26 Ιουλ 2021

SUPER-CANNES

JAMES GRAHAM BALLARD
Μετάφραση ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ/ΗΡΩ ΣΚΕΡΟΥ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 509, Ιανουάριος 2021

 
     Το μυθιστόρημα «Super-Cannes» του γνωστού βρετανού συγγραφέα J. G. Ballard, κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου, αρκετά χρόνια από τότε που γράφτηκε, σε εξαιρετική μετάφραση του Ά. Σφακιανάκη και της Η. Σκάρου.

     Η Εδέμ-Ολυμπία, είναι ένα επιχειρηματικό κι επιστημονικό πάρκο, που βρίσκεται κοντά στην γνωστή από το κινηματογραφικό φεστιβάλ γαλλική πόλη Cannes. «Με δέλεαρ φορολογικά πλεονεκτήματα και ένα κλίμα όμοιο με αυτό της βόρειας Καλιφόρνιας, δεκάδες πολυεθνικές εταιρίες είχαν μεταφερθεί στο επιχειρηματικό πάρκο, που τώρα απασχολούσε πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους. Τα ανώτερα στελέχη τους αποτελούσαν την κάστα των πιο υψηλά αμειβόμενων στελεχών, επιχειρηματιών και επιστημόνων». Μέσα στο πάρκο είναι εγκατεστημένες «Βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, μια στρατιά ανθρώπων που προγραμματίζουν το μέλλον, δισεκατομμύρια που σερφάρουν πάνω σε ένα τσιπάκι πυριτίου».

     Σ’ αυτή την τόσο ξεχωριστή εγκατάσταση, προσλαμβάνεται η νεαρή αγγλίδα γιατρός Τζέιν Σινκλέρ, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κλινική του πάρκου. Εγκαθίσταται με τον άντρα της Πολ και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά, παρασυρμένη από το γενικότερο κλίμα. Ο Πολ, είναι ίσως ο μοναδικός ανάμεσα στις χιλιάδες ανθρώπους που κατοικούν στην Εδέμ-Ολυμπία, ο οποίος δεν εργάζεται. Ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Μετά την αποστράτευσή του, είχε δημιουργήσει έναν εκδοτικό οίκο που ασχολούνταν με ειδικές αεροπορικές εκδόσεις και είχε καταφέρει να αποκτήσει ένα μικρό αεροσκάφος. Εννέα μήνες πριν, είχε ένα αεροπορικό ατύχημα-δεν κατάφερε να απογειώσει το αεροπλάνο του-και τα τραύματα από την περιπέτειά του αυτή, δεν είχαν ακόμη επουλωθεί. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, γνώρισε την Τζέιν, η οποία ήταν γιατρός στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και παντρεύτηκαν. Η απουσία του στη Γαλλία, δεν τον  εμπόδισε να ασχολείται εξ αποστάσεως με τον εκδοτικό οίκο. Άλλωστε η σύγχρονη τεχνολογία, το καθιστά εύκολο! «Ο ξάδερφός μου ο Τσαρλς, συμφώνησε να αναλάβει τον εκδοτικό οίκο κατά τη διάρκεια της απουσίας μου και να μου στέλνει με e-mail τα δοκίμια των δύο περιοδικών αεροπλοΐας των οποίων είχα την αρχισυνταξία». Παρά όμως αυτή του την απασχόληση, έχει πολύ ελεύθερο χρόνο.

     Στη βίλα στην οποία έχουν εγκατασταθεί η Τζέιν και ο Πολ, κατοικούσε πριν από αυτούς, ο επίσης άγγλος γιατρός Ντέηβιντ Γκρίνγουντ. Ένας καταρτισμένος επιστήμονας, συγκροτημένος χαρακτήρας με μεγάλη δράση για την ανακούφιση των λιγότερο προνομιούχων. Μια μέρα, εντελώς ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία, μπήκε οπλισμένος σε κτίρια της Εδέμ-Ολυμπία και δολοφόνησε δέκα άτομα. Επτά υψηλόβαθμα στελέχη και τρία από το βοηθητικό προσωπικό. Στη συνέχεια-σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκδοχή-αυτοκτόνησε. Ο Πόλ, έχοντας το πλεονέκτημα του ελεύθερου χρόνου αλλά κι επηρεασμένος από το γεγονός ότι η γυναίκα του και ο Γκρίνγουντ γνωρίζονταν, αφού είχαν εργαστεί στο παρελθόν στο ίδιο νοσοκομείο και ίσως είχαν μια πιο… στενή σχέση, αλλά και το ότι ζούσε στο ίδιο σπίτι με τον αυτόχειρα-δολοφόνο, αποφασίζει να ερευνήσει το γεγονός και να βρει, αν υπάρχει, κάτι πέρα από την επίσημη εκδοχή. Να βρει τι «ήταν αυτό που είχε εξοργίσει τον Γκρίνγουντ οδηγώντας τον στην τρέλα-ένα ξέσπασμα παράφορης οργής».

     Ερευνώντας, θα ανακαλύψει ότι «η Εδέμ-Ολυμπία, προσέφερε στους κατοίκους της περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να διακρίνει ένας απλός επισκέπτης. Πάνω από τις πισίνες και τα περιποιημένα γκαζόν φαινόταν να αιωρείται μια αχλή βίας». Θα αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός των πολλών ωρών εργασίας των μεγαλόσχημων στελεχών με την άποψη ότι είναι τόσο σημαντικοί και απαραίτητοι, γεγονός που τους καθιστά ουσιαστικά άτρωτους, είναι εκρηκτικός. «Οι μεγαλοσχήμονες της Εδέμ-Ολυμπίας θεωρούν ότι είναι οι δεσπότες του κάστρου, ελεύθεροι να ποδοπατούν τους χωρικούς για το γούστο τους και μόνο». Έτσι θα γνωρίσει την άλλη, την αθέατη πλευρά του «επίγειου παραδείσου»…

     Το «Super-Cannes», είναι ένα καθηλωτικό, πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, που δείχνει την υψηλή αφηγηματική δεινότητα του Ballard και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Έχει τιμηθεί με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, αλλά κυρίως με την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού, σε όσες χώρες κυκλοφόρησε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου