16 Φεβ 2021

ΣΦΑΓΕΙΟ ΨΥΧΩΝ

STUART MACBRIDE
Μετάφραση ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 573, Οκτώβριος 2020

      Το καταπληκτικό αστυνομικό θρίλερ «Σφαγείο Ψυχών» είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς με κεντρικό χαρακτήρα τον ντετέκτιβ αρχιφύλακα Λόγκαν Μακ Ρέι κι εκτυλίσσεται στην γενέθλια πόλη του συγγραφέα, στο Aberdeen της Σκοτίας.

     Το 2007, στην αποβάθρα του Aberdeen, ένα σκάφος ανεφοδιασμού, ετοιμάζεται να μεταφέρει εφόδια στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου που βρίσκονται στη Βόρεια θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Σκοτίας. Ένα κοντέινερ-ψυγείο που περιέχει κατεψυγμένο κρέας, παρουσιάζει μια δυσλειτουργία. Η προσπάθεια να διορθωθεί η βλάβη, αποκαλύπτει ένα μακάβριο εύρημα. «Ο καπετάνιος λέει ότι το κοντέινερ έμεινε πάνω στο πλοίο μόνο μερικές ώρες. Κάποιος πρόσεξε ότι έβγαζε νερά στο κατάστρωμα και τότε προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την εταιρία που το έστειλε. Ήταν κλειστή. Φαίνεται ότι οι εξέδρες ανόρυξης δημιουργούν μεγάλο θέμα έτσι και δεν παραλάβουν στην ώρα τους τα κοντέινερ γι’ αυτό ο καπετάνιος έβαλε κάποιον να ρίξει μια ματιά στο μοτέρ του ψυγείου. Τότε ήταν που βρήκαν τα κομμάτια. Ο μηχανικός έπρεπε να μετακινήσει μερικές κούτες με κρέατα που ξεπάγωναν για να φτάσει στην καλωδίωση. Το βρεγμένο χαρτόνι σκίστηκε και το περιεχόμενο χύθηκε έξω». Το «περιεχόμενο» είναι τεμαχισμένα ανθρώπινα μέλη. Οι άνθρωποι του πλοίου καλούν την αστυνομία. Στις τέσσερις το πρωί στην παγωμένη αποβάθρα, έφτασαν ο επιθεωρητής Ινσχ, ο αρχιφύλακας Μακ Ρέι, η ιατροδικαστής Μακ Άλιστερ και όσοι άτυχοι αστυνομικοί είχαν βάρδια εκείνο το βράδυ.

     Τα ευρήματα, κάνουν το μυαλό όλων, να γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω. Το 1987, ένα άτομο που φορούσε μια μάσκα με το πρόσωπο της… Μάργκαρετ Θάτσερ και ποδιά χασάπη, εισέβαλε σε σπίτια και κατακρεουργούσε τους ενοίκους. Έφευγε παίρνοντας τα διαμελισμένα πτώματα, αφήνοντας πίσω μια λίμνη αίματος και πολλές φορές… κομμάτια των σωμάτων ακόμα και στην κατάψυξη. Ο Τύπος έδωσε αμέσως το όνομα Σαρκοβόρος. Λίγο καιρό αργότερα, οι αστυνομικοί της ομάδας που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να βρει τον Σαρκοβόρο, συλλαμβάνουν ως ένοχο τον Κεν Γουάιζμαν. Ο οποίος δικάζεται και καταδικάζεται σε πολύχρονη φυλάκιση. Έντεκα χρόνια αργότερα, υποβάλλει έφεση για κάποια παρατυπία που έγινε στην ανακριτική διαδικασία η οποία γίνεται δεκτή και αφήνεται ελεύθερος. Τώρα ο εφιάλτης επιστρέφει.

     Η αστυνομία του Grampian (ο νομός στον οποίο είναι πρωτεύουσα το Aberdeen) τίθεται αμέσως σε πλήρη επιφυλακή. Πρέπει να βρεθεί ο Σαρκοβόρος πριν καταφέρει να συνεχίσει το εγκληματικό του έργο. Όμως, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, τις ατέλειωτες βάρδιες, τις συνεχείς περιπολίες και τις άοκνες προσπάθειες, αυτός παραμένει άφαντος! Οι φόνοι δεν σταματούν και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, οι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι για την προ εικοσαετίας έρευνα, δέχονται επιθέσεις που επιτείνουν τη σύγχυση.

     Ο Λόγκαν Μακ Ρέι, θα χρειαστεί να αφήσει στην άκρη τα προβλήματα της προσωπικής του ζωής και να επιστρατεύσει όλη του την ευφυΐα, για να καταφέρει να ανακαλύψει τα ίχνη εκείνα, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σαρκοβόρου που θα επαναφέρει την ηρεμία στην πόλη.

     Είναι ευτύχημα, που ο εκδοτικός οίκος (Ελληνικά Γράμματα) που έχει αναλάβει την έκδοση των έργων του MacBride στα ελληνικά, ακολουθεί τη σειρά με την οποία κυκλοφόρησαν αυτά στα αγγλικά. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε το ταλέντο του συγγραφέα να ξεδιπλώνεται από βιβλίο σε βιβλίο και να αντιληφθούμε ότι γίνεται κάθε φορά και καλύτερος! Το «Σφαγείο Ψυχών», είναι ένα μυθιστόρημα ευρηματικό, με πολύ καλά χτισμένους χαρακτήρες, με ανατριχιαστικές splatter λεπτομέρειες, με ανατροπές και εκπλήξεις, κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν και χιούμορ, το οποίο δυσκολεύεσαι να αφήσεις από τα χέρια σου πριν φτάσεις στην τελευταία σελίδα, η οποία κρύβει μια (ακόμη) μεγάλη έκπληξη. Το απόλαυσα και περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου