20 Μαρ 2018

Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ

DANIEL COLE
Μετάφραση: ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 476, Οκτώβριος 2017

     Ο βρετανός D. Cole, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η Μαριονέτα», μέχρι την άνοιξη του 2016, όταν υπέγραψε συμβόλαιο για την έκδοση τριών βιβλίων και την τηλεοπτική τους μεταφορά, εργαζόταν ως τραυματιοφορέας. Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου Orion Books, είχαν διαβάσει μόνο τα τρία πρώτα κεφάλαια του υπό συγγραφή βιβλίου «Η Μαριονέτα». Ένα χρόνο αργότερα, το βιβλίο βρέθηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Βρετανία, ενώ τα δικαιώματά του, πουλήθηκαν σε 35 χώρες.
     Το ξημέρωμα ενός Σαββάτου του Ιουνίου του 2014, ο αρχιφύλακας Γ. Φοκς, (γνωστός με το παρατσούκλι Γουλφ δηλ. Λύκος!), δέχεται τηλεφωνικά την εντολή από τον διοικητή του τμήματός του (Ανθρωποκτονιών και Σοβαρών Εγκληματων) της βρετανικής πρωτεύουσας, να μεταβεί εσπευσμένα σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας που βρίσκεται ακριβώς… απέναντι από το δικό του, μάλλον άθλιο διαμέρισμά. Η νυχτερινή βάρδια της υπηρεσίας είναι ήδη καθ’ οδό, για να ασχοληθεί με ένα φρικιαστικό και μακάβριο εύρημα. Ένα πτώμα που αποτελεί ένα «παζλ», από τα μέλη… έξι ανθρώπων. «Το γυμνό σώμα, παραμορφωμένο σε μια αφύσικη πόζα, έμοιαζε να αιωρείται τριάντα πόντους πάνω από τις τραχιές σανίδες του πατώματος. Η πλάτη του ήταν στραμμένη προς το δωμάτιο, κοίταζε έξω από το πελώριο παράθυρο. Εκατοντάδες, σχεδόν αόρατα, νήματα που ήταν στερεωμένα σε δύο βιομηχανικούς γάντζους, το κρατούσαν στη θέση του».
     Όσο η έρευνα στο δωμάτιο προχωρά, διαπιστώνεται ότι ο χώρος που τοποθετήθηκε η «μαριονέτα»-όπως ονόμασαν οι αστυνομικοί το «πτώμα»-δεν είναι σύμπτωση. Αντίθετα είναι μία κίνηση καλά υπολογισμένη. Στη θέση του κεφαλιού της «μαριονέτας», είναι τοποθετημένο το κεφάλι του Αποτεφρωτή. Η διαλεύκανση της υπόθεσης εκείνης το 2009, η ταυτοποίηση, η δίκη και η αθώωση του υπόπτου που συνελήφθη, κόστισαν στον Γουλφ τον γάμο του, τον εγκλεισμό του για δεκατρείς μήνες σε ψυχιατρικό ίδρυμα και-προσωρινά-τη θέση του στην υπηρεσία. Τώρα που ο Γουλφ επανήλθε, υπό προϋποθέσεις και διαρκή ψυχιατρική παρακολούθηση, κάποιος θέλει να τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν του. «…την εξέπληξε ο τρόπος που ο Γουλφ είχε ξαναπέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Πιο αδύναμοι άντρες θα είχαν γίνει κομμάτια, θα κρύβονταν, θα περίμεναν από τους γύρω τους να τους συμπονέσουν και να τους καθησυχάσουν. Όχι όμως ο Γουλφ. Αν μη τι άλλο, είχε βγει απ’ αυτό πιο δυνατός, πιο αποφασισμένος…».
     Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, η Άντρεα, πρώην σύζυγος του Γουλφ και ρεπόρτερ σε μεγάλο κανάλι με «ειδίκευση» στην πιο κίτρινη δημοσιογραφία, λαμβάνει ένα φάκελο. Περιέχει κάποιες φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος και μια λίστα με έξη ονόματα που είναι οι επόμενοι στόχοι καθώς και τις ημερομηνίες εκτέλεσής τους. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το όνομα του δήμαρχου του Λονδίνου με ημερομηνία εκτέλεσης το Σάββατο 28 Ιουνίου, ενώ στην τελευταία του όνομα του ίδιου του Γουλφ με ημερομηνία τη Δευτέρα 14 Ιουλίου!
     Κι ενώ στα ΜΜΕ επικρατεί ντελίριο και μεταδίδουν την παραμικρή λεπτομέρεια, η New Scotland Yard και το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και Σοβαρών Εγκλημάτων πιάνει δουλειά. Έχει στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο για να εντοπίσει τα υποψήφια θύματα και να τα θέσει σε καθεστώς φύλαξης, αλλά και να βρει και να συλλάβει τον δολοφόνο πριν ξεκινήσει την αποτρόπαια δράση του.  
     Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, με αναπάντεχη εξέλιξη, σασπένς, και «δυνατούς» χαρακτήρες που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα και προοιωνίζει πολύ καλή-συγγραφική-συνέχεια!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου