25 Οκτ 2021

ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ


SARAH
PEARSE
Μετάφραση ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 441, Απρίλιος 2021

     Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, είναι το πρώτο μυθιστόρημα της βρετανίδας Σ. Πιρς.

     Η ντετέκτιβ της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου Έλιν Γουόρνερ, βρίσκεται σε πολύμηνη «άδεια», προσπαθώντας να συνέλθει από τα τραύματα που της προκάλεσε μία καταδίωξη στην οποία συμμετείχε και πήγε στραβά. Κι ενώ τα σωματικά τραύματα επουλώθηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τα ψυχικά την βασανίζουν ακόμα. Αφού ήρθαν να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική της κατάσταση. Γεγονός που την κάνει να καθυστερεί την επιστροφή της στην ενεργό δράση και συχνά την κάνει να σκέφτεται να μην επιστρέψει στην υπηρεσία, αλλά να παραιτηθεί!

     Τον Ιανουάριο του 2020, λαμβάνει μία πρόσκληση από τον αδελφό της Άιζακ, με τον οποίο η σχέση της δεν είναι και η καλύτερη. Η αιτία γι’ αυτήν την ένταση είναι ο θάνατος του μικρότερου αδελφού τους του Σαμ από ατύχημα στη θάλασσα, όταν ακόμα ήταν παιδιά. Η Έλιν θεωρεί ότι ο Άιζακ ευθύνεται για αυτό που συνέβη. Αυτό το ατύχημα μάλιστα, είναι που επιβαρύνει την ψυχολογική της κατάσταση εδώ και χρόνια.

     Ο Άιζακ καλεί την Έλιν και τον φίλο της Γουίλ, να παραστούν στους αρραβώνες του με την Λορ. Η τελετή θα γίνει στην Ελβετία, όπου ζει κι εργάζεται ο Άιζακ. Χώρος το πολυτέλες ορεινό επιβλητικό ξενοδοχείο Λε Σομέ (Η Κορυφή). Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα, στις ελβετικές Άλπεις, σε ένα οροπέδιο κοντά στην πόλη Κραν-Μοντανά. Είναι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται η μέλλουσα αρραβωνιαστικιά του.

     Το κτίριο που χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο, ήταν ένα σανατόριο του 19ου αιώνα, που τέθηκε σε αχρηστία όταν ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της φυματίωσης. Ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας και οικολογικών οργανώσεων κι άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα για να υποδεχτεί τους ευκατάστατους επισκέπτες που μπορούν να καταβάλουν την υψηλή τιμή που κοστίζει η διαμονή. «Το στομάχι της σφίγγεται. Παρά την παρουσία του Γουίλ και παρότι βλέπει μπροστά της το ξενοδοχείο, της είναι αδύνατον να μην σκέφτεται με τρόμο πόσο απομονωμένοι είναι-πόσο απομακρυσμένο είναι αυτό το μέρος […] Το ταξίδι είχε διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω του χιονιού, όμως ακόμα κι έτσι δεν μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι βρίσκονται πολύ μακριά από τον πολιτισμό. Εκτός από το ξενοδοχείο, το μόνο που μπορεί να δει είναι μια έκταση πυκνών δέντρων, χιόνι και τους αχνούς όγκους των βουνών που ορθώνονται από πάνω τους».

     Ενώ ο χώρος και η συμπεριφορά του αδελφού της, κάνει την Έλιν να σκεφτεί ότι η μετάβασή τους εκεί δεν ήταν τελικά τόσο καλή ιδέα και προσπαθεί να πείσει τον φίλο της να φύγουν, εξαφανίζεται η Λορ. Ο πολύ άσχημος καιρός και η ισχυρή χιονόπτωση, δημιουργούν μια χιονοστιβάδα, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του δρόμου που οδηγεί από το ξενοδοχείο στην κοντινότερη πόλη, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του. Τότε ανακαλύπτεται και το πτώμα ενός μέλους του προσωπικού του ξενοδοχείου. Η Έλιν, υποκύπτει στις πιέσεις του αδελφού της για βοήθεια και σε συνεννόηση μέσω τηλεφώνου με τις ελβετικές αστυνομικές αρχές, αναλαμβάνει να «ασφαλίσει» τον τόπο του εγκλήματος μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν οι αστυνομικοί και να κάνει μια προκαταρκτική έρευνα για να βρεθεί η Λορ. Η παράταση της παραμονής της στο ξενοδοχείο όμως, θα ανατρέψει πολλές από τις βεβαιότητές της…

     Το μυθιστόρημα «Το Σανατόριο», είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στα χιονισμένα τοπία των ελβετικών Άλπεων, σε ένα κτίριο με σκοτεινό παρελθόν. Έχει μάλιστα ένα ανατρεπτικό φινάλε, που φανερώνει, ότι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, αλλά ότι θα υπάρξει και συνέχεια.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου