12 Σεπ 2024

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
ΣΕΛ. 418, Ιανουάριος 2024

      Το βιβλίο που παρουσιάζω σήμερα, είναι η ανανεωμένη επανέκδοση από τις εκδόσεις Μίνωας του ψυχολογικού θρίλερ «Σπασμένος Καθρέφτης» (2016, Ωκεανός), με νέο τίτλο.

     Η σπηλαιολόγος Νατάσα Βάλβη, αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό Κλειτορία της Αχαΐας, αρκετά χρόνια μετά την εσπευσμένη φυγή της σε ηλικία 14 ετών. Ελπίζει ότι κανείς δεν θα την αναγνωρίσει, αφού έχει αλλάξει τόσο το όνομά της (που ήταν Αναστασία Στεφάνου), όσο και η εμφάνισή της. «Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι η Νατάσα Βάλβη είναι η Αναστασία Στεφάνου, εκείνο το στρουμπουλό κοριτσάκι με τα σγουρά κατάμαυρα μαλλιά, τα μεγάλα γυαλιά μυωπίας με τον κοκάλινο σκελετό και τα σιδεράκια στα δόντια;».

     Το πρόσχημα για την επιστροφή είναι η διάνοιξη ενός ακόμη τμήματος του Σπηλαίου των Λιμνών που θα πραγματοποιήσει μια ομάδα σπηλαιολόγων στην οποία συμμετέχει. Ο πραγματικός σκοπός όμως, είναι να ανακαλύψει τον άνθρωπο που δολοφόνησε πριν από χρόνια την Ιωάννα, μια νεαρή κάτοικο του χωριού. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκε ο πατέρας της Ισίδωρος, διάσημος σπηλαιολόγος, που εδώ και κάποια χρόνια, είχε μετακομίσει με την οικογένειά του και ζούσε στο χωριό. «Ο περίφημος σπηλαιολόγος Ισίδωρος Στεφάνου είχε εγκατασταθεί προ πενταετίας στην Κλειτορία. Βέρος Αθηναίος ο ίδιος, ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα εγκατέλειπε την πόλη, για να ζήσει σ’ ένα χωριό. Συμμετέχοντας όμως σε μια αποστολή στο σπήλαιο των Λιμνών […] ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το μικρό ορεινό χωριό. […] Έτσι ο Ισίδωρος και η οικογένειά του μετακόμισαν στο μικρό χωριό. Εγκαταστάθηκαν σε ένα πέτρινο σπίτι, λίγο έξω από την Κλειτορία, χωμένο μέσα στα έλατα, το οποίο ο σπηλαιολόγος αγόρασε και ανακαίνισε, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικό κόσμημα».

     Η Νατάσα-Αναστασία, ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι ο πατέρας της ήταν αθώος. Και ότι η άδικη καταδίκη του, τον οδήγησε στη φυλακή και τελικά στην αυτοκτονία.

     Λίγες ώρες μετά την άφιξή της, ένα έγκλημα συγκλονίζει το χωριό. Ο νεαρός Θωμάς Κάραλης, ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο που έχει η καταλύσει η αποστολή των σπηλαιολόγων, βρίσκεται δολοφονημένος κοντά στο Σπήλαιο των Λιμνών. Στο χέρι του, ο αστυνόμος Ρήγας, επικεφαλής του τοπικού τμήματος, βρίσκει ένα τσαλακωμένο σημείωμα που γράφει: «Η κόρη του φονιά είναι εδώ. Εγώ είμαι ο πρώτος. Θα υπάρξουν και άλλοι».

     Όταν η Νατάσα μαθαίνει το περιεχόμενο του σημειώματος, καταλαβαίνει ότι κάποιος την αναγνώρισε. Κι όταν ακολουθούν μια ακόμη δολοφονία και μία απόπειρα που την ενοχοποιούν, καταλαβαίνει ότι αυτός ο κάποιος έχει σκοπό να την καταστρέψει…

     Το «Η Κόρη Της Λήθης» είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, με αναπάντεχη εξέλιξη, καθώς και μία συνταρακτική ανατροπή στο τέλος, που αλλάζει όλα τα δεδομένα!      

6 Σεπ 2024

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

CAMILLA LACKBERG/HENRIK FEXEUS
Μετάφραση ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΑΤΣΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 689, Μάιος 2024

      Με την «Χίμαιρα», ολοκληρώνεται η τριλογία των Lackberg/Fexeus, που ξεκίνησε με το «Κουτί» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021 και συνεχίστηκε με την «Σέχτα» που κυκλοφόρησε ακριβώς ένα χρόνο αργότερα.

     Και σε αυτό το μυθιστόρημα, κεντρικοί χαρακτήρες είναι η ικανότατη αστυνομικός Μίνα Νταλμπίρι και ο πνευματιστής και πολύτιμος συνεργάτης της αστυνομίας της Στοκχόλμης, Βίνσεντ Βάλντερ. Τόσο η Μίνα όσο και ο Βίνσεντ, έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Η πρώτη είναι μικροβιοφοβική. Ο υπερβολικός φόβος των μικροβίων, την οδηγεί σε ακραία καθαριότητα, ψυχαναγκαστικό πλύσιμο των χεριών και του σώματος, αποφυγή της σωματικής επαφής και των καταστάσεων που θεωρούνται βρώμικες, καθώς και στην ανεξέλεγκτη χρήση απολυμαντικών ουσιών. Ο Βίνσεντ από την άλλη είναι κλειστοφοβικός και δεν μπορεί να αντισταθεί στα «παιχνίδια» των αριθμών. «Ωμέγα… το 24ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Το 24 διαιρούμενο δια του δύο –εσύ και εγώ- μας κάνει 12. 24/12… Παραμονή Χριστουγέννων. Καλά Χριστούγεννα εκ των προτέρων».

     Και οι δύο έχουν να παλέψουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες και να διαχειριστούν την έντονη, βασανιστική έλξη που νοιώθουν μεταξύ τους! Επίσης, πρέπει να καταφέρουν να διασώσουν ότι μπορούν από την σχεδόν κατεστραμμένη προσωπική τους ζωή. Ακόμη, ο Βίνσεντ λαμβάνει απειλητικά μηνύματα, που πιστεύει ότι έχουν σχέση με λάθη του παρελθόντος και για τα οποία δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Ούτε καν στην Μίνα, που είναι από τους λίγους ανθρώπους που εμπιστεύεται απόλυτα και που τον καταλαβαίνουν.  

     Στην «Χίμαιρα» όλα ξεκίνησαν όταν ένας δημιουργός graffiti γνωστός με το ψευδώνυμο Ακάι, κατέβηκε στις αρχές ενός χιονισμένου Δεκέμβρη στα τούνελ του μετρό της Στοκχόλμης για να φιλοτεχνήσει μια καινούρια του δημιουργία. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με ένα μακάβριο θέαμα. «Επέστρεψε στα χαλίκια. Ο σωρός ήταν αρκετά ψηλός, του έφτανε λίγο πιο κάτω από τη μέση[…] σε πολλά σημεία του σωρού προεξείχε κάτι λευκό, που του θύμιζε κάτι που είχε δει σε ταινίες, αλλά δεν μπορούσε να προσδιορίσει. Τίναξε λίγο χαλίκι και, όταν είδε τι είναι, έκανε βιαστικά ένα βήμα προς τα πίσω. Κόκαλα. Κάποιος ήθελε να κάνει ένα αρρωστημένο αστείο και τα άφησε εκεί, αυτή ήταν η μόνη εξήγηση. Αλλά ποιο ζώο είχε τόσο μεγάλα κόκαλα; Τράβηξε ένα για να το βγάλει από το σωρό και το χαλίκι μετακινήθηκε. Η κορυφή κατέρρευσε αποκαλύπτοντας και άλλα οστά. Στο φως του φακού, ένα κρανίο του χαμογελούσε. Ένα ανθρώπινο κρανίο. Ο Ακάι δεν ήξερε αν πρώτα φώναξε ή έτρεξε. Αλλά σίγουρα έκανε και τα δύο».

     Δύο ακόμη γεγονότα έρχονται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση: η ανακάλυψη ενός ακόμη σκελετού και η μυστηριώδης εξαφάνιση του Υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην συζύγου της Μίνας, Νίκλας Στόκενμπεργκ, ο οποίος τις τελευταίες μέρες πριν από την εξαφάνισή του, είχε μια διαφορετική συμπεριφορά από την συνηθισμένη, σαν δηλαδή να «έπαθε υπερκόπωση, υπαρξιακή κρίση, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες ή απλώς κρίση μέσης ηλικίας».   

     Για να διαλευκάνουν την υπόθεση, η Μίνα και ο Βίνσεντ, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μια καταβύθιση στα πιο βαθιά σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και να αντικρύσουν κατάματα το Κακό!

     Μια ακόμη εξαιρετικά γραμμένη περιπέτεια από το δίδυμο Lackberg/Fexeus, που κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και περιλαμβάνει μια θεαματική ανατροπή στις τελευταίες σελίδες, που κάνει να καταρρεύσουν όλες οι βεβαιότητες του αναγνώστη. Πριν κλείσω την παρουσίαση αυτή, θα ήθελα να επισημάνω την πολύ καλή μετάφραση και τα πολύ καλά ελληνικά της Α. Νάτση!

     Να σημειώσω τέλος, ότι αν και είναι μέρος μιας τριλογίας, το βιβλίο διαβάζεται και αυτόνομα. Η σύνδεση με τα προηγούμενα είναι χαλαρή και κάποιος μπορεί να το παρακολουθήσει χωρίς πρόβλημα αν δεν τα έχει διαβάσει.