22 Οκτ 2021

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ

JANE HARPER
Μετάφραση ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 442, Ιούνιος 2021

 

     Το τέταρτο μυθιστόρημα της Τ. Χάρπερ που μεταφράζεται στα ελληνικά είναι το «Αυτοί Που Επέζησαν» που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

     «Αυτοί Που Επέζησαν», ονομάζουν οι κάτοικοι ένα μεταλλικό γλυπτό που είναι τοποθετημένο στην ακτή του Έβελιν Μπέι, ενός (επινοημένου) παραθαλάσσιου θέρετρου, που βρίσκεται στο νησί της Τασμανίας στην Αυστραλία. Έχει τοποθετηθεί σε «στρατηγικό σημείο», ώστε να είναι από παντού ορατό και να θυμίζει το ναυάγιο του πλοίου Μέρι Μινέρβα που συνέβη στα ανοιχτά του νησιού, πολλές δεκαετίες πριν.

     Ο Κίρεν Έλιοτ, επιστρέφει στην γενέθλια πόλη, το Έβελιν Μπέι, με τη γυναίκα του Μία και την κορούλα του Όντρεϊ, από το Σύδνεϋ όπου ζουν τα τελευταία χρόνια. Θέλει να βοηθήσει τη μητέρα του Βέριτι, να πακετάρει τα πράγματα του σπιτιού της, αφού είναι αναγκασμένη να μετακομίσει σε άλλη περιοχή. Ο πατέρας της οικογένειας πάσχει από μια μορφή άνοιας «…αναζήτησε στα θολά μάτια του κάποιο σημάδι διαύγειας, κάτι παραπάνω από τον μπερδεμένο άνδρα που έχανε τη μάχη με την αρρώστια. Δεν μπόρεσε να δει τίποτα». Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και η Βέριτι δεν μπορεί πια να τον περιποιείται όσο πρέπει. Γι’ αυτό, αποφάσισε να τον μεταφέρει σε μια εξειδικευμένη δομή υγείας και η ίδια να νοικιάσει ένα διαμέρισμα κάπου κοντά, για να μπορεί να τον επισκέπτεται όσο πιο συχνά γίνεται.

     Δώδεκα χρόνια πριν, μια καταιγίδα τρομακτικής ισχύος «χτύπησε» το Έβελιν Μπέι. Ο Κίρεν βρέθηκε παγιδευμένος στην παλίρροια και η προσπάθεια διάσωσής του, κόστισε τη ζωή σε δύο νέους άντρες, που έσπευσαν με το σκάφος τους να τον απεγκλωβίσουν. Ο ένας από αυτούς είναι ο μεγάλος του αδελφός, ο Φιν. «Ο Μαύρος Ναυτίλος-το καταμαράν που ο Φιν και ο Τόμπι είχαν διαλέξει ακριβώς για τη σταθερότητα, την ευελιξία και τα άλλα χαρακτηριστικά του που έχουν αληθινή σημασία στις τρικυμιώδεις θάλασσες-ήταν άτυχο σκαρί. Σε ένα κυριολεκτικά απίστευτο καταιγισμό γεγονότων, είχε πέσει πάνω σ’ ένα συντριπτικό κύμα και είχε αναποδογυρίσει». Από τότε ο Κίρεν που διασώθηκε τελικά από άλλη ομάδα διάσωσης, ζει με αισθήματα ενοχής. Η καταιγίδα όμως είχε κι ένα ακόμα θύμα: Ένα 14χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε. Το σακίδιό της, ξεβράστηκε τρεις μέρες μετά, στις ακτές. Αυτά τα γεγονότα σημάδεψαν ανεξίτηλα τις ζωές όλων των κατοίκων της μικρής πόλης.

     Το χρονικό διάστημα που ο Κίρεν βρίσκεται στο Έβελιν Μπέι, μια νεαρή κοπέλα που ήρθε να δουλέψει για την καλοκαιρινή σεζόν στην παμπ Ντόπια Καραβίδα, βρίσκεται πνιγμένη. Οι μώλωπες που φέρει στο σώμα της, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Το υποστελεχομένο τοπικό αστυνομικό τμήμα, δεν έχει τη δυνατότητα να χειριστεί μια τέτοια υπόθεση. Γι’ αυτό, έρχεται ένα κλιμάκιο από την πρωτεύουσα του νησιού, το Χόμπαρτ. Οι έρευνες των ντετέκτιβ, θα φέρουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά, η αποκάλυψη των οποίων θα φέρουν συνταρακτικές αλλαγές στις ζωές πολλών από τους κατοίκους του Έβερλι Μπέι.

     Το «Αυτοί Που Επέζησαν», είναι ένα καλογραμμένο πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Ο ρυθμός που στην αρχή είναι κάπως αργός, κεφάλαιο με το κεφάλαιο επιταχύνεται και αντίστοιχα κλιμακώνεται και το σασπένς. Η Χάρπερ, ξέρει πώς να υφαίνει τον ιστό της ιστορίας που αφηγείται, έτσι ώστε να σαγηνεύσει τον αναγνώστη και να τον κρατήσει δέσμιο μέχρι τις τελευταίες σελίδες, όπου τον περιμένει μια θεαματική ανατροπή!  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου