7 Οκτ 2016

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ

STUART NEVILLE
Μετάφραση ΒΑΣΩ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 396, Μάιος 2016

     Τις σκοτεινές διαδρομές που ακολουθούν νεαρά κορίτσια από τις φτωχότερες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, για να φτάσουν στον «παράδεισο» της Δύσης, ιχνηλατεί ο ιρλανδός πολυβραβευμένος συγγραφέας, Σ. Νέβιλ.
     Μια νέα γυναίκα η Γκάλια, τρέχει ξυπόλητη στους δρόμους στις παρυφές του Μπέλφαστ. Ήρθε στην Ιρλανδία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οι διακινητές, της είχαν υποσχεθεί πολλά. «…της είχε μιλήσει για τη ζωή που θα είχε, για τα μέρη που θα έβλεπε, για τα λεφτά που θα έβγαζε και θα έστελνε στον μικρό της αδερφό, τον Μαξίμ, ώστε να τακτοποιήσει τα χρέη που είχε αφήσει η μάνα. Ο Αλεξάντερ της είχε μιλήσει για την καλή ζωή που θα είχε όταν την πήρε στην αγκαλιά του σε εκείνο το ξενοδοχείο στο Κίεβο. Η Γκάλια ποτέ άλλοτε δεν είχε δει τέτοια πολυτέλεια, τόσο παχιά χαλιά, σεντόνια από μετάξι, φαγητό περισσότερο απ’ όσο μπορούσε να φάει. Όλα αυτά θα γινόταν δικά της, της είπε…».
     Αυτοί που την πλησίασαν στο μικρό ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στο οποίο ζούσε, της παρουσίασαν τα πράγματα με τα πιο ρόδινα χρώματα. «Είπε ότι θα μπορούσα να βγάλω τόσα ώστε να ξεπληρώσω τον άντρα που δανείζει λεφτά, για να μας αφήσει ήσυχους, και παραπάνω, για να ζήσω με τον αδερφό μου. Απλώς θα χρειαζόταν να φύγω για λίγο και να ζήσω με μια καλή οικογένεια Ρώσων στο Δουβλίνο και να μάθω τα παιδιά τους να μιλάνε αγγλικά». Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Όταν φτάνει στην Ιρλανδία με πλαστό διαβατήριο, τη βάζουν μαζί με άλλους παράνομους μετανάστες να δουλεύουν σε συνθήκες άθλιες. Μέχρι που η Γκάλια, τραβάει την προσοχή μιας «κυνηγού» όμορφων κοριτσιών που την «αγοράζει» για το λογαριασμό μια συμμορίας, που την κρατάει φυλακισμένη σε διαμέρισμα για να προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες σε πελάτες-άντρες κάθε ηλικίας. Μοναδική της ελπίδα για διαφυγή από αυτή την κόλαση, ένας παράξενος άντρας, που της έδωσε ένα σταυρό και το τηλέφωνό του, λέγοντας ότι μπορεί να τη βοηθήσει. Σ’ αυτόν πηγαίνει τρέχοντας η Γκάλια, όταν ξέφυγε σκοτώνοντας τον φύλακά της. Όμως αυτό το «κυνηγητό», αυτή η αναταραχή, προκαλεί φόνους και τραυματισμούς, που αναγκάζουν τον επιθεωρητή Τζακ Λένον, να ξεχάσει τις ήσυχες χριστουγεννιάτικες διακοπές που ονειρευόταν να περάσει με την κόρη του και ν’ αναγκαστεί να κάνει διπλοβάρδιες για να μπορέσει να βρει τι προκαλεί αυτή την αναστάτωση.

     Ένα καλογραμμένο noir μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στους ομιχλώδεις, μουσκεμένους από τη βροχή, σκοτεινούς και σκεπασμένους με μίσος δρόμους του Μπέλφαστ. Είναι το πρώτο βιβλίο του Σ. Νέβιλ που διάβασα και με παρακίνησε να βρω και να διαβάσω και τα άλλα δύο που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου