8 Μαΐ 2021

ΚΡΥΟ ΔΕΡΜΑ

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 412, Φεβρουάριος 2021

      Με το μυθιστόρημα «Κρύο Δέρμα» ολοκληρώνεται η «τριλογία της Στέλλας Άνταμς» της Κ. Τσιλιγγερίδου (τα άλλα δύο βιβλία είναι τα: «Βυθισμένος Ουρανός» και «Πύρινη Κόλαση»), αλλά σύμφωνα με όσα λέει η συγγραφέας, η ηρωίδα της, θα συνεχίσει να εμφανίζεται και σε επόμενα βιβλία της, οπότε αυτός ο πολύ ιδιαίτερος μυθιστορηματικός χαρακτήρας, δεν θα λείψει από τους αναγνώστες.

     Η Στέλλα Άνταμς, είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση αστυνομικού. Είναι ασυμβίβαστη, αντισυμβατική, με αυξημένη την αίσθηση του δικαίου και με «ιλιγγιώδη» εξέλιξη στην ιεραρχία του σώματος, λόγω του παρελθόντος της στο FBI, και της εκπαίδευσης της, στην αντιτρομοκρατική του υπηρεσία. «Η νεαρή αστυνόμος από την Αμερική απολάμβανε προνόμια που οι συνάδελφοί της δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν. Με κυριότερη βέβαια τη γρήγορη, σχεδόν εκρηκτική εδραίωσή της στην ιεραρχία από το στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα και τη σχεδόν άμεση ανάθεση σ’ αυτήν της διοίκησης μιας τέταρτης ομάδας στο πάλαι ποτέ Τμήμα Ανθρωποκτονιών, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Η Τέταρτη Ομάδα με επικεφαλής τη Στέλλα Άνταμς έκλεινε ήδη σχεδόν ένα χρόνο ζωής. Με την κατάφωρη παράκαμψη της επετηρίδας, η μονόχνοτη πρώην πράκτορας του FBI με το κατάλευκο σαν το γάλα δέρμα, τα μαύρα γυαλιά που δεν αποχωρίζονταν ποτέ, τα μονίμως γδαρμένα ακροδάχτυλά της και τα αλλόκοτα κατακόκκινα μαλλιά που άφηνε πάντα αχτένιστα και που έμοιαζαν να υπακούν σε κάποιους δικούς τους νόμους λες και είχαν δική τους ζωή και βούληση, σάμπως η κάτοχός τους είχε ξεπηδήσει από κάποιο γιαπωνέζικο κόμικς-ναι, εκείνη η μονίμως συνοφρυωμένη και πάντα αμίλητη τριανταεξάχρονη δεν φημιζόταν για τις συμπάθειες της στο Σώμα. Για όλους, ήταν το Βαμπίρ. Και κανείς δεν μπορεί να πιάσει φιλίες με ένα βαμπίρ. Μπορεί μόνο να το φοβάται. Και να το απεχθάνεται. Ή να το μισεί. Ή όλα αυτά μαζί».

     Μετά από μια τρίμηνη τιμωρία (διαθεσιμότητα), για τον ξυλοδαρμό ενός εμπόρου ναρκωτικών, επιστρέφει στο Σώμα και αμέσως βρίσκει μια υπόθεση να περιμένει να την αναλάβει και να τη λύσει. Στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Αχαρνών, ένα κρύο, παγωμένο βράδυ, ένας άντρας εκτελείται με πολλές σφαίρες, μέσα στο αυτοκίνητό του. «Ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Μπορεί. Ή έγκλημα πάθους. Μια ερωτική αντιζηλία, μια προδοσία, ένα λάθος που δεν εκτιμήθηκε σαν τέτοιο. Όμως ο ίδιος δεν μπορούσε να μιλήσει αν δεν έβρισκαν τα στοιχεία του, αν δεν σκάλιζαν το παρελθόν του και αν δεν εξέταζαν εξονυχιστικά κάθε του βήμα, και κάθε του λάθος».

     Τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, θα τις πάρει από μια απρόσμενη μάρτυρα. Ο δολοφονημένος (το όνομά του ήταν Ζαχίρ Ρασιντί και ήταν από το Ιράν), είχε στο αυτοκίνητο μια ανήλικη συνεπιβάτη, την Αναχίτα, η οποία τραυματισμένη σοβαρά στο χέρι από κάποιο βλήμα που εξοστρακίστηκε, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Η Άνταμς έσπευσε στο νοσοκομείο για να τη συναντήσει. «Ήταν δώδεκα ετών και ήταν όμορφη. Η επιδερμίδα της είχε έναν σταρένιο τόνο και τα υγραμένα μάτια της είχαν το πιο όμορφο βαθύ πράσινο που μπορούσε να θυμηθεί κανείς. […] Τα μαλλιά της ήταν σκούρα και πολλά». Με έκπληξη ακούει την Αναχίτα να της λέει (στα αγγλικά) ότι ο Ζαχίρ ήταν σύζυγός της! Έκπληξη που μετατρέπεται σε οργή  κι αποτροπιασμό, όταν καταλαβαίνει από τα λεγόμενά της, ότι «σύζυγός» της, ήταν μέλος κυκλώματος παιδικής πορνείας και την ανάγκαζε να εκδίδεται.

     Η Άνταμς είναι έτοιμη να ριχτεί στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Πριν από αυτό όμως, πρέπει να επιδιώξει να εξαλείψει έναν εχθρό της που έρχεται από το παρελθόν, έχει γεμίσει εφιάλτες τις νύχτες της, έχει πολλές ικανότητες, είναι αδίστακτος και διψάει για εκδίκηση, την οποία έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια. Στο στόχαστρό του, δεν βρίσκεται μόνο η Άνταμς, αλλά και όλη της η ομάδα. Τα ανταλλάγματα που ζητάει για να μην τους κάνει κακό, είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν και μόνο η Άνταμς υπερβαίνοντας τον πόνο και κάνοντας μια μεγάλη θυσία μπορεί να προσφέρει.

     Το «Κρύο Δέρμα», είναι ένα καλογραμμένο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα. Εκτυλίσσεται σε μια χιονισμένη Αθήνα, που τα βράδια ερημώνει και μετατρέπεται σε πόλη-φάντασμα. Η Στέλλα Άνταμς, έχει αντοχές που θυμίζουν τους υπερήρωες του κινηματογράφου, αλλά και εφιάλτες που πρέπει να τους παλέψει αφού τη βασανίζουν μέρα και νύχτα, ενώ ένας ψυχίατρος που την έχει εξετάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την έχει διαγνώσει με σχιζοφρένεια. Οι περιγραφές είναι ολοζώντανες με ανατριχιαστικές (σε πολλές περιπτώσεις) λεπτομέρειες και αποδίδουν μοναδικά τις ασθματικές αναζητήσεις και το κυνηγητό στους έρημους παγωμένους δρόμους.  Το σασπένς είναι διαρκές, η αγωνία για τη συνέχεια αδιάπτωτη, οι ανατροπές ειδικά στις τελευταίες σελίδες συνεχείς κι έχει ένα «εκρηκτικό» φινάλε. Θα ικανοποιήσει απόλυτα τους φίλους του αστυνομικού θρίλερ κι όχι μόνο.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου