγγραφείς που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται για αυτούς. 

Στην πρόσκληση βέβαια που έχει γίνει για εθελοντές στο τριήμερο η ανταπόκριση είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη και αυτό είναι πολύ λυπηρό. 

      Πόσο καιρό μετά τη λήξη του προηγούμενου ξεκινά η διοργάνωση του επόμενου φεστιβάλ;

     Θα έλεγα ότι η διοργάνωση του επόμενου ξεκινάει πριν τη λήξη του τρέχοντος τουλάχιστον με ιδέες προς υλοποίηση. 

Πρακτικά από την επόμενη μέρα της λήξης ξεκινάει η δουλειά για το επόμενο. 

      Ποια είναι η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού;

    Θα έλεγα ότι με την πάροδο του χρόνου το κοινό ανταποκρίνεται περισσότερο, ίσως γιατί το μαθαίνει ίσως γιατί πάντα φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε δράσεις, που δεν αφορούν μόνο το κοινό της αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο 

Υπάρχουν τόσα πολλά κοινωνικά ζητήματα που θίγει αυτό το είδος της λογοτεχνίας και τόσα πολλά είδη τέχνης που μπορείς να συνδυάσεις. 

Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και δεν παύουμε να επινοούμε τρόπους να φέρουμε πιο κοντά κόσμο στο αγαπημένο μας βιβλίο.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποστήριξη και για τις όμορφες ερωτήσεις.

      Εγώ σας ευχαριστώ που απαντήσατε στις ερωτήσεις μου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου