28 Ιουν 2015

Η ΣΤΑΜΠΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΙΠΠΟΣ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ARS POETICA
Σελ. 142, Δεκέμβριος 2014

     Με ένα μικρό σε μέγεθος μυθιστόρημα, συνεχίζει τη συγγραφική του πορεία, ο γνωστός από τις εμφανίσεις του ως πιανίστας, αλλά και την ενασχόλησή του με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα του πολιτισμού Γιωρ. Ξανθ. Τροχόπουλος, από τη Βέροια. Ένα μυθιστόρημα τρυφερό, συγκινητικό και νοσταλγικό, στο οποίο η Ιστορία σημαδεύει τις ζωές των ηρώων του.
     Αφηγείται την υπόθεση της υιοθεσίας ενός μικρού (πεντάχρονου) αγοριού του Γιώργου, το οποίο ο πατέρας του, θα δώσει στην άτεκνη αλλά ευκατάστατη αδελφή του, στη Βέροια των αρχών της δεκαετίας του ’50. «Είναι μια χειμωνιάτικη νύχτα, με πολύ ομίχλη και κρύο. Ένα αγοραίο σταματά μπρος σ’ ένα σπίτι… Κατεβαίνουν από το αγοραίο ένα ζευγάρι μεσήλικων ανθρώπων μ’ ένα μικρό αγοράκι. Το ζευγάρι μας είναι ο Δάμος Καντέρης και η Άφρω και το μικρό είναι ο Γιώργος, παιδί του αδελφού της Άφρως, που πήραν για ψυχοπαίδι, και είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο μικρός στο καινούριο του σπίτι».
     Ο συγγραφέας «εκμεταλλεύεται» με τον καλύτερο τρόπο την αφήγηση αυτής της ιστορίας. Έτσι καταφέρνει να σκιαγραφήσει τα ψυχολογικά πορτραίτα των ηρώων του και τις ψυχολογικές τους  διαδρομές  σε κάθε νέα εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Δίνει ολοζώντανες εικόνες της Βέροιας (της πόλης, της αγοράς, των ανθρώπων, των συμπεριφορών, των άγραφων κανόνων κλπ) την εποχή στην οποία αναφέρεται το μυθιστόρημα. Τέλος καταφέρνει να περιγράψει με λίγα λόγια, αλλά με ακρίβεια κομβικά σημεία της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και πως αυτά τα σημεία επηρέασαν τις ζωές των ηρώων του και φυσικά και την εξέλιξη της ιστορίας που αφηγείται. Ξεκινώντας από τη Μικρασιατική καταστροφή και το διωγμό των ποντίων από την Πατρίδα (όπως αποκαλούν ακόμη και τώρα την πατρογονική γη) και φτάνοντας μέχρι τη Χούντα των συνταγματαρχών. Όλα αυτά με γραφή στην οποία τίποτα δεν περισσεύει αλλά και τίποτα δε λείπει. Χιούμορ όπου χρειάζεται, νοσταλγική διάθεση, συγκίνηση και σημαντικές ανατροπές. Ένα πολύ αξιόλογο και αξιοπρόσεχτο-παρά το μικρό του μέγεθος-ανάγνωσμα!

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου