18 Σεπ 2024

ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΣΚΙΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΤΣΙΟΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ.360, Σεπτέμβριος 2024

      Το έβδομο και τελευταίο(;) βιβλίο της σειράς «Ευγενείς Άγριοι» κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.

     Το βιβλίο διαβάζεται αυτόνομα-όπως και όλα της σειράς-αλλά αν κάποιος έχει διαβάσει τα προηγούμενα θα παρακολουθήσει καλύτερα την εξέλιξη των χαρακτήρων στο βάθος μιας δεκαετίας. Με το βιβλίο αυτό, λύνονται και όλες οι απορίες που δημιουργήθηκαν στους αναγνώστες των προηγούμενων της σειράς, τις οποίες έντεχνα άφηνε ο συγγραφέας να αιωρούνται. «Από τεχνικής πλευράς ήταν ένα πολύ δύσκολο βιβλίο καθώς έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή τόσο για να ικανοποιήσει όλους εκείνους που είχαν διαβάσει έστω ένα από τα παλαιότερα βιβλία, όσο και αυτούς που ξεκίνησαν τυχαία απ’ αυτό. Το πώς έπρεπε να δοθεί η ροή των πληροφοριών ήταν ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο-που ελπίζω να έλυσα!».

     Στο «Αδέσποτες Σκιές» ένας serial killer, που αυτοαποκαλείται Μένιππος, πονοκεφαλιάζει τον αστυνόμο Αριστείδη Παπανδρέου, υποδιοικητή του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και την ομάδα του. Ο Μένιππος «έχει διαπράξει επτά φόνους σε διάστημα περίπου ενός χρόνου χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό λάθος». Επιφυλάσσει μαρτυρικό θάνατο στα θύματά του και «υπογράφει» τοποθετώντας το αντίγραφο έναν οβολού στο στόμα τους, όπως γινόταν στην αρχαιότητα. Ο οβολός ήταν τα «ναύλα» για τη μεταφορά του νεκρού από τον βαρκάρη Χάροντα στον Άδη. Ο φιλόσοφος Μένιππος, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο μόνος που πέρασε χωρίς να πληρώσει! 

     Τον Αύγουστο του 2024, ο Λούκα Κοντρέτι λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Τζορτζ Ντόρμερ, με το οποίο ο ελληνοαμερικανός ντετέκτιβ, τον καλεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, από τη Ρώμη όπου έχει εγκατασταθεί γιατί χρειάζεται τη βοήθειά του. Όμως φτάνοντας στην Θεσσαλονίκη μαθαίνει ότι ο Ντόρμερ είναι νεκρός και ότι συνεργαζόταν με τον …Μένιππο!

     Τα λίγα στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει τον κατευθύνουν σε μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και στην οποία ο νεκρός φίλος του, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο. Όταν μάλιστα μαθαίνει κάποιες σημαντικές παραμέτρους της ιστορίας εκείνης, τίποτα στη ζωή του, δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. «Είναι κάποιες καταστάσεις που μπορούν να σε  αλλάξουν για πάντα ως άνθρωπο. Τη μια στιγμή είσαι αυτός που ήσουν και την αμέσως επόμενη γίνεσαι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο παλιός σου εαυτός δεν υπάρχει πια».

     Το «Αδέσποτες Σκιές» είναι ένα φινάλε αντάξιο και ανάλογο της μοναδικής σειράς των επτά βιβλίων θρίλερ «Ευγενείς Άγριοι», γραμμένων από  την εξαιρετική πένα του Γιώργου Δάμτσιου, που έχει ήδη φτάσει τα δεκαοκτώ!!! βιβλία, (ενώ έχει συμμετοχές σε έργα συνεργασίας με άλλους συγγραφείς και σε συλλογές διηγημάτων)  και συνεχίζει ακάθεκτος, μεταπηδώντας με αξιοθαύμαστη ικανότητα και ευκολία από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο.      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου