30 Σεπ 2024

EURO. ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ.

ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 415, Μάρτιος 2024

      Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της τελικής φάσης του Euro. Είναι μια ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων των ευρωπαϊκών χωρών, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και συγκεντρώνει την προσοχή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, αφού «οι εκπλήξεις είναι κανόνας. Το Euro

έχουν κερδίσει οι Τσέχοι, οι Δανοί και οι Έλληνες»
.

     Να θυμίσω εδώ ότι η κατάκτηση του τίτλου «πρωταθλήτρια ομάδα της Ευρώπης» από την Εθνική Ελλάδας, αποτέλεσε την κορυφαία από τις τρεις διακρίσεις που πέτυχε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε διεθνές επίπεδο (Οι άλλες δύο είναι η μεγάλη επιτυχία στο Conference League του Ολυμπιακού το 2024 και η συμμετοχή το 1971 του Παναθηναϊκού, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπως ονομαζόταν τότε το Champions League).

     Ο γνωστός δημοσιογράφος Α. Καρπετόπουλος, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει γράψει χιλιάδες άρθρα, δεν είχε γράψει βιβλίο. Όταν πείστηκε να γράψει για το Euro, δεν ήθελε να κάνει μια απλή παράθεση στοιχείων για τα τουρνουά που διεξήχθησαν από το 1960. Τότε που  υλοποιήθηκε η ιδέα του Ανρί Ντελονέ-πρώην ποδοσφαιριστή, πρώην διαιτητή που έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο όταν διηύθυνε έναν αγώνα, παράγοντα του γαλλικού ποδοσφαίρου και πρώτου γραμματέα της UEFA (ιδρ. 1954)-που ήρθε να αντικαταστήσει το μάλλον ανυπόληπτο International Cup. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα βρει οποιοσδήποτε κάνει μια στοιχειώδη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αντίθετα, με τα κείμενά του, ήθελε «να γίνει κατανοητό ότι το Euro είναι μια σειρά από υπέροχες και απροσδόκητες ιστορίες».

     Όσο μάλιστα προχωρούσε στην έρευνά του σχετικά με τη διοργάνωση, η πιο σημαντική από τις απορίες που τον ταλάνιζαν ήταν η εξής: «Φαίνεται άραγε στην ιστορία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού τουρνουά κάτι από την ιστορία της Ευρώπης και τις μεταλλάξεις της τα τελευταία εξήντα χρόνια; […] Κάπως έτσι, άθελά μου σχεδόν, αυτό που βρέθηκα να προσπαθώ να γράψω δεν είναι ακριβώς η ιστορία του Euro, αλλά μια εκδοχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, με πρωταγωνιστές λαμπερούς και σκοτεινούς, με θριάμβους, αλλά κυρίως με δράματα. Και με ήρωες».

     Το βιβλίο, είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, που το κάθε ένα αντιστοιχεί στο τουρνουά κάποιας συγκεκριμένης χρονιάς. Εκτός όμως από τις γλαφυρές, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές αφηγήσεις του συγγραφέα, περιλαμβάνει ακόμα συνεντεύξεις με «αληθινούς αυτόπτες μάρτυρες, όπως είναι ο ήρωας μου Νίκος Αναστόπουλος που μιλά για το Euro του 1980, ο αρχηγός μου Θοδωρής Ζαγοράκης, αφηγητής του έπους στην Πορτογαλία το 2004, ο σοφός Αντώνης Νικοπολίδης, που είπε αντίο στην Εθνική το 2008, και ο φίλος μου Γιώργος Καραγκούνης, ηγέτης στην τελευταία πρόκριση της Εθνικής μας σε δεύτερη φάση Euro, το 2012». Τέλος, το βιβλίο συμπληρώνει η σχετική βιβλιογραφία, ένα δισέλιδο με πληροφορίες για όλους τους τελικούς που διεξήχθησαν από το 1960 μέχρι το 2021 (το Euro 2020, διεξήχθη με ένα χρόνο… καθυστέρηση λόγω covid) και λίγες φωτογραφίες. Πρόκειται για μια μοναδική, διαφορετική, ιδιαίτερη και συναρπαστική αφήγηση, για ένα από τα πιο σπουδαία αθλητικά-ποδοσφαιρικά γεγονότα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, γραμμένη από την εγνωσμένης αξίας πένα, του δημοσιογράφου-αθλητικογράφου Α. Καρπετόπουλου.     

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου