7 Απρ 2017

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 335, Ιούλιος 2014

     Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το πρώτο βιβλίου του δικηγόρου Γ. Μπακούρη
     Ο αστυνόμος Κλέανθος Παπαγιαννίδης, τμηματάρχης της υπηρεσίας Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, φτάνει στην Πάρο για να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Είναι μόνος, γιατί είναι εκ πεποιθήσεως εργένης. «Η σκέψη και μόνο ότι μετά από μια κοπιαστική ημέρα που προσπαθούσε να εξιχνιάσει εγκλήματα θα έπρεπε να ακολουθήσουν εξίσου κουραστικές στιγμές όπου θα «πάλευε» να επικοινωνήσει με την όποια συμβία, τον τρόμαζε». Στο νησί θα φιλοξενηθεί στην έπαυλη του επιστήθιου φίλου και παλιού συμμαθητή του, Γιώργου Κωστένογλου που βρίσκεται και αυτός στο νησί για διακοπές με τη σύζυγο του. «Ο Γιώργος είχε δημιουργήσει μεγάλη περιουσία ως κατασκευαστής δημοσίων έργων και ήτανε γνωστός στην αθηναϊκή κοινωνία ως ο άνθρωπος που του άρεσε η καλή ζωή». Μαζί του βρίσκονται και άλλοι πέντε καλεσμένοι, ενώ αναμένεται και μία έκτη, η Έλλη, την οποία το ζεύγος Κωστένογλου θέλει να «προξενέψει» στον Παπαγιαννίδη. Για τις ανέσεις τους φροντίζουν δύο οικιακές βοηθοί κι ένας επιστάτης-κηπουρός. Οι καλεσμένοι μένουν σε ανεξάρτητους οικίσκους, περιμετρικά του κυρίως κτιρίου της έπαυλης.
     Κι ενώ φαίνεται ότι οι διακοπές θα είναι ονειρεμένες, μαύρα σύννεφα με τη μορφή απειλητικών μηνυμάτων που είναι γραμμένα στους τοίχους των δωματίων των καλεσμένων, ταράζουν την παρέα και χαλούν το ευχάριστο κλίμα. Αρχικά θεωρούνται σε ένα είδος κακόγουστης φάρσας, αλλά όταν η «φάρσα» επαναλαμβάνεται, καλεσμένοι και ιδιοκτήτες, αρχίζουν να ανησυχούν. Μέχρι που μια προσκεκλημένη, η Ασπασία Παπαϊωάννου, σύζυγος ιδιοκτήτη πανίσχυρης ναυτιλιακής εταιρείας, θα βρεθεί από το σύζυγό της νεκρή στο δωμάτιό τους. «Ο Κλέανθος προχώρησε προς την κρεβατοκάμαρα. Και αντίκρισε πεσμένο στο πάτωμα τον Παπαϊωάννου να κλαίει με λυγμούς και να κρατάει με τα δύο του χέρια, σφιχτά, τα πόδια της γυναίκας του, που κρέμονταν από την άκρη του κρεβατιού. Το σώμα της ανάσκελα, το πρόσωπό της ακίνητο, χλωμό, άσπρο: το πρόσωπο μιας νεκρής… Ο θάνατος προερχόταν από στραγγαλισμό, γι’ αυτό ήταν σχεδόν σίγουρος, αν και ο ιατροδικαστής θα έδινε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο λαιμός της είχε τα χαρακτηριστικά σημάδια που συναντά κανείς σε θύματα στραγγαλισμού…».
     Οι διακοπές του αστυνόμου τερματίζονται άμεσα και… άδοξα! Αφού ενημερώσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα και ζητήσει ενισχύσεις από την Υπηρεσία του, ξεκινά την αναζήτηση του δολοφόνου. Κι ενώ βρίσκεται μετά τις πρώτες έρευνες σε αδιέξοδο, ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, θα τον βοηθήσει να βρει την άκρη του μίτου που θα τον οδηγήσει στη λύση της υπόθεσης.

     Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ, ένα είδος στο οποίο δεν υπάρχει ιδιαίτερη παράδοση στην Ελλάδα. Είναι γραμμένο στο στιλ των ιστοριών της Α. Κρίστι. Στις οποίες, μια ομάδα ανθρώπων βρίσκεται στον τόπο όπου διαπράχθηκε ένα έγκλημα, όλοι έχουν ένα κίνητρο και την ευκαιρία να διαπράξουν το έγκλημα, και έρχεται ο ειδικός (ντετέκτιβ, αστυνομικός κλπ), μέσα από αποκαλύψεις που ανάγονται στο παρελθόν και ανατροπές, να «ξεσκεπάσει» τον εγκληματία. Η καλοδουλεμένη ιστορία με τις ανατροπές της, οι χαρακτήρες, η προσεγμένη γραφή και το κλιμακούμενο σασπένς, δημιουργούν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Θα περιμένουμε εναγωνίως να διαβάσουμε και τις επόμενες περιπέτειες του συμπαθούς αστυνόμου Παπαγιαννίδη. 

1 σχόλιο: