25 Ιαν 2024

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΦΟΝΕΥΕΙ

KARSTEN DUSSE
Μετάφραση ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΚΨΜ
Σελ. 431, 2023

      Το δεύτερο μυθιστόρημα με κεντρικό χαρακτήρα τον δικηγόρο Μπγιορν Ντίμελ, κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί «συνέχεια» του προηγούμενου που έχει τίτλο «Ενσυνείδητος Φόνος» (παρουσίαση 4 Νοεμβρίου 2022) διαβάζεται αυτόνομα. Η σύνδεση είναι «χαλαρή» κι όπου απαιτείται δίνονται, μέσα από την αφήγηση κι όπως εξελίσσεται η ιστορία, οι απαραίτητες εξηγήσεις.

     Οι συγκυρίες έφεραν τον Ντίμελ, να διευθύνει με απόλυτη επιτυχία δύο εγκληματικές ομάδες του Βερολίνου. «Οι εγκληματικές συμμορίες του Ντράγκαν και του Μπόρις […] μετά την εξαφάνιση των αφεντικών τους με θεωρούσαν ήρωα. Όλοι τους πίστευαν ότι είχα οδηγήσει με ασφάλεια κι επιτυχία-άρα ζωντανούς- τον Ντράγκαν και τον Μπόρις μακριά από την αστυνομία […] Η εντύπωση αυτή κατοχυρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: γράφοντας μηνύματα εν ονόματι των δύο αφεντικών, τα οποία ανακοίνωνα στα πρωτοπαλίκαρα των συμμοριών με το άκρως επίσημο ύφος του δικηγόρου. Μ’ αυτό τον τρόπο και για περισσότερο από μισό χρόνο, διοικούσα και τις δύο εγκληματικές οργανώσεις…». Αφού «αναγκάστηκε» να δολοφονήσει τον αρχιμαφιόζο της μιας ( ο οποίος τόλμησε να απειλήσει τη ζωή της αγαπημένης του κόρης) και να κρατά φυλακισμένο τον άλλο, θα έπρεπε να περνά την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Ενεργεί ως πληρεξούσιος των δύο αρχιμαφιόζων με αποτέλεσμα το χρήμα να ρέει άφθονο. Έχει παραιτηθεί από την δικηγορική εταιρία στην οποία εργαζόταν. Ασκεί τη δικηγορία με τους δικούς του όρους κι έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τους πελάτες του. Περνά περισσότερο χρόνο με την αγαπημένη κορούλα του, την πεντάχρονη Έμιλυ. Και συνεχίζει να καυγαδίζει με την Καταρίνα τη σύζυγό του, με την οποία αποφάσισαν να ζήσουν χωριστά.

    Κι όμως. Δεν μπορεί ν απολαύσει τη ζωή του. Κάποιες φορές μια ανεξήγητη οργή τον κατακλύζει. Γι’ αυτό καταφεύγει και πάλι στις υπηρεσίες του ψυχοθεραπευτή Γιόσκα Μπράιτνερ. Αυτός τον πείθει ότι όλα οφείλονται σε επιθυμίες που δεν ικανοποιήθηκαν στην παιδική του ηλικία. Κι ότι πρέπει να «τα βρει» με το παιδί μέσα του. «Αυτό θα ήταν η απαρχή μιας πολύ έντονης ενασχόλησης με το παιδί μέσα μου. Με ένα πλάσμα το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συνέχιζε με μια ασυνήθιστη ευκολία αυτό που είχα σταματήσει πριν από περίπου μισό χρόνο: Να δολοφονώ ενσυνείδητα».

     Κι ενώ φαίνεται ότι με τη βοήθεια του θεραπευτή του, αρχίζει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις οργής, συμβαίνει το αδιανόητο. Ο Μπόρις, ο αρχιμαφιόζος που κρατά φυλακισμένο, δραπετεύει!

     Ο Κάρστεν Ντους, θέλησε να χρησιμοποιήσει «ένα ολιστικό θέμα, ως ένα απολύτως σοβαρό σημείο εκκίνησης, προκειμένου να γράψω ένα χιουμοριστικό βιβλίο» και τα καταφέρνει απόλυτα. Το βιβλίο του είναι καλογραμμένο, το αίμα δεν ρέει σε τέτοιες ποσότητες όπως στο «Ενσυνείδητος Φόνος», αλλά το χιούμορ και οι κωμικές καταστάσεις περισσεύουν! Αξίζει να το διαβάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου