5 Ιουλ 2021

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΘΕΑΤΡΟ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΑΝΤΖΗΣ
Εκδόσεις ΑΝΑΛΕΚΤΟ
Σελ. 224, Μάιος 2021

 

     Ο Χ. Μπαταντζής, είναι μια εμβληματική μορφή του ερασιτεχνικού θεάτρου στη γενέτειρά του τη Νάουσα, αλλά είναι ευρύτερα γνωστός για τις σκηνοθετικές του ικανότητες. Χωρίς να έχει κάνει εξειδικευμένες σπουδές σκηνοθεσίας, οι παραστάσεις που σκηνοθέτησε έκαναν αίσθηση, κέρδισαν αξιόλογα βραβεία και προκάλεσαν γόνιμες συζητήσεις. Τις γνώσεις που έχει πάνω στη Θεατρική τέχνη, τις απέκτησε με τη μελέτη σε βάθος των θεωρητικών έργων των μεγάλων σκηνοθετών, αλλά και με την παρακολούθηση παραστάσεών τους.

     Αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό θέατρο μέσα από μια συγκεκριμένη «φιλοσοφία». Τα κυριότερα σημεία της θεώρησης του, περιγράφονται σε αδρές γραμμές στις σελίδες του βιβλίου. Ολόκληρο το «μανιφέστο» του, όπως το ονομάζει ο ίδιος, έχει δημοσιευτεί εδώ και πολλά χρόνια (από το 1992), με τη μορφή άρθρου που έχει τίτλο «Το Ερασιτεχνικό Θέατρο Σήμερα-Διαπιστώσεις και Προβληματισμοί».

     Αν και έχει γράψει αρκετά κείμενα, αποποιείται τον τίτλο του συγγραφέα για πολύ συγκεκριμένους και σοβαρούς λόγους που έχουν σχέση τόσο με τον χαρακτήρα του, όσο και με το τι πιστεύει ο ίδιος για τη σπουδαιότητα που έχει η συγγραφή αλλά και τον μόχθο που απαιτεί. «Αν και έχουν βγει αρκετά κείμενα από τα χέρια μου, άλλα καλά, άλλα μέτρια (κέρδισα και δύο βραβεία σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς), δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου συγγραφέα και ούτε θέλησα ποτέ να μείνω στην …ιστορία, ως συγγραφέας». Γι’ αυτό κι ως σήμερα, δεν έχει εκδοθεί κανένα έργο του.

     Να όμως που ήρθε η ώρα να γίνει η εξαίρεση. Μια εξαίρεση για την μεγάλη του αγάπη. Το Θέατρο. Το δικό του Θέατρο. «Πάνω από είκοσι χρόνια είχα κατά νου να αρχίσω την συγγραφή αυτού του βιβλίου στο οποίο θα ήθελα, αναδεύοντας την μνήμη μου, να ξαναζωντανέψω και να καταγράψω όλες εκείνες τις καταστάσεις της ζωής μου που είχαν να κάνουν με το θέατρο και μόνο. Με το δικό μου θέατρο. Έτσι όπως το φαντάστηκα, το οργάνωσα και στην συνέχεια του έδωσα σάρκα και οστά με την σκηνική υλοποίηση του. Να το τοποθετήσω ταυτόχρονα στον κοινωνικό και πολιτικό του περίγυρο με όσα περιστατικά περίεργα, δραματικά ή και αστεία συνδέονταν κατά καιρούς με αυτό. Αλλά το κυριότερο, θα ήθελα να περιλαμβάνει και όλες εκείνες τις φιλικές σχέσεις και τις συμπάθειες, όπως και τις δημιουργικές αντιπαλότητες που αναπτύχθηκαν μεταξύ εμού και των συνεργατών μου κατά την πολύχρονη αυτή ενασχόληση. Να είναι ένας φόρος τιμής προς όλους εκείνους τους θαυμάσιους ερασιτέχνες που πάλεψαν μαζί μου για την πραγμάτωση των δικών μου και των δικών τους οραμάτων».

     Έτσι προέκυψε το βιβλίο «Το Δικό Μου Θέατρο». Το οποίο περιλαμβάνει με χρονολογική σειρά όλα τα έργα αλλά και τις άλλες πολιτιστικές δράσεις στις οποίες συμμετείχε ο Χ. Μπαταντζής. Ξεκινά από το μακρινό 1969 με την αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία, μέχρι την τελευταία παράσταση το 2009, που ήταν η θεατρική μεταφορά του δημοτικού ποιήματος «Το Τραγούδι Της Λυγερής», με την οποία το ΤΕΛ συμμετείχε στους περιφερειακούς θεατρικούς μαθητικούς αγώνες, αλλά δεν παίχτηκε ποτέ στη Νάουσα. Για το κάθε έργο, υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ανέβασμα, τις δύσκολες και τις εύκολες στιγμές, καθώς και «παραλειπόμενα» που τώρα μαθαίνει το ευρύ κοινό.

     Το βιβλίο συμπληρώνεται από το κεφάλαιο «Απολογισμός» στο οποίο αναφέρονται τα βραβεία που κέρδισαν τα έργα τα οποία σκηνοθέτησε ο Χ. Μπαταντζής, όπως και τα ονόματα όλων των συνεργατών του (ερασιτέχνες ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί κλπ). Ακόμη περιλαμβάνει τις πρώτες σελίδες του ανέκδοτου «θεατρικού μυθιστορήματος» του, με τίτλο «Οράματα και Θαύματα ή Η Μεγαλοσύνη του Αλέξανδρου. Τέλος υπάρχει η «φωτογραφική συλλογή» με έγχρωμες φωτογραφίες, που συμπληρώνουν αυτές που υπάρχουν ένθετες στο κείμενο.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου