26 Φεβ 2019

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μετάφραση: ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ
Επιστημονική επιμέλεια: JEFFREY HAYNES
Για την ελληνική έκδοση: ΧΑΡΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ
Σελ. 669, Φεβρουάριος 2019

     Στη σειρά «Διεθνείς Σχέσεις» των εκδόσεων Πεδίο που έχει στόχο «να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ των ειδικών αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, θέτοντας στη διάθεσή του έργα […] που αφορούν κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής», κυκλοφόρησε το πολύ σημαντικό έργο που σας παρουσιάζω σήμερα.
     Είναι ένα συλλογικό έργο δεκαπέντε γνωστών καθηγητών σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο όπως τα University of Queensland, University of Aberdeen, Institute of Defense and Strategic Studies, Bar Ilan University κ.α. Είναι χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα. Το πρώτο αποτελείται από οκτώ δοκίμια υπό τον γενικό τίτλο «Θρησκείες του κόσμου και πολιτική». Το δεύτερο, το συγκροτούν επτά δοκίμια και εξετάζει τη σχέση μεταξύ «Θρησκείας και διακυβέρνησης». Το τρίτο τμήμα που αποτελείται από τέσσερα δοκίμια, ασχολείται με το ζήτημα της «Θρησκείας και των διεθνών σχέσεων». Τέλος, το τελευταίο μέρος του τόμου, συγκροτούν πέντε κεφάλαια που επεξεργάζονται το θέμα «Θρησκεία, ασφάλεια και ανάπτυξη».
     Το έναυσμα για τη συγγραφή του έργου, έδωσε, όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκδοσης, η επιστροφή της θρησκείας: «Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ότι οι θρησκευτικοί φορείς μπορούσαν με ασφάλεια να αγνοηθούν και στην πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις, διότι θεωρούνταν αμελητέοι ως ομάδα. Σήμερα, ωστόσο, κυβερνήσεις, αναλυτές και παρατηρητές θα συμφωνούσαν όλοι ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ποικιλοτρόπως. Το παρόν βιβλίο εξετάζει την πρόσφατη «επιστροφή» της θρησκείας στα πολιτικά δρώμενα και στις διεθνείς σχέσεις». Ενώ στόχος του εγχειρήματος, είναι «να προσφέρει μια ξεκάθαρη επισκόπηση σχετικά με το τι συμβαίνει επί του παρόντος στην αλληλεπίδραση μεταξύ θρησκείας και πολιτικής, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, αναφορικά με πλήθος ζητημάτων».
     Αν και η ελληνόφωνη βιβλιογραφία για το θέμα είναι αρκετά εκτενής και ενημερωμένη, η έκδοση αυτού του έργου στην ελληνική γλώσσα κρίθηκε απαραίτητη και «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μελέτης των σχέσεων θρησκείας και πολιτικής που απασχολεί, με διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, την επιστημονική κοινότητα. Ευελπιστεί να εμπλουτίσει την ελληνόγλωσση βιβλιογραφία προσφέροντας ένα βιβλίο που χαρτογραφεί τους χώρους συνάντησης θρησκείας και πολιτικής και παρουσιάζει με εποπτικό τρόπο τόσο τους θεωρητικούς προβληματισμούς όσο και τα εμπειρικά δεδομένα».  
     Το έργο, είναι εύληπτο και δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς επιστήμονες ή φοιτητές ανάλογης κατεύθυνσης, αλλά στο ευρύτερο κοινό. Γι’ αυτό όπου υπάρχει ορολογία που μπορεί να μην είναι γνωστή στους μη ειδικούς, δίνεται μια όσο το δυνατό αναλυτική ερμηνεία. Να επισημάνουμε ακόμη ότι στο τέλος κάθε δοκιμίου, παρατίθεται βιβλιογραφία, η οποία όμως είναι μόνο αγγλόγλωσση και δεν επισημαίνονται βιβλία που μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.
     Το «Θρησκεία και Πολιτική», είναι ένα έργο, που απευθύνεται σε κάθε «ανήσυχο» και σκεπτόμενο άνθρωπο.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου