8 Μαΐ 2018

15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

     Την Κυριακή 6 Μαΐου έκλεισε τις πύλες της η ΔΕΒΘ. Η έκθεση ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Μαΐου, το πρωινό της οποίας, είναι  «παραδοσιακά»  αφιερωμένο στους μαθητές των σχολείων, που θέλουν να την επισκεφθούν. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 19.30 το βράδυ της ίδιας μέρας, από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση.
     Για τέσσερις μέρες, η Θεσσαλονίκη υπήρξε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και το πολυπληθές κοινό που επισκέφθηκε τα περίπτερα 13,14 και 15 της ΔΕΘ.
     Φέτος τιμώμενες ήταν οι χώρες της Γαλλοφωνίας, και κεντρικό θέμα ήταν «Η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Ακόμη βασικοί θεματικοί άξονες ήταν: «Λογοτεχνία και μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία» και «Βιβλίο και Performance».
     Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωση του θεσμού της τιμώμενης χώρας που εγκαινίασε η Γαλλία, φέτος τιμώμενες ήταν οι χώρες της Γαλλοφωνίας. Σε ένα ειδικά σχεδιασμένο εντυπωσιακό περίπτερο 350 τμ, φιλοξενήθηκαν μια πλειάδα συγγραφέων, εκδοτών, βιβλίων και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης από το δίκτυο γαλλόφωνων χωρών. Περισσότεροι από 30 συγγραφείς παραβρέθηκαν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα. Παρουσιάστηκαν όλα τα είδη του λόγου, τα κόμικς, η φωτογραφία, η μουσική, ενώ υπήρχαν ψυχαγωγικά και παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εργαστήρια ψηφιακών μέσων και γαστρονομικές παρουσιάσεις.
     Στον κύριο θεματικό άξονα «Η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα», έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα όπως «Η άνοδος της ακροδεξιάς σήμερα», «Δημοκρατία και Οικονομία», «ΜΜΕ και Δημοκρατία» κ.ά., στις οποίες αντάλλαξαν απόψεις έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι.
     Στον άξονα «Λογοτεχνία και Μνήμη», πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για λογοτεχνικά είδη που προτάσσουν θέματα μνήμης και λήθης, για το εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο και για σημαντικές λογοτεχνικές επετείους.
     Στον άξονα «Η Προσφυγική Εμπειρία», για τρίτη συνεχή χρονιά, υλοποιήθηκαν δράσεις και διοργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια, έκθεση φωτογραφίας, παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων με αφορμή την προσφυγική εμπειρία, καθώς και συζητήσεις με κύριο θέμα τη ζωή των προσφύγων, τις ανάγκες, τις αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσής τους, αλλά και την προσφορά τους στη χώρα μας.
     Τέλος στον άξονα «Βιβλίο και Performance», μέσα από πρωτοποριακές αναγνώσεις, εικαστικές δράσεις, εργαστήρια κά, διερευνήθηκε η σχέση του βιβλίου με τις τέχνες του θεάματος γενικότερα και της performance ειδικότερα.
     Παράλληλα λειτούργησαν το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που φέρνει σε επαφή το κοινό με την δυναμική νέα γενιά των ελλήνων λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης στο οποίο πολλοί μεταφραστές από διάφορες χώρες συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια του έργου τους και φυσικά η «Παιδική Γωνιά-Γωνιά Εφήβων-Γωνιά Εκπαιδευτικών» που με τις 108 εκδηλώσεις της από 158 δημιουργούς, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους νεαρούς-κυρίως- επισκέπτες.
     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν έλειψαν οι δεκάδες παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, οι πολυάριθμές ανοιχτές συζητήσεις, ενώ υπήρχες και ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή γνωστών ελλήνων και ξένων συγγραφέων του είδους.
     Στην 15η ΔΕΒΘ, συμμετείχαν με περίπτερα 285 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν και Τουρκία), οι οποίοι παρουσίασαν μια ευρεία γκάμα από νέα αλλά και παλαιότερα βιβλία τους.
     Την μεγάλη αυτή γιορτή, τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα, που οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών στηρίζουν με την αθρόα προσέλευσή τους, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου