24 Ιουν 2024

ΣΤΟ ΧΑΚΙ

PHILIP KERR
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Σελ. 531, Φεβρουάριος 2024

      Μια ακόμη περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ, περιλαμβάνει το μυθιστόρημα του P. Kerr με τίτλο «Στο Χακί».

     Αυτή τη φορά, ο πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας του Βερολίνου, βρίσκεται στην Κούβα. Αν κι έχουν περάσει δέκα σχεδόν χρόνια από τη λήξη του πολέμου (βρισκόμαστε στο 1954), ο Γκούντερ εξακολουθεί να κρύβεται, αφού κινδυνεύει να συλληφθεί και να δικαστεί σαν εγκληματίας πολέμου. Κάποιος ναζί αξιωματούχος, για να ξεφύγει και να μην υποστεί τις συνέπειες όσων διέπραξε στη διάρκεια του πολέμου και της παντοκρατορίας του κόμματός του, έχει οικειοποιηθεί την ταυτότητά του, πράγμα που του δημιουργεί πολλά προβλήματα. Όπως το ότι πέφτει συχνά θύμα εκβιασμού από τον κακοποιό Μάγιερ Λάνσκι, ο οποίος του αναθέτει ριψοκίνδυνες κι όχι και τόσο νόμιμες αποστολές, αλλά και από τον υπολοχαγό Κεβέδο.

     Για να απαλλαγεί οριστικά, αποφασίζει να διαφύγει με το σκάφος του Λα Γκουαχάμπα στις ΗΠΑ. Μαζί του θα ταξιδέψει και η 20χρονη Μέλμπα Μαρέρο, η οποία είχε προβλήματα με το καθεστώς του δικτάτορα της Κούβας, Μπατίστα. «Προσπαθώντας να ξεφύγω από τον εκβιασμό ενός μυστικού αστυνομικού, είχα καταφέρει να βρεθώ στη θέση να θεωρήσει μια τσατσά, που ήταν υπερβολικά έξυπνη για να με απειλήσει απροκάλυπτα, ότι μπορεί να μου ζητήσει μια χάρη την οποία δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να της κάνω: να πάρω μαζί μου μια τσίκα από έναν άλλο οίκο της Αβάνας. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι η ντόνια Μαρίνα γνώριζε τον υπολοχαγό Κεβέδο και ήξερε ότι εκείνος καθόλου δεν θα ενέκρινε να πάω οπουδήποτε με το σκάφος μου. Αλλά είχα τις αμφιβολίες μου αν ήξερε πως είχε απειλήσει να με απελάσει στη Γερμανία, όπου ήμουν καταζητούμενος για φόνο, εκτός αν συμφωνούσα να κατασκοπεύσω τον Μάγιερ Λάνσκι, τον αρχηγό του υποκόσμου, που ήταν κι ο εργοδότης μου. Σε κάθε περίπτωση δεν είχα άλλη επιλογή από το να δεχτώ το αίτημά της, παρ’ όλο που είχα θέμα με την επιβάτιδά. Η Μέλμπα Μαρέρο ήταν καταζητούμενη από την αστυνομία επειδή είχε κάποια σχέση με τη δολοφονία ενός αστυνόμου στο Ένατο Τμήμα, και η ντόνια Μαρίνα είχε φίλους που ήθελαν να φύγει η Μέλμπα από την Κούβα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

     Λίγο μετά τον απόπλου όμως, το σκάφος βρίσκεται στη ρότα μιας περιπολίας του αμερικανικού ναυτικού. Ο Μπέρνι και η Μέλμπα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Στη συνέχεια αναλαμβάνει η CIA. Ανακρίνει εξαντλητικά τον Μπέρνι και τον μεταφέρει στο Βερολίνο, όπου φυλακίζεται στο ίδιο κελί που είχε φυλακιστεί ο Χίτλερ, μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπυραρίας». Για μια ακόμη φορά πέφτει θύμα εκβιασμού, από τους αμερικανούς αυτή τη φορά. Ή θα δουλέψει για τη γαλλική αντικατασκοπία ή θα καταδικαστεί για φόνο. Ποινή; Απαγχονισμός!

     Το «Στο Χακί» είναι ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημα του Φ. Κερ, που εκτυλίσσεται από το 1930 ως το 1955 στην Κούβα, το Παρίσι, το Βερολίνο, σε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Ένα εξαιρετικό θρίλερ για τον Β! παγκόσμιο πόλεμο, γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του βρετανού συγγραφέα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό!       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου