31 Ιαν 2024

ΜΙΖΑΝΠΛΙ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΠΟΝΤΟ

ΜΑΙΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
Εκδόσεις 3.1
Σελ. 130, Νοέμβριος 2023

      Τη δεύτερη νουβέλα της Μ. Βασιλικού με τίτλο «Μιζανπλί Και Δωδεκάποντο» περιλαμβάνει το βιβλίο της σημερινής παρουσίασης.

     Είναι η ιστορίας της Νίτσας («Το Νίτσα είναι το καλλιτεχνικό της, Σουλτάνα τη βαφτίσαν στα τρία της χρόνια»), που είναι κομμώτρια κι εργάζεται στο κομμωτήριο της κυρίας Σούλας στη Θεσσαλονίκη. «Η Νίτσα. Μια ένωση σφοδρού σεξ, μπερδεμένη με συναίσθημα αλλόκοτο, απ’ αυτά που δεν μπορείς να βάλεις σε τάξη, η Νίτσα με τα κόκκινα μαλλιά και την τακούνα που ξεσήκωνε τους άντρες στο πέρασμά της […] με ύψος 1 και 64, καμπύλες για έρωτα, κι ένα στόμα που άλλοτε έσταζε μέλι κι άλλοτε φαρμάκι».

     Ατίθαση από μικρή, τέλειωσε μετά βίας το Λύκειο κι αμέσως έπιασε δουλειά στο κομμωτήριο «…από πάντα ονειρευόταν να χτενίζει κεφάλια και να κάνει τις γυναίκες πριγκίπισσες». Πολιτικοποιήθηκε από νωρίς, και από τις σχέσεις της, διεκδικούσε και κατάφερνε να την αντιμετωπίζουν ισότιμα. Όποιος «παραφέρονταν» έβλεπε την «πόρτα της εξόδου». Βέβαια της άρεσε να την περιποιούνται οι άντρες, αλλά κι αυτή το ανταπέδιδε.

     Όλα πήγαιναν καλά στη ζωή της, παρά τις μικρές απογοητεύσεις και αναποδιές, ώσπου ερωτεύτηκε. Και βίωσε την απόρριψη. «Σκέφτομαι τη ζωή μου, σκέφτομαι τη δουλειά μου, σκέφτομαι την άδεια μου αγκαλιά, σκέφτομαι νύχτα μέρα, σκέφτομαι αν ήταν σωστό αυτό που είπα, σκέφτομαι αν ήταν σωστό αυτό που σκέφτηκα […] Κι αυτό το «σκέφτομαι» γινόταν τόσο μαύρο και την έπνιγε. Κι η μόνη της παρηγοριά ήταν να μένει κουκουλωμένη στο κρεβάτι της και να μην κάνει τίποτα. Ούτε μπάνιο δεν έκανε. Εκείνες τις μέρες είχε μαλώσει με το νερό και το σαπούνι […] Ήταν σαν να γινόταν πόλεμος στο μέσα της. Το φως με το σκοτάδι. Και συνήθως νικούσε το σκοτάδι. Η αλήθεια της κοιμόταν κάπου μέσα της κι ο πόνος για να την ξυπνήσει την εξουθένωνε. Κι έπεφτε πάλι στο κρεβάτι, αφού έκλεινε τα παντζούρια και ξεκούραζε τα μάτια της στα σκοτεινά, το μέσα και το έξω της».

     Την ιστορία της Νίτσας-που δεν είναι «στενάχωρη» αφού είναι μια γυναίκα που στύβει τη ζωή και πίνει τους χυμούς της-την έμαθε τυχαία η αφηγήτρια από τις συναδέλφους της και αναλαμβάνει να μας τη διηγηθεί.

     Καλογραμμένο, διασκεδαστικό βιβλίο, που περιγράφει τις σχέσεις (επαγγελματικές, φιλικές, οικογενειακές και κυρίως ερωτικές) και τη ζωή μιας νέας γυναίκας με τις αντιφάσεις που μπορεί αυτή να έχει, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου