13 Ιαν 2024

ΠΩΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ

BELLA MACKIE
Μετάφραση ΡΗΓΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 500, Μάιος 2023

      Το τρίτο βιβλίο, αλλά πρώτο μυθοπλασίας της Μπ. Μακί, είναι αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα.

     Η Μαρί Μπερνάρ, μια όμορφη νεαρή γαλλίδα, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, έφτασε στο Λονδίνο, για να δοκιμάσει την τύχη της στο χώρο του modeling. Αν και δεν είχε τα ιδιαίτερα προσόντα που απαιτούνται για να γίνει top model, έκανε μια καριέρα κυρίως με φωτογραφίσεις. Το 1991, γνώρισε τον Σάιμον Άρτεμις, γόνο πολύ πλούσιας επιχειρηματικής οικογένειας. Έμεινε έγκυος, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε μόλις το έμαθε. Η Μαρί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το modeling για να μεγαλώσει την κόρη τους Γκρέις. Αγωνίστηκε σκληρά για να τα καταφέρει. «Να μερικές από τις πρώτες μου αναμνήσεις. Η Μαρί να μην έχει χρήματα για να φάμε, για να πληρώσουμε το ηλεκτρικό και σε μια ζοφερή περίπτωση ούτε καν για να αγοράσει προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Να σηκώνομαι στις έξι το πρωί για να προλάβει να πάει στη δουλειά στην ώρα της και να κάθομαι στο πίσω δωμάτιο του καφέ και να κάνω τα μαθήματά μου. Να βλέπω τη μητέρα μου κατάκοπη και κατάχλωμη κάθε μέρα. Να κρυώνουμε όλο τον χειμώνα, γιατί χρησιμοποιούσαμε τη θέρμανση μόνο στις αρχές του μήνα, όταν δηλαδή η Μαρί πληρωνόταν». Και σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, όταν η μικρή ήταν γύρω στα δώδεκα, η Μαρί πέθανε χτυπημένη από τον καρκίνο.

     Η μικρή Γκρέις τότε ήταν που έμαθε από ένα ξεχασμένο κουτί με φωτογραφίες για τον πατέρα της. Ο οποίος παρά το γεγονός ότι πληροφορήθηκε τον θάνατο της Μαρί, αδιαφόρησε για την τύχη της κόρης του. Από τότε μεγάλωσε με μια σκέψη στο μυαλό της. Να εκδικηθεί την οικογένεια Άρτεμις, που θεωρούσε υπεύθυνη για όσα αναγκάστηκε να υπομείνει. «Ο λόγος είναι κυρίως επειδή ήξεραν. Ήξεραν για μένα. Και δεν έμειναν απλώς με τα χέρια σταυρωμένα, δεν έμειναν άπρακτοι. Έκαναν πλύση εγκεφάλου στον γιο τους, κατηγορώντας τη Μαρί, τα κλαμπ, τους φίλους του που τον παρέσυραν. Κατηγόρησαν τους πάντες εκτός από τον Σάιμον. Απέφυγε τις ευθύνες του ως πατέρα και η οικογένειά του τον βοήθησε να το κάνει».

     Από τότε που-για καλή της τύχη-την περιέθαλψε και την μεγάλωσε μια οικογένεια παλιών φίλων της μητέρας της, μέχρι που ενηλικιώθηκε, αποταμίευε μέρος των χρημάτων που περνούσε από τα χέρια της, είτε σαν χαρτζιλίκι, όταν ήταν έφηβη, είτε σαν μισθός, όταν μπήκε στην αγορά εργασίας με ένα σκοπό: να έχει τα οικονομικά εφόδια για να εξοντώσει τους Άρτεμις. «Η οικογένεια Άρτεμις ήταν η ενσάρκωση του τοξικού καπιταλισμού, ένα ηθικό κενό, ένα μνημείο απληστίας».

     Όταν αισθανθεί έτοιμη (στα 28 της χρόνια), βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της. Και παραδόξως,όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά! Μέχρι τη στιγμή που θα συλληφθεί, αλλά για ένα φόνο που δεν διέπραξε!

     Το βιβλίο είναι γραμμένο με χιούμορ, αλλά δεν είναι κωμωδία. Ούτε καν μαύρη! Αλλά δεν είναι ούτε ένα «κλασσικό» αστυνομικό. Είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που θίγει με διεισδυτικό και καυστικό τρόπο πολλά ζητήματα όπως οι εμμονές που όλοι έχουμε, η ηθική και η ανηθικότητα , η απληστία του επιχειρηματικού κόσμου και άλλα, με αποτέλεσμα να καταλήγει να είναι ένα συναρπαστικό και κυνικό «ψυχογράφημα» των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και των ανισοτήτων που αυτές εμπεριέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου