24 Μαΐ 2017

ΦΟΝΙΚΟ ΠΑΘΟΣ

CHELSEA SNOW CAIN
Μετάφραση: ΑΛΕΞΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σελ. 437, Ιανουάριος 2017

     Σε δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το εξαιρετικό θρίλερ «Φονικό Πάθος» της Τ. Κέιν, που ο γνωστός συγγραφέας S. King χαρακτήρισε σαν «ένα από τα εκατό καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών».
     Ο Άρτσι Σέρινταν, ηγέτης της Ομάδας Δίωξης της αστυνομίας του Πόρτλαντ, για δέκα χρόνια προσπαθούσε να βρει τον κατά συρροή δολοφόνο που ήταν υπεύθυνος για το βασανισμό και το θάνατο πολλών ανθρώπων σε τρεις πολιτείες της Αμερικής. «Είχε ξοδέψει δέκα χρόνια δουλεύοντας στην Ομάδα για τη σύλληψη της Όμορφης Δολοφόνου, κυνηγώντας την πιο παραγωγική δολοφόνο των βορειοδυτικών πολιτειών. Είχε περάσει το ένα τέταρτο της ζωής του πάνω από πτώματα, ξεφυλλίζοντας αναφορές από νεκροτομές, εξετάζοντας ίχνη και στοιχεία».  Η Γκρέτσεν Λόουελ, όπως είναι το όνομα της δολοφόνου, πριν γίνει γνωστή η ταυτότητά της, προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ομάδα Δίωξης, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη της. «Θυμάται του είχε συστηθεί: η ψυχίατρος που παράτησε τη δουλειά της για να γράψει ένα βιβλίο. Είχε διαβάσει για την Ομάδα Δίωξης και του είχε τηλεφωνήσει πρόθυμη να βοηθήσει. Ψυχολογικά ήταν όλοι τους σε μαύρο χάλι. Η Γκρέτσεν προσφέρθηκε να τους επισκεφθεί. Όχι για επαγγελματική ψυχοθεραπεία. Για κουβέντα μόνο». Τελικά, αντί να τη συλλάβει αυτός, τον πιάνει αυτή. Τον παρασύρει με τέχνασμα, τον ναρκώνει και αφού τον βασανίζει για δέκα μέρες τον αφήνει σχεδόν ετοιμοθάνατο κι εκείνη παραδίνεται.
     Ο Άρτσι βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια για δύο σχεδόν χρόνια. Οι δέκα μέρες που πέρασε στα χέρια της Λόουελ τον στοιχειώνουν. Έχει εθιστεί στα ισχυρά παυσίπονα και σε διάφορα άλλα φάρμακα, έχει χωρίσει με τη γυναίκα του, δεν δέχεται να δει τα παιδιά του, δεν κοιμάται τα βράδια. Όμως κάθε Κυριακή ανελλιπώς, επισκέπτεται τη Λόουελ στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης, μετά από συμφωνία που έκανε με τις εισαγγελικές αρχές. Ο Άρστι ισχυρίζεται ότι οι επισκέψεις του γίνονται για να εκμαιεύει πληροφορίες. «Του είπε που ακριβώς θα έβρισκε μια δεκαεφτάχρονη που είχε σκοτώσει στο Σηάτλ. Και πρόσθεσε πως θ’ αποκάλυπτε κι άλλα πτώματα, αν ο Άρτσι την επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα, κάθε Κυριακή».
     Όμως η πόλη ζει ξανά έναν εφιάλτη. Κάποιος απαγάγει και δολοφονεί κορίτσια στην εφηβεία, αφού τα βασανίσει και τα κακοποιήσει σεξουαλικά. Ο δήμαρχος αποφασίζει να ανασυστήσει την Ομάδα Δίωξης και να ανακαλέσει στην υπηρεσία τον Άρτσι, για να τον τοποθετήσει επικεφαλής. Εκείνος δέχεται με έναν όρο. Εκτός από τους έμπειρους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την ομάδα, θέλει να είναι μαζί τους και κάποια συγκεκριμένη νεαρή δημοσιογράφος-συγγραφέας, που είναι κάπως… ιδιόρρυθμη. «Ζήτησε συγκεκριμένα εσένα. Την προηγούμενη φορά δεν δούλευες εδώ. Άλλωστε είσαι και συγγραφέας… Δεν θέλουν ένα ρεπόρτερ. Δεν θέλουν κάποιον που θα σκαλίζει τα πράγματα. Θέλουν να προκαλέσουν το ανθρώπινο ενδιαφέρον».
     Ο Άρτσι ξεκινά μια κούρσα με το χρόνο, καθώς παρά τα αυξημένα μέτρα που λαμβάνονται, ο απαγωγέας-δολοφόνος συνεχίζει τη δράση του. Θα αποτελέσει αυτή η υπόθεση το κύκνειο άσμα του ή η επίλυσή της θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του και να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του; Εξαιρετικό θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Αφ’ ενός για τις κινηματογραφικής ταχύτητας σκηνές και το κλιμακούμενο σασπένς στις προσπάθειες αναζήτησης του δολοφόνου. Αφ’ ετέρου για την εξαιρετική σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των κεντρικών χαρακτήρων, που γίνεται με μοναδική διεισδυτικότητα και επιστημονική ακρίβεια, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στο μύθο του βιβλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου